Ειδήσεις

Ειδικοί ασφαλείας: «Δύσκολο» να κρύβονται τρομοκράτες ανάμεσα στους μετανάστες που έρχονται στην ΕΕ

Ο κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος να «μεταφέρει» λαθραία μαχητές στην Ευρώπη υπό την κάλυψη ενός τεράστιου κύματος μεταναστών είναι πολύ μικρότερος από ό, τι ορισμένοι πολιτικοί υποδεικνύουν, σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας με στενούς δεσμούς με κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες.

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, περισσότερο από το ένα τρίτο του ενός εκατομμυρίου μεταναστών και προσφύγων είχαν εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μέσω της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την Frontex της ΕΕ. Η ροή συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό μέχρι και τον Αύγουστο.

Με το που εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν, οι πρόσφυγες – πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, όπου Ισλαμικό Κράτος κυριαρχεί σε τεράστιες εκτάσεις – είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν σε 26 χώρες, χωρίς περιορισμούς ή ελέγχους.

Αυτό ώθησε κόμματα κατά της μετανάστευσης, όπως η Λίγκα του Βορρά της Ιταλίας και το Κόμμα Ανεξαρτησίας της Βρετανίας να προβούν σε προειδοποιήσεις περί απειλής διείσδυσης τρομοκρατών.

Ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, δήλωσε σε δημοσιογράφους το Μάιο: «Φυσικά, ένα από τα προβλήματα είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ξένοι μαχητές. Μπορεί να υπάρχουν τρομοκράτες, επίσης, που προσπαθούν να κρυφτούν… να εισέλθουν μέσω των μεταναστών».

Αλλά τέτοιες προειδοποιήσεις αμφισβητούνται από ειδικούς ασφαλείας, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η ροή των μαχητών είναι κυρίως προς την αντίθετη κατεύθυνση, από την Ευρώπη δηλαδή προς τη Μέση Ανατολή.

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ανάγκη να εξάγει μαχητές στην Ευρώπη, διότι εισάγει μαχητές από την Ευρώπη», δήλωσε ο Claude Moniquet, Γάλλος πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών.

«Υπάρχουν 5 έως 6.000 Ευρωπαίοι που είναι, ή ήταν, στη Συρία, και άλλοι φεύγουν συνεχώς, οπότε είναι δύσκολο να δούμε το πλεονέκτημα για τον ισλαμικό κράτος να εξάγει Σύριοι ή Ιρακινούς – Άτομα που μιλούν αραβικά, γνωρίζουν το Ιράκ και τη Συρία, και τους οποίους χρειάζονται εκεί πέρα».

Οι Ευρωπαίοι που επιστρέφουν

Για τους Ευρωπαίους εθελοντές που εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν σε συγκρούσεις σε Συρία ή Ιράκ και θέλουν να επιστρέψουν στην Ευρώπη χωρίς να εντοπιστούν, η ιδέα του να κρυφτούν ανάμεσα στις μεγάλες ομάδες μεταναστών ίσως έχει κάποια βάση.

Αλλά ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Σχεδόν 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία μέσω θάλασσας κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ακόμη και εκείνοι που επιβιώνουν στο ταξίδι προς την Ευρώπη αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες καθώς και μεγάλη πιθανότητα κράτησης και ενδελεχούς εξέτασης κατά την άφιξη.

«Είναι ένας πολύ περίπλοκος τρόπος για τους τρομοκράτες να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλοί ευκολότεροι τρόποι να εισέλθουν στην Ευρώπη», όπως με τη χρήση πλαστογραφημένων εγγράφων ή κλεμμένων διαβατηρίων, δήλωσε ο Magnus Ranstorp, διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Σπουδών Ασύμμετρης Απειλής στο Σουηδικό Εθνικό Κολλέγιο Άμυνας.

euractiv.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου