Ειδήσεις

Αίτημα για την άρση της διαθεσιμότητάς του υπέβαλε ο Αρχιφύλακας για το «χαστούκι»

Τι έχει προκύψει στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας και τι ακριβώς
κατέθεσε ο αστυνομικός που βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας

Την άρση της διαθεσιμότητας, που του επέβαλε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αιτήθηκε αρμοδίως στον υποδιοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου κ. Βασίλειο Μαργαρίτη, που διενεργεί Ενορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του, ο Αρχιφύλακας, που βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας, όταν από τον δημοσιογράφο του Associated Press κ. Dalton Bennett, κατεγράφη σε βίντεο να χαστουκίζει μετανάστη, έξω από το αστυνομικό τμήμα της Κω.

Το θέμα είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας, μετά από ανάρτηση του δημοσιογράφου στο twitter…
«Έλληνας αστυνομικός κραδαίνει μαχαίρι και χαστουκίζει τρομοκρατημένους Πακιστανούς και Σύρους, ενώ περιμένουν για τα χαρτιά τους. Kαλώς ήρθατε στην Κω». Dalton Bennett @DDaltonBennett
To τι συνέβη, ωστόσο, την επίμαχη ημέρα, φέρεται να απέχει παρασάγγας από τα όσα κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διενεργούμενης έρευνας.
Όπως εκθέτει ο Αρχιφύλακας, το μαχαίρι, που κρατά στο δεξί του χέρι ενώ χαστουκίζει τον μετανάστη, το βρήκε την ίδια ημέρα (10 Αυγούστου 2015) και ώρα 11.00  έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Κω, όπου εκτελούσε υπηρεσία. Βρισκόταν, όπως επεσήμανε, στο έδαφος κοντά στο συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών (600 άτομα περίπου), που κατέβαλλαν προσπάθεια να εισέλθουν με βία στο αστυνομικό τμήμα.
Μόλις τρείς αστυνομικοί προσπαθούσαν να απωθήσουν το πλήθος και ο Αρχιφύλακας δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το σημείο και να παραδώσει το μαχαίρι στους συναδέλφους του, εντός του τμήματος.
Επεσήμανε ότι το μοναδικό μέλημά του ήταν η αποκατάσταση της τάξης σε συνθήκες κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας του ίδιου και των συναδέλφων του από το εξαγριωμένο πλήθος.
Φέρεται να προέκυψε εξάλλου ότι όταν υπήρξε ύφεση στα επεισόδια ο ίδιος παρέδωσε το μαχαίρι στον διοικητή του αστυνομικού τμήματος κ. Δημήτριο Δελή, ενώ συνέταξε και σχετική αναφορά.
Για την χειροδικία σε βάρος του μετανάστη, ο Αρχιφύλακας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέθεσε ότι ήταν μια υπερβολική αντίδραση από μέρους του την οποία αποδίδει στην ένταση της στιγμής, αλλά και στην κατάσταση ανάγκης που βρέθηκε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από τις επιθέσεις των μεταναστών και μετά την ανεύρεση του μαχαιριού.
Στόχος και σκοπός του ήταν εξάλλου, όπως εξέθεσε, η αποκατάσταση της τάξης και να μπούν οι μετανάστες σε σειρά για να εξυπηρετηθούν. Τόνισε επιπλέον ότι το χαστούκι δεν είχε ιδιαίτερη ένταση και σκοπός του δεν ήταν να προκαλέσει πόνο ή να υποτιμήσει τον μετανάστη.
Προκειμένου, εξάλλου, να αναδείξει την επικινδυνότητα της κατάστασης τη συγκεκριμένη ημέρα, επεσήμανε ότι την φύλαξη την επομένη ημέρα του αστυνομικού τμήματος ανέλαβε μια διμοιρία ανδρών της Υ.ΜΕ.Τ. από τις δύο που αφίχθησαν στην Κω!
Αναφέρεται εξάλλου και στο γεγονός ότι η τοπική κοινωνία της Κω αντέδρασε αρνητικά στην απόφαση για την θέση του σε διαθεσιμότητα (υπήρξαν ανακοινώσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Ένωσης Ξενοδόχων Κω κλπ).
Θυμίζουμε ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων της Κω είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η ένωσή μας με την παρούσα επιστολή εκφράζει την συμπαράσταση και την στήριξή της, στο συνάδελφο Αρχ/κα, για το ατυχές συμβάν που έλαβε χώρα έξωθεν του Αστυνομικού Τμήματος Κω, το οποίο είναι αποτέλεσμα της έντασης που επικρατεί από την προσέλευση μεγάλου αριθμού μεταναστών στο νησί, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται καν στοιχειωδώς την αγγλική γλώσσα ώστε να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των συναδέλφων μας, συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες και προκαλούν σοβαρά επεισόδια επιχειρώντας να εισέλθουν με την βία στους χώρους του Αστυνομικού Τμήματος, θεωρώντας ότι θα επιτύχουν ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, προκαλώντας σοβαρό κίνδυνο για την ζωή και την σωματική ακεραιότητα για τους λιγοστούς αστυνομικούς, που έχουν επιφορτιστεί τον έλεγχο της εισόδου του Αστυνομικού Τμήματος.
Γεγονότα τα οποία θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί υπόψη, οι αναφορές και οι προτάσεις που έχουμε αποστείλει με έγγραφά μας εδώ και μήνες, τόσο στην φυσική μας ηγεσία όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη».
Ο Αρχιφύλακας είναι πατέρας τριών ανηλίκων τέκνων και όπως επεσήμανε στο αίτημά του δεν συντρέχουν ούτε λόγοι εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και πειθαρχίας στο Σώμα, από την προσωρινή διοικητική ποινή που του επιβλήθηκε.
Τόνισε συγκεκριμένα ότι η συμπεριφορά του έχει δικαιολογηθεί επαρκώς και δεν υπάρχει πιθανότητα διάπραξης εκ μέρους του νέων παραπτωμάτων ή επηρεασμού της διοικητικής ανακριτικής διαδικασίας, ενώ επιπλέον η επάνοδός του στην υπηρεσία δεν εγκυμονεί οποιονδήποτε κίνδυνο για την εύρυθμη εσωτερική λειτουργία της.
Τα όσα αναφέρει μάλιστα φέρονται να προκύπτουν και από ένορκες καταθέσεις συναδέλφων του αλλά και από κατάθεση ενός εκπροσώπου Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Ο Αρχιφύλακας εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Κώστα Ασλάνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου