Η κα Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, τονίζει σε συνέντευξή της στο TravelDailyNews Greece & Cyprus ότι το ΞΕΕ λειτουργεί αντικειμενικά, όχι στείρα συνδικαλιστικά και είναι το όργανο με την απόλυτη γνώση της τουριστικής πραγματικότητας. ‘Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία είχε την ωριμότητα να το αντιληφθεί’, λέει χαρακτηριστικά.
TravelDailyNews: Κα Σβύνου, ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον των ξένων τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει το ΞΕΕ ώστε να τις ενισχύσει;
Κωνσταντίνα Σβύνου: Σε γενικές γραμμές η χώρα μας λόγω μη σταθερού φορολογικού πλαισίου, αλλά και λόγω της υφιστάμενης υπερφορολόγησης δεν είναι ελκυστική για επενδύσεις. Παρά ταύτα, στον τομέα του τουρισμού υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και αυτό γιατί η χώρα μας έχει απεριόριστες δυνατότητες, έχοντας αξιοποιήσει μόνο ένα τμήμα αυτών. Βεβαίως, επιδιώκουμε ένα κλίμα ελκυστικό τόσο για ξένους επενδυτές, όσο και για joint ventures που μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική στον κλάδο. Οφείλω βεβαίως να τονίσω πως η πολιτική των επενδύσεων πρέπει να γίνει πιο φιλική και προς τον Έλληνα επιχειρηματία, καθώς υπάρχει ακόμα ένα υγιές κομμάτι της εγχώριας επιχειρηματικής οικονομίας, στο οποίο οφείλει το κράτος να δώσει αντίστοιχες ευκαιρίες.
Το ΞΕΕ αγωνίζεται πάντα προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της νομοθεσίας, των θεμάτων φορολόγησης, αλλά και της πάταξης της γραφειοκρατείας, προκειμένου να μπορέσει η έννοια της επένδυσης να γίνει εφικτή. Παράλληλα, με μεγάλη εξωστρέφεια συμμετέχει σε δράσεις προβολής, χρηματοδοτεί μελέτες, προβλέπει και ανοίγει νέους ορίζοντες στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
TDN: Πώς μπορεί ένα τουριστικό επιμελητήριο να βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στον τουρισμό;
Κ.Σ.: Όσο φιλότιμες και αν είναι οι προσπάθειες των εργαζομένων στο υπουργείο και στις περιφερειακές υπηρεσίες, όταν οι κανονισμοί περιπλέκουν αντί να απλοποιούν τις καταστάσεις, τόσο θα ταλαιπωρείται ο επιχειρηματίας. Το ΞΕΕ πάντα πιέζει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών, για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις. Οφείλω να πω πως το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει οι διαδικασίες, με στόχο την απλοποίηση, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο δοκιμάζεται η εφαρμογή των νέων κανονισμών, απαιτείται όμως ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να δούμε στην πράξη τυχών δυσλειτουργίες.
Ήδη μετά από συγκροτημένες κινήσεις το ΞΕΕ απέδειξε πως έχει τη δυναμική, αλλά και την τεχνογνωσία, ώστε να αναλαμβάνει ουσιαστικές δράσεις προς τη διευκόλυνση των μελών του. Και είναι ακριβώς αυτό, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις προς τον εξορθολογισμό των διαδικασιών για τις τουριστικές επιχειρήσεις, που θα λειτουργήσουν ουσιαστικά κατά τις γραφειοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο π.χ. πως είναι ο επίσημος αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των ξενοδοχείων, διαδικασία με στόχο να γίνει όσο το δυνατόν με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
TDN: Ποιο πρέπει να είναι, κατά την άποψή σας το ποσοστό της παρέμβασης του ΞΕΕ σε θέματα που αφορούν στα μέλη του και ποια είναι, ουσιαστικά, η ισχύς του στη σημερινή ελληνική τουριστική πραγματικότητα;
Κ.Σ.: Το ΞΕΕ αποτελεί το συνδετικό κρίκο μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους λειτουργώντας ως ο απόλυτος γνώστης των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο και παράλληλα ως σύμβουλος της πολιτείας. Για να μπορέσει να γίνει ακόμα ουσιαστικότερος ο ρόλος του πρέπει να προχωρήσει σε διεύρυνση προς ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο, να μετασχηματιστεί και μετονομαστεί σε τουριστικό επιμελητήριο.
Λειτουργώντας τόσα χρόνια στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΞΕΕ, το βέβαιο είναι πως μόνο όταν υπάρχει διάθεση από το κράτος μπορεί να γίνει ουσιαστική δουλειά. Έχουν υπάρξει -και υπάρχουν ακόμη, περίοδοι όπου διεκδικήσεις έπεφταν μονίμως στο κενό, συζητήσεις και συναντήσεις με αρμόδια πολιτικά πρόσωπα γίνοντας χωρίς ανάλογη ανταπόκριση… έτσι σίγουρα δεν μπορεί το ΞΕΕ να προχωρήσει στη διεκπεραίωση των στόχων. ΜΟΝΟ όταν υπάρχει αγαστή συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά πράγματα υπερ όχι μόνο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά ολόκληρου του τουριστικού κλάδου. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το ΞΕΕ λειτουργεί αντικειμενικά, όχι στείρα συνδικαλιστικά και είναι το όργανο με την απόλυτη γνώση της τουριστικής πραγματικότητας. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η εκάστοτε πολιτική ηγεσία είχε την ωριμότητα να το αντιληφθεί.
Οφείλω επίσης να τονίσω πως η εκάστοτε ηγεσία του ΞΕΕ προσπαθούσε τα μέγιστα προκειμένου να εδραιώσει ακόμα ισχυρότερη θέση. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Γιώργος Τσακίρης, κατάφερε με ωριμότητα, με στόχο, με όραμα να ανεβάσει το ΞΕΕ ακόμα περισσότερο στο επίπεδο του θεσμικού του ρόλου. Είμαι σίγουρη πως και ο επόμενος πρόεδρος θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο σε αυτήν την κατεύθυνση.
traveldailynews.gr