Συνεντεύξεις

Γ. Καββαθάς: «Οικονομία και κοινωνία έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Το γεγονός ότι παρά την καλή τουριστική σεζόν, οι επιχειρήσεις είχαν σημαντικές απώλειες στα νησιά, τονίζει σε συνέντευξή του στην «δ», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς. Παράλληλα, μιλάει για τα μέτρα της κυβέρνησης, το μεταναστευτικό αλλά και τα προβλήματα στην αγορά και στην επιχειρηματικότητα.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Καββαθά, να ξεκινήσουμε από τον τουρισμό και την φετινή τουριστική περίοδο. Βλέπουμε ότι σε πολλές τουριστικές περιοχές, παρά την αυξημένη κίνηση οι επιχειρήσεις δεν κάνουν τζίρους και αναμένεται ‘βαρύς’ χειμώνας στην αγορά. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Η φετινή τουριστική περίοδος με τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην χώρα μας κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 ανήλθαν συνολικά σε 9.200.000 περίπου σημειώνοντας άνοδο 6% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ η τουριστική δαπάνη για το 1ο εξάμηνο του 2016 είναι μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015. Αυτό το στοιχείο επανεπιβεβαιώνει την θέση μας ότι προκειμένου να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε το τουριστικό μας προϊόν ώστε να διαχέεται καλύτερα στην αγορά θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Και ως προς το πεδίο αυτό λίγα πράγματα έχουν γίνει. Επιπροσθέτως, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν καταφέρει να κεφαλαιοποιήσουν τις θετικές τάσεις στον τουρισμό, εξ αιτίας της μονοδιάστατης εκδοχής των all inclusive ξενοδοχείων και παροχών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διά­χυση του τουριστικού εισοδήματος στην τοπική κοινωνία, φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα και η Ρόδος, σύμφωνα και με στοιχεία του τοπικού συλλόγου εστιατόρων. Η προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής ταυτότητας πρέπει να επιδιωχθεί με συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες.
• Όπως γνωρίζετε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αντιμετωπίζουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Η οικονομία τους επλήγη ανεπανόρθωτα, παρά τις προσπάθειες των επιχειρηματιών. Τελικώς, το περιβάλλον παραμένει αρνητικό για την επιχειρηματικότητα;
Παρά την καλή εικόνα που εμφάνισε ο τουρισμός και παρά τη γενναία και ανθρώπινη στάση που τήρησαν οι νησιωτικοί πληθυσμοί στο προηγούμενο διάστημα σχετικά με την υποδοχή και διαχείριση των προσφύγων, οφείλουμε να πούμε ότι υπήρξαν περιοχές και συστάδες νησιών που αδικήθηκαν σημαντικά από αυτή την εξέλιξη, η οποία παρεμπιπτόντως δεν έχει εξαλειφθεί- οι κίνδυνοι αναζωπύρωσης παραμένουν. Οι επιχειρήσεις είχαν σημαντικές απώλειες σε αυτά τα νησιά. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει καταθέσει ένα πλέγμα προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την  τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του εγχώριου τουρισμού στα νησιά υποδοχής. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση των αδικιών υψηλής φορολόγησης στις πληγείσες περιοχές, και είναι στιγμή η κυβέρνηση να θέσει πιο έντονα το συγκεκριμένο ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει προτείνει με επιστολή της προς το γραφείο του πρωθυπουργού και τα αρμόδια υπουργεία,  μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών, επιδότηση εισφορών για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έτσι ώστε στην κρίσιμη αυτή περίοδο να μπορέσουν διατηρηθούν τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι θέσεις εργασίας.
• Να περάσουμε στα της κυβέρνησης. Παρατηρούμε ότι από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία, συνεχίζει την ‘φορομπηχτική’ πολιτική, λαμβάνει σκληρά μέτρα, δημιουργεί καταστάσεις ασφυξίας στην αγορά, κόβει μισθούς και συντάξεις και επιτίθεται στην επιχειρηματικότητα. Τι μπορεί να γίνει μέσα σε ένα τόσο ζοφερό περιβάλλον;
Από τότε που εισήλθαμε στην μνημονιακή εποχή ακολουθήθηκε από τις όλες τις Ελληνικές κυβερνήσεις η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης ως αντίδοτο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό το βάρος δόθηκε περισσότερο στην αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης των φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων και λιγότερο στην μείωση των δαπανών και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Μετά από 6 όμως υφεσιακά χρόνια η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχουν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ότι το τελευταίο διάστημα πολλοί επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν δημιουργώντας ωστόσο σημαντικά προβλήματα τόσο στην αγορά όσο και στα έσοδα του κράτους. Είναι απόλυτη ανάγκη να αξιοποιηθούν στο έπακρο τόσο το νέο ΕΣΠΑ όσο και ο νέος επενδυτικός νόμος ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας και να αναπτυχθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είτε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, ή του Ευρωπαϊκού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί βάρος και στην προστασία της μισθωτής εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με προγράμματα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας που θα επιδοτούν το μη μισθολογικό κόστος.
• Οι επενδύσεις θέλουν να έρθουν αλλά δεν τολμούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν είναι εχθρική προς τους επενδυτές, αλλά τίποτε δεν κινείται. Πώς μπορούμε κατά την άποψή σας να προσελκύσουμε επενδύσεις;
Είναι σαφές ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο, αλλά και οι διεθνείς εξελίξεις δεν ευνοούν την προσέλκυση ή πρόκληση νέων επενδύσεων. Ο τουρισμός παρουσιάζει μια ξεχωριστή έξαρση επενδυτικής δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές, αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη. Οι ξένες επενδύσεις είναι επιθυμητές, ωστόσο δε θα πρέπει να υποκαθιστούν εγχώριες επενδυτικές πρωτοβουλίες ή να υποβαθμίζουν το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό. Η αναδιάρθρωση της οικονομίας έτσι όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια δεν έχει οδηγήσει σε μια νέα παραγωγική οργάνωση, αλλά σε απορρύθμιση των οικονομικών σχέσεων. Η σταθερότητα της φορολογίας και η ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αποτελέσουν βασικά ζητούμενα στην επόμενη φάση.
• Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, κάποια κίνητρα στην επιχειρηματικότητα και κυρίως για τις ΜμΕ και τις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδιέξοδο;
Είναι αλήθεια ότι έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της ΓΣΕΒΕΕ προς το αρμόδιο υπουργείο, υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις ως προς το περιεχόμενο και τους δικαιούχους του Αναπτυξιακού Νόμου, ειδικά ως προς το ελάχιστο επίπεδο επένδυσης και τη μη υποχρεωτικότητα τήρησης βιβλίων Γ’ κατηγορίας.  Να τονίσουμε εδώ ότι με την παρέμβασή μας, είναι πλέον δυνατό να ενταχθούν και επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας. Αυτό ασφαλώς δε σημαίνει ότι οι επενδυτικές προοπτικές είναι ευοίωνες, διότι οι επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά διστακτικές στην ανάληψη πρωτοβουλιών εξ αιτίας της αβεβαιότητας και της διαρκούς λιτότητας. Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο προϋπολογισμός  των δημοσίων επενδύσεων είναι αρκετά περιορισμένος και δεν είναι σε θέση να προκαλέσει αυτό που ονομάζουμε επενδυτικό σοκ.
• Πρόσφατα συναντηθήκατε με τον κ. Τ. Αλεξιάδη στον οποίο θέσατε μια σειρά σοβαρών θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως η χρήση των POS, το ζήτημα του ακατάσχετου λογαριασμού, της ρύθμισης οφειλών προς τις ΔΟΥ – τα Ασφαλιστικά Ταμεία – τους Δήμους, της υπερφορολόγησης και των υψηλών συντελεστών έμμεσων και άμεσων φόρων, το παρεμπόριο. Θα ήθελα να μου αναφέρετε τις προτάσεις σας αναλυτικά και πώς σας αντιμετώπισε ο υπουργός;
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες μιας ατέρμονης συζήτησης σχετικά με την επιβράβευση συλλογής αποδείξεων με πλαστικό χρήμα, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την εισαγωγή σύγχρονων ελέγχων κλπ. Όταν όμως τα θέματα τίθενται σε ολοκληρωμένη βάση, τότε αρχίζουν τα προβλήματα, για τα οποία σοβαρή ευθύνη έχουν ασφαλώς και τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και οι πολιτικοί προϊστάμενοι. Άραγε, πώς μια επιχείρηση θα εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά και πώς θα επιστρέψουν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα όταν επικρέμεται η απειλή της άμεσης κατάσχεσης για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Έχει συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο τραπεζικός λογαριασμός μιας επιχείρησης περιλαμβάνει μισθούς, εισφορές, φόρους, πληρωμές προς προμηθευτές;  Αξίζει μάλιστα να αναφέρω ότι οι ελληνικές μικρές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι συγκριτικά επλήγησαν περισσότερο από τα capital controls, έχουν δείξει σημαντική προσαρμογή στην εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμής (τερματικά POS και ebanking) και αναμένουν κινήσεις καλής θέλησης από του Υπουργείο, τόσο για τις δόσεις όσο και για τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό. Αν δε συμβούν, τότε φοβάμαι ότι θα βλέπουμε συχνά φαινόμενα παραβατικότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου