Ειδήσεις

Λογαριασμούς καταθέσεων στο εξωτερικό ανοίγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Σε τράπεζες του εξωτερικού στρέφονται χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για να ανοίξουν λογαριασμούς καταθέσεων, ώστε να πραγματοποιούν ελεύθερα τις τραπεζικές τους συναλλαγές αποφεύγοντας τους ασφυκτικούς περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν φροντίσει να χτίσουν «γραμμές άμυνας» εδώ και καιρό, αλλά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους για να διεκπεραιώνουν αποτελεσματικά τις εμπορικές τους συναλλαγές στο εξωτερικό, απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήματα για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε κυπριακές, βουλγαρικές, ρουμανικές, αγγλικές αλλά και γερμανικές τράπεζες, προκαλώντας… συμφόρηση. Ετσι από περίπου 3-4 εβδομάδες που ήταν, πριν από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα, ο μέσος χρόνος αναμονής για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανοίγματος ενός νέου λογαριασμού, πλέον χρειάζονται 7-8 εβδομάδες, λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων. Σημειώνεται ότι είναι εύκολο, λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης, να ανοίξει εταιρικός ή ατομικός λογαριασμός στις παραπάνω χώρες και δεν χρειάζεται να υπάρχει φυσική παρουσία. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας για το άνοιγμα λογαριασμού γίνεται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, μόνο στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι 60.000 Ελληνες έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα λογαριασμό σε βουλγαρική τράπεζα.

Η έξοδος προς το εξωτερικό γίνεται κυρίως για την ανεμπόδιστη διευκόλυνση των τραπεζικών συναλλαγών αλλά και για λόγους προστασίας των κεφαλαίων, καθώς η αβεβαιότητα στη χώρα παραμένει.

Σημειώνεται ότι μετά την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών στα τέλη Ιουνίου, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό και οι εμπορικές συναλλαγές πρέπει να λαμβάνουν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών. Ακόμα και σήμερα, και παρά την προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, εκκρεμούν πάνω από 1.000 αιτήματα επιχειρήσεων στην Επιτροπή Εγκρισης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θεόδωρο Φέσσα: «Η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας περίπου 40 δισ. ευρώ, ετησίως, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισαγωγές και το ύψος αυτό, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, έχει πέσει πολύ χαμηλότερα. Οσο ταχύτερα επανέλθουμε σε κανονική ροή χρηματοδότησης, τόσο η ελληνική οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και οι εργαζόμενοι να μην ανησυχούν για τις δουλειές τους».

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο των capital controls είναι η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούμε στην παραγωγή μας, είναι εισαγόμενα. Ετσι, οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις αγοράζουν πρώτες και βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας από εισαγωγείς των προαναφερόμενων ειδών από το εξωτερικό. Με τα σημερινά δεδομένα, οι εισαγωγείς θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το οποίο τελικά μεταφέρεται και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις», τονίζει ο ΣΕΒΕ.

Πηγή: Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου