Τι ακριβώς υποστήριξαν οι διάδικοι δια των συνηγόρων τους
Eνώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, συζητήθηκε χθες η αίτηση της ανώνυμης εταιρείας «ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΜΠΗΤΣ Α.Ε.» κατά της ετερόρρυθμης εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ Ε.Ε.» και του κ. Εμμανουήλ Μαργέλλου, για τη γνωστή υπόθεση των κατασκευών που έγιναν σε έκταση που μίσθωσε η τελευταία, κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού, από τον Δήμο Ρόδου, στην παραλία της Αγίας Μαρίνας.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον γνωστό ποινικολόγο κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο δικηγόρο κ. Στράτο Καρίκη, που έφερε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος και την δικηγόρο κ. Μαριέττα Χατζηγιώργη.
Η πλευρά της ετερόρρυθμης εταιρείας εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Ακη Δημητριάδη και Νατάσα Παπανικολάου.
Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας, υποστηρίζεται ότι τυγχάνει κύρια ενός αγρού έκτασης 23.993 τ.μ. στην περιοχή, δυνάμει συμβολαίου αγοραπωλησίας από το Νοέμβριο του 1993.
Ισχυρίζεται ότι εν πλήρη αγνοία της και παντελώς αυθαίρετα, παράνομα και καταχρηστικά, αναγέρθηκε στο ακίνητό του μικρή ισόγεια οικοδομή (οικίσκος) συνολικού εμβαδού 24,42 τ.μ. κι ότι έχουν καταπατηθεί κι άλλα τμήματα του ακινήτου από την ετερόρρυθμη εταιρεία. Εχει συγκεκριμένα πλακοστρωθεί τμήμα με πλάκες τύπου Καρύστου, ενώ τμήμα επιφάνειας 105 τ.μ., έχει εκχερσωθεί και διαμορφωθεί με χρήση σκαπτικού μηχανήματος.
Υποστήριξε επιπλέον ότι, βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες μεγάλης έκτασης εργασίες διαμόρφωσης του χώρου, με μπουλντόζες, και άλλα βαρέως τύπου σκαπτικά μηχανήματα, καθώς και άλλες οικοδομικές εργασίες όπως τοποθέτηση πλατφόρμων, σιδερένιων κατασκευών και υποστυλωμάτων καθώς και πλακοστρώσεις οι οποίες επεκτείνονται και πέραν των ορίων της κτηματομερίδας της, καταλαμβάνοντας καταφανώς παράνομα και τμήμα του εφαπτόμενου σε αυτήν αιγιαλού-παραλίας, επιφάνειας 36 τ.μ. περίπου.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία διατείνεται ότι διαταράσσεται η νομή και η κυριότητά της στο ακίνητο και ζητά τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.
Η πλευρά της ξενοδοχειακής εταιρείας, χθες εξέθεσε στο δικαστήριο, επικαλούμενη και κατάθεση τοπογράφου, που κατέγραψε το μέγεθος των καταπατήσεων στην ιδιοκτησία της, με αντιπαραβολή του χάρτη του κτηματολογίου και του τηρούμενου με τα όρια του αιγιαλού στην Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου, ότι η ετερόρρυθμη εταιρεία έχει προχωρήσει σε αυθαίρετες εργασίες και επί του αιγιαλού.
Επικαλέστηκε εξάλλου και δύο έγγραφα της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου της 10ης και 13ης Ιουλίου 2015 με τα οποία διαπιστώνονται οι αυθαίρετες κατασκευές επί του κοινοχρήστου χώρου κατά παράβαση των όρων μίσθωσης και των αδειών για την ανάπτυξη τροχήλατης καντίνας.
Η πλευρά της ετερόρρυθμης εταιρείας, αφού ανέπτυξε μεταξύ άλλων ένσταση ενεργητικής νομιμοποίησης της ξενοδοχειακής εταιρείας για την υποβολή της αιτήσεως, ισχυριζόμενη ότι περιορίστηκε στο τμήμα που μίσθωσε δυνάμει του συμφωνητικού που υπέγραψε με τον Δήμο Ρόδου και περαιτέρω ότι έχει χάσει τμήμα της νομής της η εταιρεία μετά τη χάραξη του αιγιαλού και την μη αξιοποίηση του χώρου επί 30ετία, υποστήριξε ότι οι κύριες εργασίες στο χώρο έγιναν από το Δήμο Ρόδου για τη διαμόρφωση της παραλίας.
Υπέβαλε αίτημα για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ενώ τόνισε ότι τυχόν αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία δεν αποτελούν αντικείμενο της συγκεκριμένης ένδικης διαφοράς.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία αντέτεινε ότι έχουν καταπατηθεί εκτάσεις της και ότι ουδέποτε απώλεσε την ιδιοκτησία αυτών, αφού έχει στο μεσοδιάστημα εκδώσει άδειες μέχρι και για οικοδόμηση ξενοδοχείου, που περιλαμβάνουν τμήματα του ακινήτου που έχουν καταπατηθεί.
Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες, ενώ η ετερόρρυθμη εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην «Αγία Μαρίνα».