Ρεπορτάζ

«Γαϊτανάκι»… υπόπτων που όμως είναι θύματα καλοστημένης απάτης με επενδύσεις μέσω του διαδικτύου

Αντικείμενο έρευνας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση απάτης με θύματα δύο κατοίκους της Καρπάθου, που εστράφησαν με μήνυσή τους αρχικώς κατά ενός ημεδαπού από την Εύβοια, ο οποίος, όπως προέκυψε είναι και ο ίδιος θύμα της ίδιας σπείρας, που αφαιρούσε με αριστοτεχνικό τρόπο χρήματα από υποψήφιους επενδυτές Forex μέσω του διαδικτύου.
Το θύμα από την Κάρπαθο την 4η Νοεμβρίου 2021 απευθύνθηκε σε ιστότοπο επενδύσεως στο διαδίκτυο και συμπλήρωσε σχετική φόρμα για να δεχτεί από την Μεγάλη Βρετανία τηλεφώνημα από έναν Ελληνα εκπρόσωπο της εταρείας.
Αυτός του ζήτησε να πληρώσει με τη χρήση του διαδικτυακού ανταλλακτηρίου MoonPay 250 ευρώ αρχικώς και στην πορεία με διαδοχικές καταβολές συνολικού ύψους 1.200 ευρώ και την χρήση του συστήματος Kraken κατέβαλε κι άλλα χρήματα για να μπορέσει ως συμβεβλημένος με την εταιρεία να αποκομίσει μεγαλύτερο κέρδος.
Ο ίδιος πείσθηκε μάλιστα να προτείνει στην ανιψιά του και στον πατέρα και αδελφό του να επενδύσουν στο ίδιο σύστημα κι εκείνοι κατέβαλαν ως τον Μάρτιο του 2022 2.000 ευρώ.

Η δεύτερη κι ο πατέρας της προκειμένου να εισπράξουν υποτιθέμενα «κέρδη» ύψους 4.682,45 ευρώ συμφώνησαν με τον εκπρόσωπο της εταιρείας να τα καταθέσουν στον λογαριασμό του πρώτου.
Πραγματοποιήθηκε στον λογαριασμό του πρώτου εγκαλούντος μια τραπεζική κατάθεση χρηματικού ποσού ύψους 10.000 ευρώ, την οποία ωστόσο ο εκπρόσωπος της εταιρείας αιτήθηκε να του επιστρέψει με έμβασμα τα 9.900 ευρώ.
Από την έρευνα προέκυψε ότι ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης στην οποία ανήκει ο τηλεφωνικός αριθμός της εταιρείας γνωστοποίησε ότι ανήκει στο αριθμοδοτικό φάσμα της ωστόσο δεν έχει εκχωρηθεί δευτερευόντως σε κανένα τελικό χρήστη και συνακόλουθα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κανένα δημόσιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών από φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Περαιτέρω, προέκυψε ότι το έμβασμα του χρηματικού ποσού των 10.000 ευρώ πραγματοποιήθηκε από τραπεζικό λογαριασμό τηρούμενο στην “Eurobank” με δικαιούχο έναν ημεδαπό, ο οποίος ωστόσο ήταν και ο ίδιος θύμα απάτης.
Μέσω διαδικτύου βρήκε μια εταιρία επενδύσεων, η οποία εμφανιζόταν ως εξειδικευμένη στον τομέα επενδύσεων και κρυπτονομισμάτων. Κατόπιν αιτήματός του επικοινώνησε μαζί του υπάλληλος- εκπρόσωπος της εταιρίας, ο οποίος του συστήθηκε με τα ίδια στοιχεία και κατόπιν προτροπής του εγκατέστησε την εφαρμογή Anydesk στον υπολογιστή του και μετέφερε το χρηματικό ποσό των 250 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Στην συνέχεια του παρέδωσαν έναν κωδικό μέσω του οποίου συνδέονταν στο λογαριασμό της εταιρείας επενδύσεων και ότι την 3η Ιουνίου 2022 τον ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα όπου με την κατάθεση 10.000 ευρώ θα είχε κέρδος σε 4 εβδομάδες.
Κατέθεσε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του πρώτου εγκαλούντος από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέσω της εφαρμογής Anydesk και πίστευε ότι επρόκειτο για στέλεχος της ίδιας εταιρείας.
Η Εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου