Απόψεις

Τικ τακ τικ τακ τικ τακ… 2030

…Ημουν βυθισμένος στον καναπέ μου και διάβαζα την εφημερίδα μου. Τροχαίο, τροχαίο, κηδεία, κηδεία, κηδεία, σκέτη κατάθλιψη. Ξαφνικά, μια μικρή στήλη απέσπασε την προσοχή μου. Πετάχτηκα πάνω από την χαρά μου.
Η κυβέρνηση μετά το «σιγά τα ζα» και το «πέρα βρέχει», τρομοκρατημένη από τις ακραίες θερμοκρασίες, τις παγκόσμιες πυρκαγιές, τις καταρρεύσεις των δικτύων ενέργειας έδωσε εντολή σε όλες τις Περιφέρειες να λάβουν εξατομικευμένα μέτρα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Σκέφθηκα ότι μάλλον ο πρωθυπουργός θα διάβασε το βιβλίο «ποιος πήρε το τυρί μου» που μιλάει για αυτούς που προνοούν ότι θα είναι και οι μόνοι που θα επιβιώσουν.
Όπως δε εξήγησα στον γείτονά μου τον κ. Μακάριο Μορφέα που τον πέτυχα και αυτόν αραγμένο στον καναπέ και ο οποίος δεν ασχολείται με τίποτα που συμβαίνει γύρω του, όλοι οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, η Μεσόγειος και ειδικά η ανατολική Μεσόγειος θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με άλλες περιοχές και ειδικά η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει από το 2030 και μετά τραγικές καταστάσεις.
Όπως είπε ο Νομπελίστας ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός μας περιμένει ένα εφιαλτικό μέλλον, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει παρατεταμένους καύσωνες με πρωτοφανείς θερμοκρασίες που θα έχουν ως αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, ερημοποίηση της υπαίθρου, καταστροφή λόγω ξηρασίας των καλλιεργειών και συνεπακόλουθο θα είναι η μετακίνηση των τουριστών προς ψυχρότερους προορισμούς. Συνέχισα να διαβάζω ενθουσιασμένος και η μια είδηση ήταν καλύτερη της άλλης.
Σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες που κοιτάνε την πύρινη λαίλαπα να έρχεται και νομίζουν ότι βλέπουν σινεμά, η αντίδραση των τοπικών φορέων ήταν άμεση. Έγινε ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος, οι κοινοτάρχες, η Δασική υπηρεσία, ειδικοί στην διαχείριση υδάτινων πόρων όπως ο καθηγητής Δ. Καρπούζος και ο κ. Φιντικάκης, γεωπόνοι, και ένα σωρό άλλοι επιστήμονες ειδικοί στην γεωργία, κτηνοτροφία, περιβάλλον, οικονομολόγοι, ειδικοί στον τουρισμό κλπ.
Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι η Ρόδος ήδη έχει συνήθως την μεγαλύτερη θερμοκρασία από την υπόλοιπη Ελλάδα και το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι κατ’ αρχάς αυτό του νερού και όπως τόνισε ο περιφερειάρχης σε ένα νησί 130 χιλιάδων κατοίκων με περιορισμένους υδάτινους πόρους καλούμεθα να τους μοιραστούμε με άλλους 2,5 εκατομμύρια τουρίστες και δεύτερον αυτό της ενέργειας τονίζοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα δεκαπλασιάσει την ζήτηση και ακόμα και η επικείμενη διασύνδεση με την κεντρική Ελλάδα δεν θα επαρκεί στο να καλυφθεί.
Αφού τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιποι, θορυβημένοι με αυτά που άκουσαν, συμφώνησαν όλοι να παρθούν μέτρα χθες. Οι δασολόγοι τόνισαν ότι πρέπει άμεσα να γίνει καθολική δενδροφύτευση σε όλο το νησί και όπως τόνισαν να μην μείνει σπιθαμή εδάφους χωρίς πράσινο. Όλοι γνωρίζουν ότι η βλάστηση μπορεί να ρίξει μέχρι και 10 βαθμούς την θερμοκρασία μιας περιοχής, μειώνει την ένταση των ανέμων, την ξηρασία στην περιοχή, την ερημοποίηση του εδάφους, κατακρατεί τα χώματα και το πιο βασικό προστατεύει την πανίδα ενός τόπου.
