Οι αποκαλύψεις περί προσπάθειας συγκάλυψης και απόκρυψης στοιχείων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι από στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ επιφέρουν θυμό και αγανάκτηση. Οι καταγγελίες και τα ηχητικά ντοκουμέντα απαιτούν πλέον τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή καθώς και τη παρέμβαση των δικαστικών αρχών.
Όμως, το πιο προκλητικό και ανατριχιαστικό όλων είναι η έμμεση παραδοχή για σκιώδεις πρακτικές σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών. Δηλαδή ανάλογα με τις πολιτικές χάρες και εξυπηρετήσεις, μία πόλη, ένα νησί μπορούν να είναι ασφαλή αναφορικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς.
Το παραπάνω, πέρα από οργή και αποτροπιασμό μας γεννά και προβληματισμούς. Κατά πόσο είμαστε ασφαλείς στα νησιά σε περίπτωση ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς; Υπάρχουν μελετημένα αντιπυρικά έργα, ομάδες διάσωσης υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και στελέχωση του εναέριου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος;
Παρά τη νομοθέτηση του 4662/2020 για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη αναλωμένοι στη προσπάθεια διαχείρισης της πανδημίας του Κορωνοϊού, δεν έχουν προχωρήσει σε συντονισμό και εκπόνηση περιφερειακών στρατηγικών για την αντιμετώπιση κινδύνων από πυρκαγιές. Ο παραπάνω νόμος μένει στην ουσία του ανενεργός και οι κίνδυνοι απρόβλεπτων καταστροφών καθίστανται πραγματικοί και επικείμενοι.
Επιπρόσθετα, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι λειτουργικά στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος είναι μόλις 9 Κανανταίρ, τα λιγότερα από κάθε άλλη περίοδο, ενώ το κόστος συντήρησής τους έχει μειωθεί δραματικά. Σύμφωνα μάλιστα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, το μεγαλύτερο μέρος του νέου εξοπλισμού που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μας οφείλεται σε δωρεές ιδιωτών ενώ τα αεροπλάνα και τα επίγεια πυροσβεστικά μέσα είναι στο συντριπτικό ποσοστό τους ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών.
Τα μόνα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση φυσικής καταστροφής μας τα παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας και το RescEu, εισηγητής και υπεύθυνος του οποίου είναι ο Ευρωβουλετής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. Το RescEu, μέσα σε άλλες ενέργειες του, αποτελεί και τη δεξαμενή εναέριων πυροσβεστικών μεσών τα οποία μπορούν να διατεθούν αναμεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, αντί η Κυβέρνηση να οργανώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, δεν φροντίζει ούτε για τους υπάρχοντες φορείς. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η δική μας περίπτωση της Εταιρείας Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών – ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ. Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για το ζήτημα της λειτουργίας και της αναβάθμισης της εταιρείας και της εξασφάλισης των εργαζομένων της δείχνει και την απαξίωση της πολιτικής ηγεσίας για τις ζωές των πολιτών.
Είναι αναγκαίος ο συντονισμός των φορέων πολιτικής προστασίας, η στελέχωσή τους με νέα μέσα και η συντήρηση των υπαρχόντων από την αρμόδια Γενική Γραμματεία. Είναι καθήκον της πολιτικής ηγεσίας, όχι μόνο να παράσχει τα απαιτούμενα στοιχεία για να αποδοθεί δικαιοσύνη για το Μάτι, αλλά και να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να προληφθεί κάθε επόμενο Μάτι.
Βάιος Καλοπήτας
Μέλος Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής