Ειδήσεις

Αυξάνονται οι απόπειρες φυγής μεταναστών από τα νησιά με τσάρτερ

Την περασμένη Τρίτη, οι αστυνομικοί του τμήματος ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Μυκόνου υποπτεύθηκαν με την πρώτη ματιά τα έγγραφα που τους παρουσίασαν διαδοχικά δύο επιβάτες πτήσεων τσάρτερ με προορισμό τη Γαλλία. Στην πρώτη περίπτωση ένας 22χρονος Αφγανός επιχείρησε να ταξιδέψει με διαβατήριο Σιγκαπούρης και στη δεύτερη ένας συνομήλικός του Σύρος προσπάθησε να παραστήσει τον υπήκοο Κίνας. Την ίδια ημέρα, άλλοι δέκα πρόσφυγες και μετανάστες είχαν την ίδια τύχη. Δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν αεροπορικώς από άλλα νησιά του Ν. Αιγαίου προς τη Δυτ. Ευρώπη, αν και είχαν επιλέξει για τα πλαστά τους έγγραφα άλλες εθνικότητες.

Αυτή την περίοδο σχεδόν καθημερινά καταγράφονται αντίστοιχα περιστατικά σε περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Οσοι πρόσφυγες και μετανάστες διαθέτουν χρήματα επιλέγουν τον πιο ακριβό αλλά σύντομο τρόπο εξόδου από την Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων, αντί του επικίνδυνου και πολυήμερου ταξιδιού με τα πόδια μέσω των Βαλκανίων. Το μεγαλύτερο κύμα φυγής παρατηρείται στα αεροδρόμια των νησιών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας τις τελευταίες έξι ημέρες 51 άνθρωποι αποπειράθηκαν να επιβιβαστούν παράνομα σε πτήσεις.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες αντιμετωπίσαμε τρία περιστατικά διακίνησης, αλλά όπως κάθε καλοκαίρι, βλέπουμε τους αριθμούς να μειώνονται και το βάρος να μετατοπίζεται στα νησιά», λέει στην «Κ» αστυνομικός της Ασφάλειας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την τελευταία εβδομάδα στα νησιά του Αιγαίου τα αντίστοιχα περιστατικά ξεπέρασαν τα 12, με τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και της Θήρας να είναι τα πιο δημοφιλή. Από τις 15 Απριλίου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει διαταγή για εντατικοποίηση των διαβατηριακών ελέγχων στα περιφερειακά αεροδρόμια. Γι’ αυτό τον σκοπό είχαν αποσπαστεί μέχρι και τις αρχές Ιουλίου αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά.

Οπως εξηγεί αστυνομική πηγή, οι πτήσεις τσάρτερ στα νησιά προσφέρουν στους μετανάστες περισσότερες ευκαιρίες διαφυγής, ενώ στην Αθήνα αυτή την περίοδο τα εισιτήρια είναι πιο περιορισμένα και πιο ακριβά.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μεταναστών στην «Κ», οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία αυτό το ταξίδι, οι τιμές για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και εισιτήρια κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ. Πάνω από το ένα τρίτο των πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων που κατασχέθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες στα νησιά εμφανίζονταν να έχουν εκδοθεί από τις βελγικές και ιταλικές αρχές, ενώ πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικοί προορισμοί των μεταναστών ήταν η Ιταλία και η Γαλλία.

Τις περισσότερες φορές, οι μετανάστες ταξιδεύουν μόνοι τους. Κατά καιρούς, όμως, συνοδεύονται και από διακινητές. Πρόσφατα, δύο Ρουμάνοι ακολουθώντας εντολές ομοεθνούς τους μετέφεραν δύο Αφγανούς, ηλικίας 34 και 35 ετών, κι έναν ανήλικο από τον Πειραιά στην Κω με το πλοίο της γραμμής. Επειτα τους οδήγησαν στο αεροδρόμιο, όπου και συνελήφθησαν. Σε αντίστοιχη υπόθεση στο ίδιο νησί, ένας Σουηδός φέρεται να έλαβε 615 ευρώ ως αμοιβή για να διευκολύνει την έξοδο δύο μεταναστών από την Ελλάδα. Θα πετούσε μαζί τους, ενώ τους είχε εφοδιάσει με κλεμμένα διαβατήρια της χώρας του.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου