Αποκαλυπτικός , αλλά και μαχητικός ήταν ο αείμνηστος συνάδελφος μου Αναστάσιος Καραμάριος , επί σειράν ετών βουλευτής Δωδεκανήσου (αποβίωσε τον Δεκέμβριο 2015, σε ηλικία 80 ετών), κατά της κτηματογράφησης δασικών εκτάσεων και συνακόλουθα της ανάρτησης δασικών χαρτών, σ΄ ότι αφορά μόνο τις περιοχές της Δωδεκανήσου όπου λειτουργούν Κτηματολόγια ( Ρόδου , Κω και Λακκί Λέρου ) και ισχύει ο κτηματολογικός Κανονισμός Ρόδου, όταν συζητιόταν στη βουλή τον Νοέμβριο του 1998 το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο.
Ο Τάσος Καραμάριος επικαλέστηκε τότε τον Κτηματολογικό Κανονισμό Ρόδου , το αρτιότερο νομοθέτημα, κατά τους τότε επιφανείς νομομαθείς, για το οποίο συμπλήρωσαν ότι θα ήταν ανοσιούργημα , αν , με το πρόσχημα του κατοχικού νόμου ( δυστυχώς κάποιοι αδαείς συνεχίζουν και σήμερα να το επικαλούνται), δεν το διατηρούσαν και ως νόμο της Ελληνικής Πολιτείας και προέβλεψαν μάλιστα από τότε την ιδιαίτερη χρησιμότητα του κτηματολογικού κανονισμού στο μέλλον ως «οδηγό και μπούσουλα», όταν επιχειρήσει η Ελληνική Πολιτεία να συντάξει και οργανώσει Εθνικό Κτηματολόγιο ( το 1998 χαρακτήρισαν τα Κτηματολόγια μας ως πιλότο για το Εθνικό Κτηματολόγιο!).
Την πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση του Τάσου Καραμάριου (που βρήκα τελευταία στο αρχείο μου και την αποστέλλω σκαναρισμένη στην εφημερίδα σας), με την ευκαιρία τότε ( Νοέμβριος 1998 ) της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή , και δημοσιεύτηκε στο τοπικό τίτλο με τον πηχιαίο τίτλο «ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ», θεώρησα χρήσιμο να επαναφέρω στην μνήμη κυρίως των αρμοδίων , οι οποίοι μας ενέπλεξαν σε θολές, συγκεχυμένες και δαιδαλώδεις διαδικασίες, χρονοβόρες και κοστοβόρες, δίνοντας μας συνεχώς ολιγοήμερες παρατάσεις , σαν να θέλουν να μας τιμωρήσουν με το μαρτύριο της σταγόνας , όταν το μυαλό των νησιωτών, ειδικά αυτή την περίοδο είναι , πως θα ανταπεξέλθουν , κάτω από απρόσμενες υψηλές θερμοκρασίες , με το καλύτερο δυνατό τρόπο το πρωτοφανές τουριστικό κύμα, που θα δώσει δυνατή ανάσα σε συμπολίτες μας επιχειρηματίες και μη , αλλά και στην Ελληνική Οικονομία γενικότερα!!!
Ιδού, λίγα σημαντικά αποσπάσματα από την ομιλία του Τάσου Καραμάριου κατά την σχετική συζήτηση το 1998 στη Βουλή:
Α.Καραμάριος: «…Θα πρέπει να υπενθυμίσω στον κ Υπουργό ότι στη Ρόδο και στην Κω ισχύει κτηματολογικός Κανονισμός .Ηδη εκεί έχουν χαρακτηριστεί οι δασικές εκτάσεις
από πολλά χρόνια και είναι καταχωρημένες στα κτηματολογικά γραφεία. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω εάν σε αυτή τη τροπολογία υπάρχει κάποια διάταξη που να εξαιρεί τις περιπτώσεις δασικών εκτάσεων, καθ΄ον τρόπο έχουν ήδη ρυθμιστεί στα παραπάνω κτηματολογικά γραφεία, διότι δεν είναι δυνατόν αυτή η τροπολογία να εφαρμοστεί στη Δωδεκάνησο και ειδικότερα στα Κτηματολόγια Ρόδου, Κω και Λέρου. Θα πρέπει να μπει σ΄ αυτή τη τροπολογία ρητή διάταξη ότι η προκειμένη διαδικασία δεν έχει εφαρμογή επί των κτηματολογικών εγγραφών του Κτηματολογίοι της νήσου Ρόδου, της νήσου Κω και τμήματος της νήσου Λέρου » .
«…Στη Δωδεκάνησο και συγκεκριμένα στη Ρόδο , Κω και Λακκί Λέρου υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση αυτή τη στιγμή με απόλυτα τα δικαιώματα του δημοσίου και των ιδιωτών». Αυτά και άλλα πολλά είπε τότε ο αείμνηστος Αναστάσιος Καραμάριος!!!
Υ.Γ.
Την παρούσα μου , με συγκοινοποιούμενο το δημοσιεύμα ης 14ης Νοεμβρίου 1998 και την προηγούμενη δημοσιευθείσα και από την Εφημερίδα Σας στις 15-07-2022 επιστολή μου , απέστειλα σήμερα με e-mail στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και παρακαλώ και για τη δημοσίευση της παρούσας και στο αυριανό φύλλο της έγκριτης εφημερίδας Σας και αν είναι δυνατόν και στο ηλεκτρονικό!!!
Ιωάννης .Σ. Κουμπιάδης , δικηγόρος Ρόδου