Συνεντεύξεις

Ράνια Κοσιώρη: «Ενας στους τέσσερις επισκέπτες της Ρόδου είναι Βρετανοί πολίτες»

Με έναν στους τέσσερις επισκέπτες της Ρόδου να είναι Βρετανοί, η βρετανική αγορά πράγματι είναι η μεγαλύτερη σε όγκο, αλλά και σε δαπάνες, αγορά του νησιού. H πρόξενος της Μ. Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσιώρη δηλώνει στη «δ» ότι οι Βρετανοί δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, ως τουριστικοί πελάτες, σε ένα προορισμό που τους προσφέρει κάθε χρόνο αυτό που επιζητούν: το καλό κλίμα, την φιλοξενία, την μεγάλη ποικιλία στην εστίαση και την διασκέδαση.
• Κυρία Κοσσιώρη, η βρετανική αγορά αποτελεί για τη Ρόδο τη νούμερο ένα τουριστική αγορά. Πώς εξελίσσονται οι τουριστικές αφίξεις τη φετινή σεζόν;
Με έναν στους τέσσερις επισκέπτες της Ρόδου να είναι Βρετανοί, η βρετανική αγορά πράγματι είναι η μεγαλύτερη σε όγκο, αλλά και σε δαπάνες, αγορά του νησιού, όπως έδειξε η περυσινή χρονιά. Οι αφίξεις το 2023 υπερέβησαν τους 680.000 επισκέπτες, ενώ το 2024 ήδη ξεκίνησε με αύξηση του αριθμού αυτού. Τα βρετανικά τουριστικά γραφεία μας αναφέρουν τόσο υψηλή κίνηση στις κρατήσεις, όσο και στο ενδιαφέρον που καταγράφεται από εκείνους που κλείνουν την ‘τελευταία στιγμή΄ τις διακοπές τους. Αν και δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε με ακρίβεια την εξέλιξη της κίνησης για όλη τη χρονιά, καθώς γνωρίζουμε πόσοι διαφορετικοί παράγοντες επηρεάζουν τον τουρισμό – και που μπορεί να σχετίζονται με την διεθνή πολιτική και οικονομία, αλλά και με την κλιματική κρίση και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, εντούτοις η παρούσα ροπή είναι εξαιρετικά θετική και σίγουρα ελπιδοφόρα.
• Παραμένει υψηλό το ποσοστό επαναλαμβανόμενων Βρετανών επισκεπτών. Έχουν δημιουργήσει αυτοί οι Βρετανοί επισκέπτες ισχυρούς δεσμούς με τη Ρόδο;
Είναι γνωστή η σημασία που έχουν για τη Ρόδο, αλλά και για κάθε τουριστικό προορισμό, οι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, καθώς δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, ως τουριστικοί πελάτες, σε ένα προορισμό που τους προσφέρει κάθε χρόνο αυτό που επιζητούν: το καλό κλίμα, την φιλοξενία, την μεγάλη ποικιλία στην εστίαση και την διασκέδαση. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Βρετανών που έρχονται ξανά και ξανά στη Ρόδο, διότι, πέραν της αγάπης τους για αυτά που προσφέρει το νησί, έχουν δημιουργήσει και στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους εδώ. Έχουν δημιουργηθεί φιλίες χρόνων, που κάποιες φορές έχει περάσει και στην επόμενη γενιά. Δεν έχουμε όμως ακριβή στοιχεία με το κατά πόσον αυτοί αποτελούν μια αυξανόμενη μερίδα επισκεπτών. Οι νεότεροι επισκέπτες ενδεχομένως να έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στις επιλογές τους – και το ζητούμενο είναι ενδεχομένως η ανάδειξη καινοτόμων πολιτικών που θα δημιουργήσουν καινούργιους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες!
• Η περσινή κρίση που βίωσε το νησί λόγω των πυρκαγιών και η επιτυχής διαχείριση, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στο νησί;
Οι Βρετανοί οπωσδήποτε εκτίμησαν και θαύμασαν τον τρόπο με τον οποίο τόσο οι αρχές όσο και ο απλός κόσμος δημιούργησαν μια τεράστια αγκαλιά για όλους όσους επλήγησαν από τις φωτιές του περυσινού Ιουλίου. Αυτό άλλωστε το έδειξαν άμεσα, επιστρέφοντας στο νησί και μάλιστα στις ίδιες τις πληγείσες περιοχές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι θετική η εικόνα που έχουν γι’ αυτό. Βέβαια, να σημειώσουμε ότι ο κίνδυνος των πυρκαγιών, που ενισχύεται από την κλιματική αλλαγή, είναι μια πραγματικότητα που αγγίζει όχι μόνο τη Ρόδο, αλλά και όλο τον κόσμο – και αυτό ίσως να επηρεάσει τις τουριστικές ροές στο μέλλον.

• Τι σας μεταφέρουν οι Βρετανοί επισκέπτες; Τι ζητούν από τον προορισμό και τι τους αρέσει περισσότερο στο νησί; Ποια είναι τα πιο συχνά αιτήματα που δέχεστε;
Η συντριπτική πλειοψηφία των Βρετανών στο νησί κάνουν τις διακοπές τους με ασφάλεια και ξεγνοιασιά και χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα και την διασκέδαση που τους προσφέρει. Ιδανικά δεν έχουν καμία ανάγκη από τις υπηρεσίες που προσφέρει το προξενείο! Η αλήθεια είναι ότι, όταν το τηλέφωνο του προξενείου χτυπάει, δεν είναι για καλό. Η ομάδα μου βοηθάει Βρετανούς που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, είτε με την υγεία τους, είτε με το νόμο, είτε πρόκειται για κάποιο θέμα πρόνοιας, είτε βιώνουν κάποια επείγουσα κατάσταση – όπως στις περυσινές πυρκαγιές. Έχουμε περίπου 200 νέες υποθέσεις κάθε χρόνο, ενώ παρακολουθούμε υποθέσεις που μπορεί να διαρκούν πολλά χρόνια – όπως για παράδειγμα εξαφανίσεις ή φυλακίσεις. Είμαστε εδώ για να απαλύνουμε λίγο την δυσκολία που μπορεί κάποιος να βιώσει, να διευκολύνουμε με την παροχή έγκυρων πληροφοριών, να ανοίξουμε διαύλους μεταξύ των ελληνικών και βρετανικών αρχών. Αυτό, ξέρετε, μπορεί και να αποβεί θετικά καταλυτικό στον τρόπο που κάποιος επισκέπτης βλέπει τη Ρόδο, ακόμα και μέσα στη δυσκολία του – ή ιδίως μέσα από αυτή.
• Η βρετανική κοινότητα της Ρόδου έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί με την πάροδο των χρόνων; Αποτελεί σήμερα η Ρόδος ένα προορισμό μόνιμης εγκατάστασης Βρετανών πολιτών;
Δυστυχώς δεν έχουμε ακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της κοινότητας των Βρετανών που μένουν μόνιμα στη Ρόδο. Υπολογίζουμε, αδρά και με βάση καταγραφές προ 20ετίας, ότι ζουν περί τους 2.000 στο νησί, με πολλούς να είναι διπλής υπηκοότητας. Η μη-υποχρέωση εγγραφής τους στο Προξενείο από το 2004 και μετά δεν μας επιτρέπει να έχουμε τον ακριβή αριθμό. Από το 2021 και μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πιο δύσκολο πλέον για τους Βρετανούς να επιλέξουν κάποια χώρα της ΕΕ για εγκατάσταση. Γνωρίζουμε αρκετούς από όσους είχαν έρθει και αγοράσει ακίνητα την δεκαετία του 1990 και του 2000, να έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στη Βρετανία. Αυτό έγινε για πολλούς λόγους, είτε οικονομικούς, είτε λόγω προχωρημένης ηλικίας. Δημογραφικά πάντως, πρόκειται για μία κοινότητα της οποίας ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται, γεγονός που απασχολεί το Προξενείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου