Ειδήσεις

Τουρισμός: Καμπανάκι χτυπά η αύξηση των τιμών του ρεύματος

Πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων αποτελεί η κατακόρυφη αύξηση του ρεύματος που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Το ενεργειακό κόστος για πολλές μονάδες είναι πάνω από το μισό του συνολικού

Ησημαντική αύξηση της τιμής του ρεύματος για Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά και όπως όλα δείχνουν για τον Αύγουστο, έχει ως αποτέλεσμα μία υπέρμετρη αύξηση του κόστους λειτουργίας για τις ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και χτυπάει την κερδοφορία τους, αφού πλέον είναι εξαιρετικά αργά να μεταβληθούν (προς τα πάνω) οι τιμές.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό που γίνεται από τους παράγοντες της αγοράς, αναφέρεται ότι συνολικά για το τρίμηνο η αύξηση του ενεργειακού κόστους υπολογίζεται από 70% έως και 100% σε σχέση με τον Μάιο. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως το ενεργειακό κόστος καλύπτει σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες πάνω από το 50% του συνόλου, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την κάθε επιχείρηση.

Από παλιότερη πανευρωπαϊκή έρευνα της Booking.com barometer, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 80% των ξενοδόχων. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για το 71% των ξενοδόχων.

Η αιτία που προκαλεί την αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος είναι η ίδια που φέρνει και την εκτίναξη του κόστους για τις ξενοδοχειακές μονάδες: οι καιρικές συνθήκες και η παρατεταμένη περίοδος καύσωνα που αυξάνουν τη ζήτηση για ρεύμα, κυρίως λόγω των κλιματιστικών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα είναι λίγες οι επιχειρήσεις που θα ζητήσουν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, αυξήσεις στις τιμές. Βέβαια, αυτό είναι οριακό, καθώς εκεί που υπάρχουν κλεισμένα πακέτα δεν είναι δυνατό να μεταβληθούν.

Μεγάλο άλμα τιμών στην χονδρική
Οι τιμές στη χονδρική παρουσιάζουν σημαντική αύξηση και άγγιξαν μέσα στην εβδομάδα ακόμη -μεσοσταθμικά- τα 200 ευρώ ανά MWh, ενώ οι ανώτερες τιμές έφτασαν ακόμη και τα 550 ευρώ ανά MWh, τιμές που φέρνουν ξανά στη μνήμη την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Πλέον θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι στη λιανική η τιμή της KWh θα υπερβεί κατά πολύ τα 15 λεπτά – κατ’ ελάχιστον – για τα πράσινα τιμολόγια, ενώ οι ανώτερες τιμές, αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, θα υπερβούν ενδεχομένως ακόμη και τα 25 λεπτά ανά KWh.

Ήδη οι παράγοντες της αγοράς αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την εξέλιξη των τιμών. Ένας από τους βασικούς λόγους που οι τιμές κινούνται ανοδικά είναι η σημαντική αύξηση της ζήτησης, λόγω της ζέστης και των αυξημένων τουριστικών ροών σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αν λάβουμε υπόψη τις προβλέψεις για την πορεία τόσο των κλιματολογικών συνθηκών όσο και του τουρισμού, τότε καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι υπάρχει περιθώριο για νέα υψηλά στις χονδρικές τιμές, κάτι που αναπόφευκτα θα φέρει άνοδο, και μάλιστα σημαντική, στη λιανική και ειδικά στα πράσινα τιμολόγια.

Τα τιμολόγια για τον Αύγουστο
Οι μέχρι στιγμής προβλέψεις δείχνουν αύξηση 20% έως 25% στις χρεώσεις για τους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και αυτές θα φανούν στις χρεώσεις του Αυγούστου και πιθανότατα του Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών ξεκίνησε από τον Ιούνιο, συνεχίστηκε τον τρέχοντα μήνα και, αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά, θα συνεχιστεί και τον Αύγουστο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το σερί θα συνεχιστεί και τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο οι αυξήσεις κυμάνθηκαν από 12% έως 70%, ενώ τον Ιούλιο οι αυξήσεις ήταν μικρότερες και κάποιοι πάροχοι προχώρησαν σε μικρές μειώσεις.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η χονδρική τιμή έφτασε τα 190,13 ευρώ ανά MWh, με την ανώτερη να φτάνει ακόμη και τα 550 ευρώ ανά MWh, ενώ η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 88 ευρώ.

Στις 7 Ιουλίου, η μέση τιμή ήταν στα 64,67 ευρώ ανά MWh, ενώ στις 6 Ιουλίου ήταν 62,80 ευρώ ανά MWh. Συνεπώς, η ανοδική τάση των τιμών του ρεύματος συνεχίζεται, με αυξήσεις που προκαλούν ανησυχία τόσο στους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα όσο και στους καταναλωτές.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου