Συνεντεύξεις

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νόμο για τη διευθέτηση οφειλών»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου
Τα στοιχεία για το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα, που ανέρχεται συνολικά στα 234 δις ευρώ δίνει σήμερα με συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο γ.γ. Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αριθμοί αλλά και όλα τα στοιχεία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή/και λοιπής περιουσίας από πλειστηριασμούς και την Προστασία Κύριας Κατοικίας, για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Επίσης, ο κ. Κουρμούσης δίνει στοιχεία για το νέο νόμο πτώχευσης που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή με ευνοϊκές ρυθμίσεις.
• Κύριε Κουρμούση, να ξεκινήσουμε από το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα. Αν και βρισκόμαστε εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα ήθελα να μας κάνετε μία εκτίμηση για την πορεία του. Έχει βελτιωθεί και πώς θα ρυθμιστεί;
Η πολυετής οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση και διόγκωση ενός ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους, οξύνοντας ένα πρόβλημα με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα –ιδιώτες και επιχειρήσεις- ανέρχεται στα 234 δις ευρώ εκ των οποίων 91,7 δις ευρώ ή ποσοστό 39,3% αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, 105,6 δις ευρώ ή ποσοστό 45,2% αφορά σε οφειλές προς την φορολογική αρχή και 36,3 δις ευρώ ή ποσοστό 15,5% αφορά σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρήσεις καταλαμβάνουν περίπου τα 2/3 του χρέους, ενώ το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιώτες.
Η πανδημία του κορωνοϊού ωστόσο, εκτός από το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και προφανώς θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στο ύψος του ιδιωτικού χρέους. Η κυβέρνηση θέσπισε συγκεκριμένα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της εύλογης και προφανούς αδυναμίας εξυπηρέτησης υποχρεώσεων από τους οφειλέτες. Τα θετικά αυτά μέτρα συμβάλλουν στην ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.
-Ανεστάλησαν οι νέες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλ. οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί περιουσίας, από 16.3.2020 έως και 31.7.2020. Σημειώνεται ότι τον μήνα Αύγουστο με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι πλειστηριασμοί δεν διεξάγονται ούτως ή άλλως.
-Ανεστάλησαν από 3 έως και 6 μήνες κατά περίπτωση οι πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.
-Ανεστάλησαν οι πληρωμές των δόσεων των δανείων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο νόμο για τη διευθέτηση οφειλών παρέχοντας έτσι μια 2η ευκαιρία. Ο νόμος αυτός που θα ψηφιστεί στο προσεχές διάστημα και θα ισχύσει από 1/1/2021, εναρμονίζει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία 1023/2019 για την φερεγγυότητα και αντικαθιστά τα υφιστάμενα εργαλεία διαχείρισης οφειλών.
• Μιλήστε μας για το νέο Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Περί τίνος πρόκειται, ποιους αφορά και πώς μπορούν να το αξιοποιήσουν οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι τοπικοί φορείς;
Στις 3 Αυγούστου 2020, ξεκίνησε η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του ΥΠΟΙΚ, για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» το οποίο αφορά στην επιδότηση δανείων με υποθήκη στην Α’ κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους έως τις 30.9.2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα (www.keyd.gov.gr) μέσω μιας απλής και εύκολης για τον χρήστη διαδικασίας χωρίς να χρειάζεται η συνυποβολή οποιυδήποτε δικαιολογητικού. Εφόσον πληρούνται αθροιστικά οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση και να λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες.
• Πώς εξελίσσεται η διαδικασία για την προστασία της πρώτης κατοικίας ή/και λοιπής περιουσίας από πλειστηριασμούς και την Προστασία Κύριας Κατοικίας; Μπορούν να επωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι και όσοι πολίτες έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό από τις ρυθμίσεις; Υπάρχει ανταπόκριση;
Τις πρώτες 4 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έχει καταγραφεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους δανειολήπτες. Από την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας 3-27.8.2020 έχουν ήδη υποβληθεί συνολικά 45.492 οριστικοποιημένες αιτήσεις.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τα σημαντικά διευρυμένη περίμετρο κάλυψης των δανειοληπτών που παρέχει το νέο πλαίσιο καθώς και την απλή και φιλική για τον χρήστη διαδικασία υποβολής της αίτησης χωρίς να απαιτείται κανένα απολύτως δικαιολογητικό.
• Υπάρχει ενδιαφέρον για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό; Είναι ένα μέτρο που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και το έχετε διαχειριστεί.
Πρόκειται για ένα εργαλείο ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες και δημόσιο για επιχειρήσεις, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ομόρρυθμους εταίρους, αγρότες. Μέσω της διαδικασίας αυτής δηλ. της ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους, είχαν την δυνατότητα να προστατεύσουν την 1η κατοικία και την επαγγελματική τους στέγη. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, έληξε στις 30/04/2020.
Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τυγχάνουν επεξεργασίας κατά τα οριζόμενα από το νόμο προκειμένου να ολοκληρωθούν με σκοπό τις ρυθμίσεις των οφειλών και την ωφέλεια των αιτούντων από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.
Τα στατιστικά στοιχεία για τον εξωδικαστικό Ν.4469/2017 ΕΩΣ 30/04/2020 είναι:
Α. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: 143 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (03/08/2017 – 30/04/2020)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ 3.435 ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Β. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: 116 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (05/02/2018 – 30/04/2020)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ 3.362 ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Γ. ΑΓΡΟΤΕΣ: 96 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ (27/06/2018 – 30/04/2020)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ 398 ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Κατά συνέπεια οι αιτήσεις που έχουν υπβληθεί συνολικα είναι 7.195.

• Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο πτώχευσης. Ισχύει;
Την Πέμπτη 27/08/2020 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση ο νέος κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας. Το νέο αυτό πλαίσιο διαμορφώνεται κατ’ εφαρμογή της ευρωπ. οδηγίας 1023/2019 και περιλαμβάνει:
-Ενσωμάτωση όλων των επιμέρους εργαλείων ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερ-χρεωμένα νοικοκυριά, προστασία της κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός κ.λπ σε ένα ενιαίο πλαίσιο και μια ενιαία διαδικασία.
-Προληπτικό μηχανισμό για την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.
-Εισαγωγή ενός ολοκληρωμένοι αυτοματοποιημένοι πλαισίου αντιμετώπισης τηε φερεγγυότητας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, τόσο για φυσικά όσο και για νομικά πρόσωπα.
-Δυνατότητα στις επιχειρήσεις προς αποφυγή πτώχευσης, να προσφύγουν στη διαδικασία εξυγίανσης της οποίας το πλαίσιο εκσυγχρονίζεται.
-Δυνατότητα πτώχευσης, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη προληπτικής αναδιάρθρωσης οφειλών.
-Απαλλαγή οφειλών σε συνέχεια της πτώχευσης, μέσα σε ένα έτος και παροχή 2ης ευκαιρίας για υπερ-χρεωμένους δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους.
-Μη απαλλαγή από χρέη σε στρατηγικούς κακοπληρωτές
-Πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και συγκεκριμένα:
* Παρέχοντας επιδότηση των δανείων της κατοικίας στο στάδιο της συνολικής ρύθμισης οφειλών έτσι ώστε να διασώσουν το σπίτι τους παρέχεται δηλ. ένα κίνητρο επαναφοράς στη συνέπεια κάλυψης όλων των υποχρεώσεων.
* Παρέχοντας επίδομα ενοικίου και δυνατότητα μίσθωσης της κατοικίας που απώλεσαν κατά τον πλειστηριασμό ή την πτώχευση έτσι ώστε να αποφύγουν την έξωση. Επιπρόσθετα παρέχεται η δυνατότητα επαναφοράς του ακινήτου στο μέλλον εφόσον ανακάμψουν οικονομικά. Ιδρύεται ένας ιδιωτικός φορέας που αγοράζει τα εν λόγω σπίτια και τα παραχωρεί έναντι μισθώματος στους πρώην ιδιοκτήτες για 12 έτη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου