Από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 3,5 χρόνια. Και από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής μέχρι το 2021 απομένουν 18 μήνες. Ο πολιτικός χρόνος, ειδικά από τις 26 Μαΐου και μετά μοιάζει με «κατοστάρι» σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων. Oμως, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γραφείο του στον τρίτο όροφο της Πειραιώς με χαλαρή ενδυμασία και σηκωμένα μανίκια δεν θυμίζει σπρίντερ: Παραπέμπει σε δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Περίπου σαν την προεκλογική καμπάνια «ζεν» που επέλεξε να κάνει. Δεν έχει προεξοφλήσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά είναι σαν έτοιμος από καιρό. Το πλάνο του ξεπερνά κατά πολύ το πρώτο εξάμηνο ή το πρώτο έτος μιας κυβέρνησης της Ν.Δ., το οποίο δεν παραλείπει να σημειώσει ότι είναι «πλήρως χαρτογραφημένο».
Δεν είναι το μόνο. Το σχέδιο φθάνει ήδη στο «πρότζεκτ 2021» και στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Αμέσως μετά τις εκλογές, όπως λέει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην «Κ», «θα προχωρήσω στη σύσταση μιας εθνικής επιτροπής με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα.
Η επιτροπή αυτή θα αναλάβει την προετοιμασία του 2021, της χρονιάς δηλαδή που θα γιορτάσουμε τιμώντας τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πατρίδας μας με την Ελληνική Eπανάσταση. Eχει ήδη γίνει προεργασία από το επιτελείο μου και στόχος μας είναι το 2021 να είναι μια χρονιά γιορτής για όλο τον ελληνισμό. Θα διοργανωθούν εκδηλώσεις όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με κεντρικό στόχο να ξανασυστήσουμε μια αναγεννημένη και φωτεινή Ελλάδα σε όλον τον κόσμο».
Χρονιά-σταθμός
Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην το έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, αλλά δίνει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το πρότζεκτ, καθώς πιστεύει ότι το 2021 θα είναι χρονιά-σταθμός για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Και, όπως λέει το φθινόπωρο, θα γίνει μια ειδική εκδήλωση για να παρουσιαστούν οι προτάσεις της εθνικής επιτροπής για το 2021 και το «rebranding της Ελλάδας».
Ο ίδιος φαίνεται να έχει κατά νου το rebranding που έκανε στη Ν.Δ. και πιστεύει ότι «σήμερα και η χώρα δείχνει ότι είναι έτοιμη για κάτι αντίστοιχο: να αλλάξει πίστα». Εξάλλου, όπως σημειώνει, «η εκλογή μου στη Ν.Δ. ως αουτσάιντερ ήταν σαν ιστορικό ατύχημα. Πολλοί αμφισβήτησαν τη δυνατότητά μου να εκλεγώ και δεν πίστεψαν ότι το κόμμα ήταν έτοιμο για μεταρρυθμίσεις». Τριάμισι χρόνια μετά, τα γεγονότα το διαψεύδουν. Και ο ίδιος θεωρεί ότι «την ανάγκη για αλλαγή μέσα από μια Ν.Δ. που άλλαξε δραστικά τον εαυτό της, αλλά διατήρησε τη συνοχή της, μπορώ να την υπηρετήσω με συγκεκριμένο σχέδιο και μεγάλη σιγουριά γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε».
«Τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν εύκολο, ούτε δεδομένο. Ούτε ότι ο κ. Τσίπρας θα βρισκόταν δέκα μονάδες πίσω κι εμείς θα ήμασταν στη θέση να διεκδικούμε αυτοδυναμία», λέει σήμερα.
Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει σίγουρα πιο ώριμος και πιο ήρεμος από τον Ιανουάριο του 2016, όταν αναδείχθηκε στην ηγεσία της Ν.Δ. Και εκπλήσσει τον συνομιλητή του όταν ξεχωρίζει ως πιο δύσκολη στιγμή αυτής της διαδρομής 3,5 χρόνων «την πρώτη μέρα που κάθισα στο γραφείο μου ως πρόεδρος της Ν.Δ. στη Συγγρού. “Ωχ’’, είπα μέσα μου. “Αυτό μοιάζει με βουνό”». Ομως, με μεθοδικότητα και ψυχραιμία, προχώρησε. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί. Και τελικά, δεν περάσαμε τόσες αναταράξεις», παραδέχεται σήμερα, επαναλαμβάνοντας ότι από τις πιο δύσκολες στιγμές σε αυτή την πορεία ήταν «όταν έπρεπε να διαχειριστώ τις προσωπικές επιθέσεις στην οικογένειά μου και να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί η μητέρα τους στοχοποιείται με αυτό τον χυδαίο τρόπο».
Καθείς και τα όπλα του. Του Μητσοτάκη είναι η δουλειά και η συστηματική προετοιμασία για την επόμενη μέρα εδώ και πολύ καιρό, όπως παραδέχεται. «Εδώ και αρκετό καιρό στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου υπήρχε χρόνος προετοιμασίας για την επόμενη μέρα. Υπήρχε μια ομάδα που δούλευε offline την επόμενη μέρα, από τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το τι σημαίνει να πας στο Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι τα ουσιαστικά του πολιτικού σχεδιασμού, της στρατηγικής, της αλληλουχίας των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν».
Οπως εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης, από τις πιο δύσκολες στιγμές στη μέχρι τώρα πορεία του ήταν «όταν έπρεπε να διαχειριστώ τις προσωπικές επιθέσεις στην οικογένειά μου και να εξηγήσω στα παιδιά μου γιατί η μητέρα τους στοχοποιείται με αυτό τον χυδαίο τρόπο».
Το πρόγραμμα
Ο ίδιος επιμένει ότι δεν ήταν ο κ. Τσίπρας αυτός που τόσο καιρό κέρδιζε τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή. «Αν ίσχυε αυτό, δεν θα ήμουν δέκα μονάδες μπροστά στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία τόσο καιρό. Κάτι είδε ο κόσμος», λέει, καθώς πιστεύει ότι το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου «δεν χτίστηκε μέσα σε ένα μήνα». «Χτίστηκε με συστηματική δουλειά 3,5 ετών, δεν ήταν μόνο η προεκλογική καμπάνια. Δικαιωθήκαμε σε όλες τις κεντρικές επιλογές μας», τονίζει και επιμένει ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. «δεν είναι ένα επικοινωνιακό εργαλείο, αλλά ένα αναλυτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τη χώρα».
Και ως τέτοιο δεν θα μπορούσε να μην αφορά πρωτίστως τη δομή και την οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει (σύμφωνα με πληροφορίες στις 23 Ιουλίου) μια κυβέρνηση της Ν.Δ. Σε αυτό, εξάλλου, μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα στείλει μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από την πρώτη στιγμή, καθώς θα ψηφιστούν ρυθμίσεις που θα κάνουν διαφορά στην καθημερινότητα του πολίτη. Οπως, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ρυθμίσεις για να διευκολυνθεί, όπως σημειώνει, «ο τρόπος λήψης αποφάσεων στους δήμους και στις Περιφέρειες, προσφέροντας εργαλεία ώστε να μπορούν να ξεφύγουν από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της λήψης όλων των αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο», όπως λέει, αλλά και οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα. Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει ακόμα ότι σχεδόν ταυτόχρονα προς ψήφιση θα κατατεθεί «και το φορολογικό νομοσχέδιο».
Οι προτεραιότητες για το 2019
«Ο λαός θα κρίνει αν θα μας δώσει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να αλλάξουμε τα πράγματα», επιμένει. Ομως, προσθέτει, ο κ. Μητσοτάκης, «δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι, ότι δεν ξέραμε. Προφανώς θα υπάρξουν εκπλήξεις, αλλά δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα».
Τί φοβάται ο πρόεδρος της Ν.Δ. την επόμενη μέρα; Απαντά με τη ρήση του Χάρολντ Μακμίλαν, «τα γεγονότα, καλό μου παιδί, τα γεγονότα». Αυτά προφανώς δεν μπορούν να προβλεφθούν. Ομως, για τον κ. Μητσοτάκη που είναι μεθοδικός και επιμένει στη δουλειά «μυρμηγκιού», πολιτική «είναι η ικανότητα να διαχειρίζεσαι και το απρόοπτο. Το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι να προβλέψουμε». Αλλωστε, ο προγραμματισμός του δεν σταματά στις 10 Αυγούστου, όταν και η Βουλή αναμένεται να διακόψει τις εργασίες της για λίγο (μέχρι τις 18 Αυγούστου). Αυτό παρόλο που έχει χαρτογραφήσει με ακρίβεια όχι μόνο το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και πότε θα συνεδριάσει αυτό πρώτη φορά. Αν η Ν.Δ. είναι αυτοδύναμη, το ραντεβού του νέου υπουργικού στο Μέγαρο Μαξίμου έχει οριστεί για την Τρίτη, 9 Ιουλίου. Το χρονοδιάγραμμα και η νομοθετική ύλη είναι προδιαγεγραμμένη (και σχεδόν έτοιμη για ένα χρόνο).
«Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, ποια είναι τα ταξίδια που πρέπει να γίνουν. Το πρώτο εξάμηνο είναι πολύ ξεκάθαρο το τι θέλω να πετύχω και πού θέλω να βρισκόμαστε στο τέλος του χρόνου». Αυτό είναι «ιδανικά» «σε ένα σημείο που δεν θα αμφισβητεί κανένας ότι η Ελλάδα έχει βγει οριστικά από την κρίση. Και αυτό να αντανακλάται στο κόστος δανεισμού και στις αναβαθμίσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, στην πρώτη αντίδραση της οικονομίας στις παρεμβάσεις που θα κάνουμε», υπογραμμίζει.
Συγκρατημένος ως είθισται, αλλά εξίσου φειδωλός στα λόγια όσο και στην αποκάλυψη ονοματολογίας γύρω από το νέο υπουργικό συμβούλιο, το μόνο που λέει με βεβαιότητα είναι ότι ο ίδιος δεν θα αναλάβει κανένα υπουργείο και ότι «θα υπάρχει αυστηρή παρακολούθηση και εποπτεία του έργου των υπουργών από το πρωθυπουργικό γραφείο και τη γραμματεία της κυβέρνησης».
«Oλοι θα κρίνονται βάσει του αποτελέσματος. Και τα περιθώρια διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή θα είναι περιορισμένα». Και αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους; Το μήνυμα Μητσοτάκη είναι σαφές. «Το μέγιστο πολιτικό κεφάλαιο κάθε πρωθυπουργού είναι τη μέρα που εκλέγεται. Μετά αρχίζει και το δαπανά, ή το επενδύει. Σε κάθε περίπτωση, αρχίζει και μειώνεται. Δεν έχω πρόθεση να το δαπανήσω, αλλά να το επενδύσω. Και πρέπει να το επενδύσω με τρόπο ώστε η απόδοση να έρθει σύντομα. Δεν θα χάσω ούτε μία μέρα», σημειώνει, διαμηνύοντας στην πραγματικότητα ότι δεν σκοπεύει να χάσει πολιτικό κεφάλαιο αναλισκόμενος σε ρόλο τροχονόμου υπουργών, κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών φιλοδοξιών.
Το μόνο που αποκαλύπτει για τη σύνθεση του υπουργικού είναι ότι τον ενδιαφέρει μόνο «ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά». «Δεν με ενδιαφέρουν οι ποσοστώσεις, οι γεωγραφικές κατανομές, ούτε τόσο η επικοινωνιακή δεινότητα. Με ενδιαφέρουν η δουλειά και η αποτελεσματικότητα. Η δουλειά μιλάει από μόνη της», σημειώνει.
Το χρονοδιάγραμμα
Ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα ανοίξουν τα θερινά τμήματα της Βουλής και ότι θα υπάρξει μόνο μια μικρή διακοπή των εργασιών κοντά στον Δεκαπενταύγουστο. Το χρονοδιάγραμμα του τρίτου ορόφου της Πειραιώς, εφόσον όλα πάνε καλά και η Ν.Δ. καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, προβλέπει στις 8 Ιουλίου την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, την αναγγελία της νέας κυβέρνησης και του προέδρου της Βουλής και στις 9 Ιουλίου την ορκωμοσία της κυβέρνησης και την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Βουλή θα ανοίξει στις 17 Ιουλίου, όταν και θα ψηφιστούν ο πρόεδρος και οι αντιπρόεδροι. Για τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα προτιμηθεί τριήμερη διαδικασία, προκειμένου να μη χαθεί χρόνος. Βάσει του προγραμματισμού, η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουλίου. Την επομένη κιόλας, θα τεθεί προς ψήφιση το πρώτο νομοσχέδιο για τη δομή και την οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους. Μαζί και διατάξεις «για την αποκατάσταση των θεσμών». Σε αυτές θα ενταχθεί η κατάργηση του ασύλου, οι διατάξεις που θα αφορούν την κυβερνησιμότητα των δήμων και οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδιοργανώνουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων και θα μοχλεύουν αρμοδιότητες, ώστε να μην παραλύσουν τα πάντα λόγω απλής αναλογικής. Αλλά και η αποκατάσταση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι θα τεθεί προς ψήφιση και το φορολογικό νομοσχέδιο.
Μετά τις 19 Αυγούστου, όταν η Βουλή θα ξανανοίξει, θα συνεχιστεί το νομοθετικό έργο. Αρκετά ώριμα νομοσχέδια είναι ο αναπτυξιακός νόμος, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη (και η αρχική σκέψη ήταν να ψηφιστεί και αυτός μέχρι τις 10 Αυγούστου), και το σχετικό για την Παιδεία, τα οποία θα έρθουν προς ψήφιση το φθινόπωρο.
Το σχέδιο για τη ΔΕΗ
Ο ίδιος και το επιτελείο του έχουν χαρτογραφήσει και τις «νάρκες» της επόμενης μέρας. Πιο κρίσιμη και πιο άμεση μοιάζει αυτή της ΔΕΗ. Εξάλλου, η Ν.Δ. είχε απευθύνει δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία και την «αβάσταχτη ελαφρότητα» της κυβέρνησης που υπονόμευε το μέλλον της Επιχείρησης, εδώ και παραπάνω από ένα χρόνο. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει. Οπως και ότι «η οικονομία μας δεν υπάρχει χωρίς ενέργεια. Και ενέργεια δεν υπάρχει χωρίς ΔΕΗ». Κατηγορεί την «απερχόμενη κυβέρνηση» ότι «αφού πρώτα πολέμησε το σχέδιό μας για “μικρή ΔΕΗ” που θα κρατούσε υγιή και όρθια τη ΔΕΗ να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της για όγδοη δεκαετία, τελικά την κατέστρεψε».
Θυμίζει ότι «από 2,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση στο τέλος Ιουνίου 2014, τώρα, πέντε χρόνια μετά, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ είναι έξι φορές χαμηλότερη στα 423 εκατ. ευρώ. Από 91 εκατ. ευρώ κέρδη το 2014, έφτασε σε ζημίες 542 εκατ. ευρώ το 2018. Ξεπουλάει λιγνιτικές μονάδες, με το απαράδεκτο κυβερνητικό σχέδιο που ενέκριναν και οι δανειστές, αλλά δεν ενδιαφέρεται κανείς».
Και υπογραμμίζει με έμφαση ότι «η καταστροφή που συνέβη στη ΔΕΗ δεν έχει προηγούμενο», καθώς αποκαλύπτει ότι «έγιναν συγκεκριμένες εισηγήσεις για την εξυγίανσή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, αλλά καμία δεν υιοθετήθηκε». Προαναγγέλλει, μάλιστα, ότι «εφόσον με εμπιστευθούν οι πολίτες, θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από τη σημερινή διοίκηση όσο και από τη διοίκηση του υπερταμείου που αποτελεί πλέον τον βασικό μέτοχο της εταιρείας». «Εννοείται πως η Ν.Δ. θα διασώσει τη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορεί να μην ελεγχθούν όσοι κατέστρεψαν οικονομικά τη μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, ζημιώνοντας με πρωτοφανή τρόπο την περιουσία του Ελληνα φορολογουμένου», τονίζει.