Ιδιαιτέρως κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας, χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους το διάστημα μέχρι τις 15 Αυγούστου καθώς κορυφώνεται η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για αύξηση των κρουσμάτων η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του υγειονομικού συστήματος που αρχίζει ήδη να φαίνεται τόσο στις εισαγωγές όσο και με τον αριθμό των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία.
Συναγερμός σε οκτώ νησιά
Στο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να πάρουν οποιαδήποτε μέτρο χρειαστεί για να προστατεύσουν την δημοσία υγεία. Στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας έχουν μπει 8 νησιά τα οποία ανήκουν στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς και συγκεντρώνουν μεγάλη επισκεψιμότητα.
Πρόκειται για την Μύκονο, την Ίο, την Τήνο, την Σαντορίνη, την Πάρο, την Ζάκυνθο, την Λευκάδα και την Ρόδο που τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου ενώ ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στα όρια του συναγερμού. “Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας” δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων βρίσκονται μια σειρά από μέτρα τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα στην περίπτωση που δεν αλλάξει η επιδημιολογική εικόνα στις συγκεκριμένες νησιωτικές περιοχές και κυρίως σε Μύκονο και Ίο που βρίσκονται στο “κόκκινο”.
Μάσκες παντού και εντατικοί έλεγχοι
Οι ειδικοί φαίνεται να τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, καθώς είδαν πως όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα πολυσύχναστα σοκάκια των νησιών, κανείς δεν την φοράει.
Με αυτή την κίνηση και σε συνδυασμό με τα μπαρ στα οποία επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, εκτιμούν πως θα περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
“Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα. Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει” είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Παράλληλα, η παρουσία των αστυνομικών στις νησιωτικές περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο γίνεται ολοένα και εντονότερη. Οι έλεγχοι κυρίως στους χώρους διασκέδασης θα είναι εντατικοί ενώ τα πρόστιμα δεν θα αφορούν μόνο τα καταστήματα αλλά και τους πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.
Ήδη στην Ίο και την Πάρο η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ αυξήθηκε με 30 και 15 αστυνομικούς αντίστοιχα οι οποίοι μεταφέρθηκαν από την Αθήνα.
Μέτρα Μυκόνου
Επίσης δεν αποκλείεται να επιστρέψουν τα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από περίπου 15 ημέρες στην Μύκονο, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και η απαγόρευση της μουσικής. Μία απόφαση που σταθεροποίησε την επιδημιολογική εικόνα στο νησί των ανέμων και η οποία όμως επιδεινώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα από την στιγμή που σταμάτησαν να ισχύουν.
Ωστόσο όλα θα επανεξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι θα κάνουν και την εισήγηση τους προς την κυβέρνηση.
Πηγή thetoc.gr