Τόνισαν ότι αυτή η δενδροφύτευση αν και είναι πια πολύ αργά γιατί θα χρειαστούν πάνω από 20 χρόνια να αναπτυχθεί και να διατηρηθεί, αξίζει τον κόπο να την προσπαθήσουμε όσο είμαστε ακόμα στους 40 βαθμούς και αφού βέβαια εξασφαλίσουμε με την σωστή σχεδίαση να μην καταστρέφεται από πυρκαγιές οι οποίες θα είναι πια η καθημερινότητά μας. Για τους υδάτινους πόρους οι ειδικοί τόνισαν ότι ένα νησί που δεν μπορεί να προμηθευτεί νερό από πουθενά θα έχει τεράστιο πρόβλημα, όπως έχει η Κάρπαθος αυτήν την στιγμή, αφού η αύξηση της θερμοκρασίας θα εξατμίσει στην κυριολεξία το νερό στο φράγμα του Γαδουρά.
Κάποιος από την ομάδα πετάχτηκε και είπε ότι ίσως σταθούμε τυχεροί και ότι υπάρχει ελπίδα! Και συνέχισε, η μείωση του νερού θα κάνει αδύνατη πια την εξυπηρέτηση των τουριστών οι οποίοι θα αναζητήσουν άλλους προορισμούς συν την μετανάστευση μέρους του πληθυσμού λόγω κατάρρευσης των επιχειρήσεων τουρισμού, το νερό θα επαρκεί για τις ανάγκες των εναπομεινάντων κατοίκων. Αυτό βέβαια κατατρομοκράτησε τον εκπρόσωπο Τουρισμού που τόνισε την επιτακτική και άμεση ανάγκη εξασφάλισης νερού.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι ο μόνος τρόπος που παραμένει είναι η κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης και με δεδομένο ότι θέλει περίπου 3 χρόνια να κατασκευαστεί να γίνει άμεσα. Θα πρέπει δε να κτιστεί κοντά στον ταμιευτήρα για να προμηθεύει συνεχώς το φράγμα του Γαδουρά ώστε να εκμεταλλευτούμε το ήδη υπάρχον δίκτυο διανομής.
Όλα αυτά θα χρειαστούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την διαχείριση της έλλειψης νερού αλλά και για να γίνει δυνατή η επιβίωση καθ’ όσον η χρήση των δεκάδων χιλιάδων κλιματιστικών θα είναι γενικευμένη και όλο το 24ωρο.
Η κατάρρευση του δικτύου, όπως είπαν οι παρόντες ιατροί, θα έχει τραγικά αποτελέσματα στην υγεία μας από την διατήρηση των τροφίμων όσο και της ζωής μας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι ειδικοί πρότειναν να γίνει εκτεταμένη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ώστε να υποστηριχθεί το κεντρικό δίκτυο αφού εξασφαλιστεί και κάποια χρηματοδότηση.
Οι γεωπόνοι τόνισαν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία θα έχει τραγικές συνέπειες στα οπωροκηπευτικά και πρότειναν τρόπους καλλιεργειών όπως π.χ. οι υδατοκαλλιέργειες που δεν χρειάζονται πολύ νερό.
Πρότειναν άμεσα να γίνουν μελέτες για την όσο γίνεται πιο οικονομική κατασκευή, ενημέρωση των αγροτών και χρηματοδότηση αυτών των κατασκευών. Εννοείται βέβαια ότι δόθηκε άμεσα εντολή να γίνονται και συνεχή μαθήματα σε όλα τα σχολεία για την σωστή διαχείριση του νερού.
Ξαφνικά εκεί που διάβαζα αισθάνθηκα να με κτυπάει μια έντονη ζέστη. Είχε πάρει φωτιά η κουζίνα μας, τρόμαξα, πετάχτηκα από τον καναπέ και…. ξύπνησα καθιστός στο κρεβάτι μου λαχανιασμένος και μούσκεμα στον ιδρώτα. Ευτυχώς, όνειρο ήταν, ανάπνευσα ανακουφισμένος, ένας φρικτός, φρικτός εφιάλτης, κοίταξα το θερμόμετρο, ευτυχώς μόνο 38 βαθμούς.
Ηρέμησα λίγο και σκέφτηκα πολύ πολύ λογικά ότι αν κινδύνευε η Ελλάδα και ειδικά η Ρόδος όλοι οι υπεύθυνοι αυτού του τόπου θα είχαν κάνει κάτι. Συμπέρανα λοιπόν ότι αφού αυτοί δεν ανησυχούν, τότε όλα είναι καλά. Άνοιξα το air condition στο φουλ και ξαναγύρισα ήσυχος στο κρεβατάκι μου. Άλλαξα πλευρό ήσυχος πια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ξανακοιμήθηκα.
ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΙΚ ΤΑΚ ΤΙΚ ΤΑΚ…………………………2030

Μαρτίνος Κανελλάκης
Χειρουργός
Οφθαλμίατρος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου