Ειδήσεις

«Βusiness run» – Οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ελληνικό «business run», δηλαδή η μαζική φυγή επιχειρήσεων προς τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Τα capital controls αναγκάζουν επιχειρηματίες να αναζητούν έδρα για τις εταιρείες τους εκτός συνόρων. Υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 70.000.
Στο θέμα αναφέρεται με δημοσίευμά του και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για φυγή των ελληνικών καταθέσεων προς τη Βουλγαρία. Επισημαίνει μάλιστα πως η χώρα αυτή αποτελεί το νέο θησαυροφυλάκιο της Ελλάδας.
«Κάθε εβδομάδα, παρά τις δεσμεύσεις που επιβάλλουν οι έλεγχοι κεφαλαίων, περίπου 14.000 ευρώ μεταφέρονται σε τράπεζες της Βουλγαρίας. Κάτι που κάνουν όχι μόνο οι απλοί πολίτες που ανοίγουν λογαριασμούς στο όνομά τους, αλλά και εταιρείες, οι οποίες είτε ανοίγουν υποκαταστήματα στη χώρα είτε μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
Μέχρι τώρα, περίπου 70.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει αίτηση για να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία.
Spiegel
Το Spiegel επικαλείται μία τραπεζική υπάλληλο που εργάζεται στη Σόφια. Οπως εξηγεί, «είναι εύκολο να ανοίξει κανείς λογαριασμό σε μία βουλγάρικη τράπεζα, είτε σε λέβα -το νόμισμα της Βουλγαρίας- είτε σε ευρώ. Δεν έχει παρά να επισκεφθεί μία τράπεζα της Βουλγαρίας, να έχει μαζί του μία ταυτότητα ή κάποιο επίσημο έγγραφο με τα στοιχεία του και να περιμένει δύο ώρες. Έχουμε πολλούς ξένους πελάτες, φυσικά και Έλληνες».
Προσθέτει, δε, πως ο φόβος των Ελλήνων για επιστροφή στη δραχμή είναι ένας από τους λόγους που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, για να μη χάσουν τον πλούτο τους. Η ίδια εκτιμά επίσης ότι τους μήνες που η κρίση στην Ελλάδα έφθασε στο ζενίθ της, έφυγαν πολλά χρήματα από την Ελλάδα για το εξωτερικό, περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει πως, για τις εταιρείες, η ευνοϊκή νομοθεσία και οι χαμηλοί φόροι είναι ένα από τα ισχυρά κίνητρα για να μεταφέρουν την έδρα τους από την Ελλάδα στη Βουλγαρία. Αλλά και το μισθολογικό κόστος είναι πολύ χαμηλότερο, ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο. Για τον οικονομολόγο του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, περίπου 4 έως 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί στη Βουλγαρία από τότε που άρχισε η ελληνική κρίση.
Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, ο αριθμός των επιχειρήσεων που άλλαξε έδρα είναι 60.000 στη Βουλγαρία και 10.000 στην Κύπρο.
Ο κ. Κορκίδης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Πολύ φοβάμαι πως μετά το ?bank run? των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φαινόμενο του ?business run? από την ελληνική αγορά», λέει συνεχίζοντας: «Ηδη πολλές επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκουν ?επαγγελματική στέγη? στη Βουλγαρία, ιδρύοντας εταιρείες των 300 ευρώ με 10% φορολογία και 60.000 έχουν κάνει αιτήσεις για άνοιγμα προωπικών ή εταιρικών λογαριασμών. Αντίστοιχα, τουλάχιστον 10.000 αιτήσεις είναι σε αναμονή ίδρυσης εταιρειών στην Κύπρο. Σημειωτέον ότι πρώτα η Κύπρος και μετά η Μάλτα συγκεντρώνουν ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και αναμένεται να αυξηθούν με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, ερημώνοντας τον Πειραιά».
ΕΤΑΙΡΙΚΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ
Ο ίδιος εξηγεί γιατί καταφεύγουν σε αυτή τη λύση: «Σε πρώτη φάση χιλιάδες επιχειρήσεις ανοίγουν, όπως άλλωστε νόμιμα δικαιούνται εταιρικούς, λογαριασμούς σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπου έχουν συναλλαγές για να μπορούν να πραγματοποιούν τραπεζικά εμβάσματα στους προμηθευτές τους ή να εισπράττουν από τους πελάτες τους», περιγράφει για να καταλήξει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ: «Ας ελπίσουμε ότι οι “πατέντες” που σκεφτόμαστε καθημερινά για να λειτουργούμε σε μια “virtual” ελληνική οικονομία, θα τελειώσουν σύντομα και δεν θα χρειαστεί να γίνουμε “επιχειρηματικοί μετανάστες” που θα αναγκαστούν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους σε άλλες γειτονικές χώρες».

Ημερησία

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου