Η καλή εικόνα του τουρισμού τις τελευταίες εβδομάδες φέρνει και αυξημένους ελέγχους από την Εφορία, η οποία αφενός θέλει να συλλάβει ένα μέρος της φοροδιαφυγής και αφετέρου να στείλει μήνυμα ότι η πανδημία δεν θα φέρει χαλάρωση
Δεν ανεβάζει στροφές μόνο ο τουρισμός, αλλά και οι έλεγχοι της Εφορίας, που θέλει να αποτρέψει ένα μαζικό κύμα φοροδιαφυγής. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταστρώσει ένα στοχευμένο σχέδιο με στόχο τη σύλληψη φορολογητέας ύλης και βέβαια αύξηση των εσόδων του Δημοσίου.
Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και καιρό μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή τώρα, και αυτό διότι οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί αρχίζουν να γεμίζουν και ως εκ τούτου δημιουργούνται όλες εκείνες οι συνθήκες της μη έκδοσης παραστατικών και ως εκ τούτου της αύξησης της φοροδιαφυγής.
Δύο είναι οι κατευθύνσεις που έχουν λάβει οι ελεγκτές της Εφορίας και των αρμοδίων Αρχών. Να εντοπίσουν κρούσματα μη έκδοσης αποδείξεων και παράλληλα να δοθεί έμφαση σε κλάδους που παραδοσιακά φοροδιαφεύγουν.
Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ο στόχος είναι διττός. Αφενός να συλληφθεί ένα μέρος της φοροδιαφυγής και αφετέρου να σταλεί ένα μήνυμα ότι η πανδημία δεν πρόκειται να αποτελέσει ένα δίχτυ ασφαλείας και ανοχής της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Σχέδιο 50.000 ελέγχων από την ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από μεικτά κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και των τελωνείων με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες.
Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο, μέσα στο καλοκαίρι θα διενεργηθούν σχεδόν 50.000 επιτόπιοι έλεγχοι, από τους οποίους 30.000 από τις αρμόδιες εφορίες και 10.000 σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. καθώς και 720 στοχευμένοι επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και κλοπής και απάτης.
Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στα κλιμάκια που θα έρθουν από άλλες περιοχές και τα οποία θα «χτενίσουν» επιχειρήσεις και επαγγελματίες και θα έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Δεν θα τους γνωρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και βέβαια δεν θα έχουν κοινωνικές, φιλικές και συγγενικές σχέσεις με τους επαγγελματίες και τους επικεφαλής των επιχειρήσεων.
Σε ποιες περιπτώσεις θα δοθεί προτεραιότητα
Τα αρμόδια συνεργεία θα δώσουν προτεραιότητα σε υποθέσεις που αφορούν σε:
Περιπτώσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
Φουσκωμένες επιστροφές φόρων.
Εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
Πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
Ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
Περιπτώσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
Περιπτώσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην πραγματοποίηση εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, αποβλέποντας στη διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων καθώς και στον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών του Covid-19.
Πηγή imerisia.gr