Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ένας 41χρονος Μολδαβός, που ενεπλάκη στην υπόθεση εξαπάτησης πολιτών με την δήθεν διαγραφή οφειλών τους από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Για την ίδια υπόθεση είχαν κριθεί προχθές προσωρινά κρατούμενοι ακόμη 4 κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα ένας 40χρονος Κρητικός κάτοικος Ρόδου, που φέρεται ως ο εγκέφαλος της σπείρας, ένας 46χρονος Καλαματιανός, κάτοικος ομοίως, μια 46χρονη Μαριτσενή κι ένας 38χρονος Αθηναίος.
Σε εκτέλεση εντάλματος σύλληψης της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου συνελήφθη εξάλλου κι ένας 52χρονος, πρώην υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ.
Εκτιμάται ότι οι δράστες έχουν αποσπάσει ποσό ύψους 50.000 € από 18 θύματα, ενώ ακόμη δύο, που εμφανίστηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου αναμένεται να καταθέσουν σχετικά ενώπιον της Ανακρίτριας.
Ο Μολδαβός, παρουσία του συνηγόρου του κ. Κώστα Ταμπάκη, αρνήθηκε χθες τις κατηγορίες της απάτης τετελεσμένης και σε απόπειρα κατ’ επάγγελμα και σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Η φερόμενη δράση του συνοψίζεται στο ό,τι ανελάμβανε την πληροφόρηση για την επικείμενη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προέβαινε σε εικονική διακοπή της παροχής και πραγματοποιούσε την παράνομη επανασύνδεση της παροχής σε πελάτες που τους είχε διακοπεί.
Υποστήριξε ότι από τις 18 μαρτυρικές καταθέσεις των θυμάτων τίποτα σχετικό με την τέλεση των αποδιδόμενων πράξεων απάτης προκύπτει.
Ισχυρίστηκε ειδικότερα ότι ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε εικονική διακοπή ή επανασύνδεση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Διέψευσε επίσης ότι υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση για επικείμενες διακοπές.
Διατείνεται ακόμη ότι τον πλησίασε ο 40χρονος Κρητικός προσπαθώντας να βρει τεχνικό συνεργάτη για την πραγματοποίηση των όποιων σχεδίων του, τα οποία ουδέποτε του κοινοποίησε, ούτε βέβαια γνώριζε για το αληθές ή όχι της εκπροσώπησης της εταιρείας Elpedison. Πρόσθεσε ακόμη ότι όταν προέκυψαν κάποιες υποψίες περί παράνομης δράσης του 40χρονου αμέσως απομακρύνθηκε από αυτόν, ουδέποτε ενέδωσε στις όποιες ακόμη και φαινομενικά νόμιμες παροτρύνσεις του και ουδέποτε έλαβε το παραμικρό ποσό από αυτόν ή άλλον για παράνομες επανασυνδέσεις.
Ο 38χρονος Αθηναίος, που απολογήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας παρουσία του δικηγόρου κ. Γιώργου Λαμπαδάκη, ομοίως κατέθεσε ότι δεν γνώριζε την εγκληματική δράση του 40χρονου και το γεγονός ότι εξαπατούσε πολίτες για να τους υφαρπάζει χρήματα.
Πίστευε, όπως είπε, ότι πράγματι ήταν εκπρόσωπος της «Elpedison» και δε γνώριζε ότι με το πρόσχημα της δήθεν διαγραφής χρεών από τη ΔΕΗ αποσπούσε χρήματα από αθώους πολίτες.
Yποστήριξε ότι υπήρξε κι εκείνος θύμα του 40χρονου, ο οποίος χρησιμοποίησε τόσο τον ίδιο όσο και τον ανωτέρω συγκατηγορούμενο του σε κάποιες περιπτώσεις για να επανασυνδέσουν το ρεύμα σε κάποιους πολίτες, χωρίς να γνωρίζει τους πραγματικούς του σκοπούς.
Ισχυρίστηκε ότι του τηλεφώνησε ελάχιστες φορές (περίπου 9) για να επανασυνδέσει το ρεύμα σε κάποιους πολίτες, επιχειρηματίες και μη, που τους το είχε διακόψει η ΔΕΗ. Κανείς από τους ιδιώτες, όπως είπε, δεν τους ανέφερε ότι έδωσε χρήματα στον 40χρονο για δήθεν διαγραφή οφειλών ή ρύθμιση του χρέους τους προς τη ΔΕΗ.
Στο μεταξύ ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου με αίτημα την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης με περιοριστικούς όρους προσέφυγε χθες η 46χρονη Μαριτσενή.
Υποστηρίζει ότι είναι κι αυτή θύμα αυτής της υπόθεσης και πείστηκε από τον 40χρονο να του δώσει 200 ευρώ για την τακτοποίηση οφειλής της στην ΔΕΗ.
Μάλιστα προσεκόμισε και φωτοαντίγραφο αιτήσεως της την 27η Ιουλίου 2017 στην εταιρεία «Elpedison» επ’ ονόματι του γιού της.
Η εργασία της, όπως υποστηρίζει, αφορούσε την αποστολή των δικαιολογητικών των πελατών στην εταιρεία και ελάμβανε 15 με 20 ευρώ.
Ως συνήγορός της παρίσταται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Ανακάλυψα πολλά σε τυχαίο έλεγχο των λογαριασμών εταιρείας παροχής ρεύματος το τραγικό είναι ότι δεν μου απαντούν ευθέως σε πάνω από 10 οχλησεις μου και λέω να τη καταγγείλω.