Εστω κι αν στη Ρόδο ήδη από την περασμένη εβδομάδα, οπότε έγιναν γνωστά και τα ονόματα των επενδυτών, έχουν αρχίσει τα …όργανα των αντιδράσεων, γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες το πολυσυζητημένο ακίνητο Αφάντου βρίσκεται τώρα πιο κοντά στο δρόμο της αξιοποίησης.
Χθες, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι το σύνολο των βελτιωμένων προσφορών για τα δύο ακίνητα που απαρτίζουν την έκταση των 1.858 συνολικά στρεμμάτων αντιστοιχούν σε ένα σύνολο της τάξεως των 42,1 εκατ. ευρώ με επενδυτές την Μ.Α. Αngeliades Inc, του ομογενή επιχειρηματία Μάικ Αγγελιάδη και την Aegean Sun Investments Limited, της κυπριακής καταγωγής οικογένειας Νικολαϊδη με παρουσία μέσω των Atlantica Hotels and Resorts σε ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο και συνέταιρο της TUI. Το σύνολο των επενδύσεων για ξενοδοχειακές μονάδες, παραθεριστικές κατοικίες κ.τ.λ., κατά το ΤΑΙΠΕΔ, θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκόλφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.
Από πλευράς όσων αντιδρούν, η κριτική εστιάζει αφενός στο χαμηλό τίμημα, αφετέρου στο γεγονός ότι πρόκειται να κατασκευασθούν νέες κλίνες σε μία περιοχή που είναι κορεσμένη τουριστικά, παραπέμποντας μάλιστα στο αποτυχημένο ισπανικό μοντέλο: Χαρακτηριστική ως προς το τελευταίο ήταν η ανακοίνωση από πλευράς των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί ότι το «αντίτιμο δεν αντιστοιχεί απλά σε ξεπούλημα αλλά σε χάρισμα όπως προκύπτει από μία απλή διαίρεση, ενώ η «αξιοποίηση» θα οδηγήσει σε χτίσιμο επιφάνειας κάλυψης 160.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 400 τουριστικές κατοικίες, οι οποίες αποτελούν μια απόλυτα αντιαναπτυξιακή επιλογή που δεν παράγει θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα χτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4.000 νέων κλινών, σε ένα νησί που θεωρείται κορεσμένο τουριστικά». Οι φόβοι για το αποτυχημένο ισπανικό μοντέλο αξιοποίησης με «ένα κλειστό τουριστικό κέντρο μαζικού τουρισμού και τουριστικών κατοικιών κατά τα πρότυπα των παραλιών της Ισπανίας που σήμερα είναι περιοχές φαντάσματα» έχουν εκφρασθεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν, ενώ ένα ακόμη ζήτημα εγείρεται και από το γεγονός ότι μεγάλα επενδυτικά ονόματα με ενδιαφέρον στον τουρισμό (βλ. Lamda, TEMES, Μinoan Group κ.α.) που είχαν εμφανισθεί σε προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία προτίμησαν τώρα να απόσχουν του νέου διαγωνισμού.
Από την πλευρά του, το ΤΑΙΠΕΔ, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στα περί ‘’ξεπουλήματος’’, αναφέρει ότι το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 280 ευρώ ανά τ.μ. δόμησης (σ.σ. αν αφαιρεθεί η δασική και αρχαιολογική ζώνη, η ζώνη προστασίας του υγροτόπου, κ.τ.λ.) «και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό βάσει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς».
Το προφίλ των επενδυτών
Ο Κύπριος επιχειρηματίας Νικολής Νικολαϊδης, του ξενοδοχειακού ομίλου Atlantica Hotels and Resorts είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για το ακίνητο της Αφάντου μέσω της συμμετοχής του και στις προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες.
Ο Μάικ Αγγελιάδης, 73 χρόνων σήμερα, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1960 και κατάφερε να δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των κατασκευών στη χώρα με βασικό αντικείμενο τον κλάδο των δημοσίων κτιριακών έργων (σχολεία, βιβλιοθήκες, σταθμοί μετρό κ.τ.λ.). Η «M.A.Angeliades Inc», συγκαταλέγεται στην 5άδα των μεγαλύτερων εταιρειών της Νέας Υόρκης αλλά και στη λίστα των 400 μεγάλων κατασκευαστικών των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο κ. Αγγελιάδης έχει αναπτύσσει μεγάλη δράση και στην ελληνική ομογένεια έχοντας τιμηθεί μάλιστα και με το «The Hellenic Thread Award».
Tags:
Πηγή:newmoney.gr