Ειδήσεις

Ο υπερτουρισμός εξακολουθεί να είναι μείζον θέμα για την Ευρώπη, καθώς τα εγχώρια ταξίδια αυξάνονται

Η αύξηση του εσωτερικού τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19 δεν έχει μειωθεί, καθώς οι ταξιδιώτες επιλέγουν προορισμούς εντός της ίδιας τους της χώρας έναντι των διεθνών ταξιδιών.

Αυτός ο εγχώριος τουρισμός, ωστόσο, είναι τώρα λόγος… απελπισίας καθώς σκηνές υπερτουρισμού κάνουν ξανά την εμφάνισή τους, λέει η GlobalData, η κορυφαία εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.

Ο Ραλφ Χόλιστερ, αναλυτής ταξιδιών και τουρισμού στην GlobalData, δήλωσε: «Υπήρξε απότομη πτώση της ζήτησης για διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι λόγω του φόβου για ακύρωση, μετάδοση νόσων και επιβολή μέτρων καραντίνας κατά την επιστροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GlobalData, οι διεθνείς αναχωρήσεις από τις χώρες της G7 της Ευρώπης αναμένεται να μειωθούν κατά 40% το 2020, πτώση πολύ πιο απότομη πτώση από την αντίστοιχη των εγχώριων ταξιδιών που εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 25%. Αυτή η διαφορά δείχνει ότι πολλοί υποψήφιοι διεθνείς ταξιδιώτες επιλέγουν τώρα να ταξιδεύουν στο εσωτερικό.

«Το κύριο πρόβλημα με αυτήν την τάση είναι ότι τα εγχώρια ταξίδια προσφέρουν λιγότερες επιλογές, οπότε όλοι πάνε στους ίδιους προορισμούς. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει επί του παρόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο σε τοποθεσίες όπως η Κορνουάλη και η Σνοουντόνια», τόνισε.

Η τουριστική ανάπτυξη έχει δημιουργήσει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στις κοινότητες. Για παράδειγμα, οι παραθαλάσσιοι προορισμοί τείνουν να αποτελούνται από ταξιδιώτες μεγαλύτερης ηλικίας που έπρεπε να λάβουν μέτρα καραντίνας πιο σοβαρά από τους νεότερούς τους. Η αύξηση των ταξιδιών από ντόπιους τουρίστες θα είναι πιθανό να μειώσει την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων κατοίκων, αναγκάζοντάς τους να περιοριστούν εξαιτίας του φόβου τους για μετάδοση ασθενειών, που οφείλεται στην έλλειψη κοινωνικής απόστασης λόγω του υπερβολικού τουρισμού.

Ο Ραλφ Χόλιστερ πρόσθεσε: «Στους δημοφιλείς εγχώριους προορισμούς οι παραλίες είναι γεμάτες. Ωστόσο, δυστυχώς για όσους κατοικούν σε τέτοιες περιοχές, ο τουρισμός είναι ένα απαραίτητο «κακό» και η μείωση του αριθμού προκαλεί επιζήμιες επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες -όπως φαίνεται κατά την περίοδο έξαρσης της νόσου COVID-19. Πρέπει να εφαρμοστούν προληπτικές στρατηγικές διαχείρισης με τις οποίες αποδίδονται τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού, χωρίς να χρειάζεται να διευρύνονται οι αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μια συνεχής αύξηση του τουρισμού».

Πηγή : tourismtoday.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου