Υπέρ μίας «επανιδρυμένης Ευρώπης πολλών σχημάτων» που θα προωθεί όσα πρωτοπόρα κράτη μέλη επιθυμούν «να προχωρήσουν πιο μακριά» στη σύγκλιση των οικονομιών και των πολιτικών τους, τάχθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, η Γαλλία θα καταθέσει προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής σύγκλισης και τη σύγκλιση των φορολογικών και κοινωνικών πολιτικών, είπε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, κατά την πρώτη μεγάλη ομιλία του για την εξωτερική πολιτική, την οποία εκφώνησε ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσ
Ψηλά στη γαλλική ατζέντα, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, βρίσκεται και η προοπτική εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής άμυνας παράλληλα με την οικοδόμηση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής με το βλέμμα στις κλιματικές προκλήσεις.
Το Brexit δείχνει πως «όταν η Ευρώπη δεν είναι παρά μια αγορά, απορρίπτεται», σχολίασε ο Μακρόν. Στο παρελθόν, οι χώρες της ΕΕ «δεν τολμούσαν ούτε να συνεδριάσουν στο σχήμα της ευρωζώνης για να μην στενοχωρήσουν άλλοι τους Βρετανούς, άλλοι τους Πολωνούς», πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.
«Αυτό πρέπει να μας υποχρεώσει να είμαστε περισσότερο καινοτόμοι: οφείλουμε να σκεφτούμε μια Ευρώπη πολλών σχημάτων, να προχωρήσουμε μακρύτερα με όλους αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν, χωρίς να εμποδίζονται από κράτη που επιθυμούν, και είναι δικαίωμά τους, να προχωρήσουν λιγότερο γρήγορα ή λιγότερο μακριά», συνέχισε.
Στη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην ανατολική Ευρώπη, ο Μακρόν είχε καλέσει τους εταίρους του να ενταχθούν σ’ αυτή την «καρδιά» των περισσότερο πρόθυμων χωρών.
«Οφείλουμε να βγούμε από ένα δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε αύριο με τους 27 ή τίποτα, με τους 19 ή τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ανέκαθεν προχωρούσαμε με μια πρωτοπορία της επιθυμίας, την οποία ακολουθούσαν μερικοί άλλοι», εξήγησε.
Για τη Γαλλία, «ο τόπος όπου κατασκευάζουμε τα εργαλεία της ισχύος μας, ο τόπος της κυριαρχίας μας σήμερα, είναι η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Μακρόν, υπενθυμίζοντας τον κεντρικό ρόλο της γαλλογερμανικής συμμαχίας.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ευρώπη να βουλιάξει στη ρουτίνα ούτε να αφήσουμε την ανάγκη για προστασία στους εθνικιστές όλων των πλευρών», τόνισε κλείνοντας.
protagon.gr