της Δήμητρας Καδδά
Ο έλεγχος από τους τέσσερις θεσμούς συνεχίζεται ασφυκτικά στην Ελλάδα και μάλιστα σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη που οδηγεί στην εκταμίευση της υπο-δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM, αφορά στην εκπλήρωση των τελευταίων (επί συνόλου 141) προαπαιτούμενων.
To ζήτημα συζητήθηκε χθες στο EWG και η τελευταία πράξη είναι η χθεσινή προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το θέμα των διώξεων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Όσο για την έλευση της δόσης, προσδιορίζεται από στέλεχος του οικονομικού επιτελείου στις 10/7 (όταν συνεδριάζει το Eurogroup), αν και άλλες πληροφορίες δεν αποκλείουν την “έκπληξη” εκταμίευσης της δόσης νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, όταν έχει προσδιοριστεί συνεδρίαση του ESM…
Η δεύτερη κατεύθυνση του ελέγχου “προσαρμογής” της Ελλάδας, αφορά σε ένα ακόμη μνημόνιο αυτή τη φορά με το ΔΝΤ (το 3o MEFP). Έχει τα δικά του προαπαιτούμενα (σ.σ. πρέπει για παράδειγμα να εκπληρωθούν εγκαίρως παρεμβάσεις στην Αρχή Εσόδων εντός του Ιουνίου που θεωρούνται τεχνικά δύσκολες). Το σχέδιο μνημονίου έχει σταλεί ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος και πρέπει (όπως είπε χθες αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου) να επιστραφεί την προσεχή εβδομάδα στην έδρα του ΔΝΤ υπογεγραμμένο από τους Ε. Τσακαλώτο και Γ. Στουρνάρα ως “Επιστολή Προθέσεων” της Ελλάδας για νέο δάνειο/πρόγραμμα, η οποία θα τεθεί προς έγκριση πιθανότατα στη σύνοδο του ΔΣ του ΔΝΤ της 27ης Ιουλίου (σ.σ. αν δεν υπάρξει αναβολή λήψης αποφάσεων).
Η απόφαση του ΔΝΤ θα έχει τη μορφή μιας επί της αρχής σύμβασης χρηματοδότησης η οποία για να ενεργοποιηθεί ταμειακά (για να εκταμιευθεί το δάνειο που θα έχει ύψος έως 2 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Lagarde) θα πρέπει να προηγηθεί μία ακόμη “πράξη” αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, η οποία συνδέεται με τη συγκεκριμενοποίηση των παραμέτρων αναφορικά με το χρέος.
Απομακρύνονται ειδήσεις για χρέος και οι αγορές
Ωστόσο, όπως έκανε σαφές χθες το πρωί ο ίδιος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, η επόμενη αυτή πράξη αποσαφήνισης των παραμέτρων του χρέους, δεν είναι… σαφές πότε θα γίνει, με τη γερμανική πλευρά να επιθυμεί αυτό να συμβεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και έτσι συμπαρασύρει πολλά ζητήματα.
Μπερδεύει – ενδεχομένως – το χρονοδιάγραμμα των επόμενων αξιολογήσεων. Συμπαρασύρει όμως και την επόμενη πράξη αναφορικά με το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ως τότε δεν θα μπορεί να εκταμιευθεί (πάντως ο αξιωματούχος εξήγησε χθες ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την εκταμίευση του λόγω του υψηλού επιτοκιακού κόστους με το οποίο συνοδεύεται).
Ωστόσο τα εκκρεμή αυτά ζητήματα αναφορικά με το χρέος αλλά και μία σειρά από νέα προαπαιτούμενα τα οποία αποκρυσταλλώθηκαν τις δύο προηγούμενες μέρες στο συνέδριο του Economist (σ.σ. και συνδέονται πλέον πρωτίστως με τον τραπεζικό τομέα και με την εφαρμογή όσων ψηφίστηκαν από τη Βουλή στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης) μεταφέρουν χρονικά και μία σειρά από άλλα σημαντικά βήματα.
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές πρέπει να γίνει αργά και προσεκτικά όπως επισήμανε/σύστησε χθες ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling, προσδιορίζοντας τον χρόνο εκκίνησης των εκδόσεων ομολόγων πριν το τέλος του προγράμματος. Μάλιστα είπε ότι “μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψει η Ελλάδα με αργά βήματα”. “Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος” δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling μιλώντας στο συνέδριο του Economist και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν.
Η είσοδος της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι εφικτή πριν γίνουν τα αναγκαία βήματα για το χρέος έκανε σαφές δύο μέρες νωρίτερα ο Εκπρόσωπος της EKT Φραντσέσκο Ντρούντι.
Διάσταση απόψεων
Μάλιστα το ζήτημα του πότε θα μπορέσουν ελληνικά ομόλογα να προστεθούν το άρμα του QE προκαλεί πλέον σαφείς διαφορές απόψεων και εντός του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τον Γ. Xουλιαράκη προχθές να ζητά την αναθεώρηση της θέσης της EKT, τον Ε. Τσακαλώτο να λέει ότι το QE έχει συμβολική αξία, αλλά και επίσημο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών για το χρέος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα να κάνει ξεκάθαρο και σαφές ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στο QE πριν τελειώσει το θέμα του χρέους και όχι μόνο.
Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας “τελεί υπό την προϋπόθεση της απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος και της ολοκλήρωσης της ανάλυσης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ”, αναφέρεται στην Ετήσια Ενημερωτική Έκδοση Δημόσιο Χρέος & Δανεισμός που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ.
Το θέμα του ΤΑΙΠΕΔ
Σημειώνεται ότι χθες το ζήτημα με τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ τέθηκε ως προϋπόθεση προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η αντίδραση ήρθε την ίδια ημέρα. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση λόγω εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης και έλλειψης αιτιολογίας η οποία όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί.
capital.gr