Με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος πατάσσει παθογένεις δεκαετιών στο σύστημα διακυβέρνησης ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο Υπουργός υπερασπίστηκε με πάθος τη σύσταση της νέας δομής προεδρίας της Κυβέρνησης αλλά και τη νέα Αρχή Διαφάνειας.
Για να εξηγήσει στην συνέχεια ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή «αποτελεί την εξειδίκευση του εγχειριδίου κυβερνητικής πολιτικής του 2018. Στα βασικά συμφωνούμε. Πρέπει κάτι να γίνει και θα γίνει αν κάνουμε τομές. Συγκεντρώνουμε σε ένα ενιαίο κείμενο όλο το εγχειρίδιο διακυβέρνησης. Κανείς δεν ήξερε πριν πως κυβερνάται η χώρα. Σας μιλάω ως πολίτης. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στο μοντέλο διοίκησης της χώρας. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά σε όλη τη Μεταπολίτευση».
Απαντώντας στη μομφή της αντιπολίτευσης για αύξηση των μετακλητών ο Υπουργός τόνισε ότι από 770 μειώνονται σε 695, ενώ μόνο αυτοί που υπάγονται στον πρωθυπουργό από 120 που είναι σήμερα, με τη νέα δομή μειώνονται σε 100.
Ο Υπουργός τόνισε παράλληλα ότι σε επικείμενο νομοσχέδιο επέρχεται η πλήρης οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.
Αίσθηση προκάλεσε το στοίχημα που έβαλε ο Υπουργός Επικρατείας με τον Παύλο Πολάκη. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Πολάκη στο πελατειακό κράτος από το 1950 με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας να υποστηρίζει ότι υπάρχει τέτοια σύγχυση με τις αρμοδιότητες στο νομοσχέδιο που δεν θα βγει άκρη. “Καλά ξεμπερδέματα Υπουργέ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης.
Στην απάντησή του ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι συμφωνεί σε πολλά με την περιγραφή του κ. Πολάκη για το πελατειακό κράτος, για το θέμα των αρμοδιοτήτων, ωστόσο εκτίμησε ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα διαψευσθεί. “Δεν μου αρέσει να βάζω στοιχήματα αλλά μαζί σας θα βάλω ένα ότι δεν θα δικαιωθείτε. Αρκεί το στοίχημα να είναι ένα φαγητό μαζί σας” είπε ο κ. Γεραπετρίτης.