Υποψήφιος με τους βαθμούς του στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα συγκεντρώνει 17.125 μονάδες, με τις οποίες θα διεκδικήσει μία θέση στις έξι ιατρικές σχολές της χώρας. Ομως, οι ίδιοι βαθμοί τού «δίνουν» 17.275 μονάδες για την Ιατρική Πατρών. Σε άλλον υποψήφιο, οι βαθμοί του στα τέσσερα μαθήματα δίνουν άθροισμα 13.900 μονάδες για το Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 14.000 μονάδες για το Τμήμα Ψυχολογίας Παντείου και 14.650 μονάδες για το Τμήμα Ψυχολογίας στη Φλώρινα. Πώς θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους;
Χαμένοι στη μετάφραση των διαφορετικών συντελεστών που έθεσαν για πρώτη φορά φέτος τα τμήματα ΑΕΙ στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα βρέθηκαν πολλοί υποψήφιοι, για να υπολογίσουν τις μονάδες τους. Οπως έχει παρουσιάσει η «Κ» (2/6), φέτος κάθε πανεπιστημιακό τμήμα όρισε τους συντελεστές βάσει των οποίων θα πολλαπλασιαστούν οι επιδόσεις των υποψηφίων σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Ετσι, το σύνολο των 461 τμημάτων όρισε συνολικά 5.611 συντελεστές ανά μάθημα, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων, καθιστώντας το σύστημα υπολογισμού των μονάδων εξαιρετικά πολύπλοκο. Μάλιστα θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμη και ανάμεσα σε τμήματα και σχολές με ίδιο αντικείμενο, όπως δείχνουν οι πίνακες που παρουσιάζει η «Κ» με τη συνδρομή του μαθηματικού-αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των βαθμών, πολλοί διευθυντές σχολείων δέχθηκαν τα παράπονα υποψηφίων. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο οι υποψήφιοι θα μπερδευτούν στη σειρά δήλωσης στο μηχανογραφικό δελτίο τους των τμημάτων με ομοειδές αντικείμενο.
Τα 461 τμήματα όρισαν 5.611 συντελεστές ανά μάθημα, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων, καθιστώντας πολύπλοκο το σύστημα υπολογισμού των μονάδων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε λειτουργία ευκολόχρηστη εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν για κάθε τμήμα/σχολή του επιστημονικού πεδίου που ανήκουν. Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα, οι υποψήφιοι μέσω της ίδιας εφαρμογής θα μπορούν να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή αγωνίσματα.
Η εφαρμογή υπολογισμού μορίων είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/. Στην αρχική σελίδα, στην επιλογή Χρήσιμα Εγγραφα, οι υποψήφιοι επιπλέον μπορούν να ενημερωθούν με όλο το σχετικό υλικό που αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής.
Το 70% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκει εργασία στον πρώτο χρόνο και το 68% εργάζεται στο αντικείμενο των σπουδών του. Το ίδρυμα, μεταξύ άλλων, έχει συμπεριληφθεί στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως. Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες η ηγεσία του ιδρύματος, σε μια προσπάθεια να πείσει τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων να δηλώσουν το ίδρυμα. Και αυτό διότι λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής το Παν. Αιγαίου αναμένεται να έχει, όπως πέρυσι, μεγάλο αριθμό κενών θέσεων. «Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί εγγυημένη επιλογή σπουδών για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι έχει χτίσει ουσιαστικές γέφυρες όχι μόνο με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και με την αγορά εργασίας. Δεύτερον, επειδή προσφέρει μια ξεχωριστή ποιότητα ζωής, που διακρίνεται από τους ανθρώπινους ρυθμούς και την ασφάλεια των νησιωτικών κοινωνιών, και τρίτον λόγω των διεθνών συνεργασιών του», δήλωσε η πρύτανις του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χρυσή Βιτσιλάκη.
Πηγή kathimerini.gr