Η συντριβή του διεθνούς τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕγχΠ για τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με έκθεση της UNCTAD που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου.
Η εκτιμώμενη απώλεια προκλήθηκε από την άμεση επίδραση της πανδημίας στον τουρισμό και την επίδραση της σε άλλους τομείς που συνδέονται στενά με αυτόν.
Η έκθεση, που παρουσιάστηκε από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO), αναφέρει ότι ο διεθνής τουρισμός και οι στενά συνδεδεμένοι τομείς του υπέστησαν εκτιμώμενη απώλεια 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 λόγω των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων μιας απότομης πτώσης των διεθνών τουριστικών αφίξεων.
Μια παρόμοια απώλεια μπορεί να συμβεί φέτος, η έκθεση προειδοποιεί, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη του τουριστικού τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρόσληψη εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως.
«Ο κόσμος χρειάζεται μια παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού που θα προστατεύει τους εργαζόμενους, θα μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις και θα λάβει στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τον τουρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε η αναπληρωτής γενική γραμματέας της UNCTAD Isabelle Durant.
Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε:
«Η προώθηση του εμβολιασμού για την προστασία των κοινοτήτων και την υποστήριξη της ασφαλούς επανεκκίνησης του τουρισμού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία πολύ αναγκαίων πόρων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, πολλές από τις οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον διεθνή τουρισμό. ”
100 με 200 εκατομμύρια θέσεις εργασίας απειλούνται
Για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19 οι κυβερνήσεις επέβαλαν lockdown και άλλους περιορισμούς, ανάμεσά τους και στις μετακινήσεις.
Ο αριθμός των αφίξεων διεθνών τουριστών μειώθηκε το 2020 κατά 74% σε σχέση με το 2019, ενώ το 2021 ξεκίνησε με ακόμη χειρότερα στοιχεία για τους περισσότερους προορισμούς, καθώς κατά μέσο όρο σε παγκόσμιο επίπεδο οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 88% σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι η νοτιοανατολική και βορειοανατολική Ασία, η Ωκεανία, η βόρεια Αφρική και η νότια Ασία. Οι λιγότερο πληγείσες περιοχές είναι η Βόρεια Αμερική, η δυτική Ευρώπη και η Καραϊβική.
«Σήμερα ο παγκόσμιος τουρισμός μοιάζει με αυτόν πριν 30 χρόνια. Έτσι ήμασταν τη δεκαετία του 1980 σε ό,τι αφορά τη ροή», σχολιάζει η Ζορίτσα Ουρόσεβιτς του UNWTO.
Οι θέσεις εργασίας απειλούνται: «οι ανειδίκευτοι εργάτες που έμειναν άνεργοι λόγω της μείωσης των αφίξεων τουριστών πιθανόν δεν θα βρουν αλλού δουλειά», προειδοποιεί η έκθεση.
Ο UNWTO εκτιμά σε 100 με 200 εκατομμύρια τις άμεσες θέσεις εργασίας που απειλούνται.
Πηγή tourismtoday.gr