«Καθ’ οδόν» προς την ψήφιση στη Βουλή θα συμπληρώνεται με διατάξεις, όπως όλα δείχνουν, το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση.
«Υπάρχουν πιθανότητες να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή» ανέφεραν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετείχαν στη σύσκεψη με τον κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τους ίδιους, πάντως, είτε κατατεθεί σήμερα είτε και αύριο, δεν θα προωθηθεί με διαδικασία «κατεπείγοντος», αλλά θα απαιτηθεί «απλή σύντμηση», προκειμένου να προλάβει να ψηφιστεί πριν τις 8 Αυγούστου.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει περισσότερες από 200 διατάξεις. Εκτός από τα βασικά θέματα του υπουργείου Οικονομικών (κατάργηση ΑΦΜ και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, αιγιαλός), θα υπάρχει και διάταξη του υπουργείου Εργασίας για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπεται και η δυνατότητα δημιουργίας «επαγγελματικών ταμείων» για όσους επιθυμούν να μην ενταχθούν στην ενιαία κοινωνική ασφάλιση.
Προς το παρόν, δεν έχουν ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο οι διατάξεις για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, κ.λπ.
Στη συνάντηση μετείχαν οι εισηγητές Απόστολος Βεζυρόπουλος, Κώστας Καραγκούνης και Κώστας Σκρέκας (από ΝΔ) και Γιάννης Κουτσούκος, Παναγιώτης Ρήγας και Κώστας Τριανταφύλλου (από ΠΑΣΟΚ).
Επίσης, παρόντες ήταν οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.
Εντός Αυγούστου η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια»
«Στρατηγικό στόχο» της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, ο Ν. Δένδιας, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ενώ σημείωσε ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει κείμενο εργασίας για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια». Σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που δημιουργούν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις, διαπίστωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ που συμμετείχε στην σύσκεψη.
Εντός Αυγούστου η ρύθμιση για τα επιχειρηματικά
«κόκκινα δάνεια»
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την ελληνική οικονομία και βιομηχανία, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και με τη συμμετοχή μελών και του προέδρου του ΣΕΒ, Θόδωρου Φέσσα, καθώς και των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικράτειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων με ειδική αναφορά στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα, την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας, του ενεργειακού κόστους.
Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να μειωθεί η ανεργία.
Δένδιας: «Στρατηγικός
στόχος» η ανάπτυξη
της βιομηχανίας
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, δήλωσε ότι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ.
«Από την πλευρά της κυβέρνησης η ανάπτυξη της βιομηχανίας είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ώστε να ανεβεί από το 9% του ΑΕΠ στο 14% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων. Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ένα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.
«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα από τον ιδιωτικό τομέα είναι αισιόδοξο», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.
Για τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου ανάπτυξης με στόχο να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι μπαταχτσήδες και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός.
Σε συνομιλία με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους, κατά 1- 1,5% υπό την προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα είναι συνεπείς και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.
Στο Παρίσι το ραντεβού
με την τρόικα
Οι επιθεωρήσεις του «Ελληνικού Προγράμματος» από τους επικεφαλής της τρόικας θα πραγματοποιούνται στο εξωτερικό και όχι στην Αθήνα.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι επιθεωρήσεις από την τρόικα στην Αθήνα προκαλούν ζημιά, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι είναι μειωτικές για την κυβέρνηση και τον λαό. Στη φωτογραφία, οι Π. Τόμσεν και Κ.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι επιθεωρήσεις από την τρόικα στην Αθήνα προκαλούν ζημιά, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι είναι μειωτικές για την κυβέρνηση και τον λαό. Στη φωτογραφία, οι Π. Τόμσεν και Κ. Μαζούχ
Μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η επόμενη θα ξεκινήσει στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου. Στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα μία «μίνι» αξιολόγηση, που θα διαρκέσει λίγες ημέρες, όχι εβδομάδες όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Η αλλαγή βρίσκεται στη «γραμμή» Σαμαρά, ο οποίος εδώ και καιρό συζητούσε το θέμα με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι επιθεωρήσεις στην Αθήνα προκαλούν ζημιά, καθώς δίνεται η εντύπωση ότι είναι μειωτικές για την κυβέρνηση και τον λαό.
Ετσι, οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς από τις 3 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου. Η αλλαγή τοποθεσίας επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο του ΔΝΤ.
Στόχος της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης «είναι η αποδραματοποίηση της επιθεώρησης» και «η συζήτηση με ηρεμία και ψυχραιμία των θεμάτων που θεωρούνται κλειδιά για να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος χωρίς άλλα προβλήματα», όπως ειπώθηκε στο «Εθνος».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μετά τις συζητήσεις στο Παρίσι, οι επικεφαλής της τρόικας και οι τεχνικές επιτροπές θα μεταβούν στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπου προγραμματίζουν να μείνουν για λίγες μόνο μέρες. Το νέο μοντέλο εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεάζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Οι συναντήσεις θα γίνονται στα γραφεία του ΔΝΤ, στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», έγινε αποδεκτό και το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι επηρεάζονται οι υπουργοί και ο λαός κάθε φορά που γίνεται η επιθεώρηση στην Αθήνα, και ότι αν ξεκινά η επιθεώρηση από το εξωτερικό θα ολοκληρώνεται και πιο γρήγορα. Στο Παρίσι θα μεταβούν ο κ. Χαρδούβελης, ο κ. Παπασταύρου από το γραφείο του πρωθυπουργού, και οι κ. Βρούτσης, Μητσοτάκης, Δένδιας.
Εξάλλου, έγινε γνωστό ότι δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής συνάντηση του πρωθυπουργού με την κ. Λαγκάρντ, στο Παρίσι μέσα στον Αύγουστο.