Νέες ταμειακές μηχανές, υψηλής τεχνολογίας, μπαίνουν από την 1η Σεπτεμβρίου στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής καθώς σταδιακά τίθεται σε εφαρμογή το νέο καθεστώς, που προβλέπει ότι σταδιακά περίπου 500.000 ταμειακές μηχανές παλαιού τύπου θα πρέπει να αντικατασταθούν.
Οι νέες θα συνδέονται online με το Taxis και έτσι θα δίνεται σε πραγματικό χρόνο η ευκαιρία στη φορολογική διοίκηση να έχει εικόνα των κινήσεων και των συναλλαγών των επιχειρήσεων. Καθώς μάλιστα οι νέες μηχανές έχουν εξελιγμένο λογισμικό θα είναι δύσκολο να «πειραχθούν» με την εγκατάσταση παράνομων προγραμμάτων αλλοίωσης φορολογικών στοιχείων.
Όπως αναφέρθηκε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «my DATA» θα γίνει σταδιακά, μετά από μια πενταετία όπου υπήρχε συζήτηση για την εφαρμογή του.
Εξαίρεση στη διαδικασία εγκατάστασης των νέων μηχανών είναι οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση ΦΗΜ για την έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης και δεν κάνουν προαιρετική χρήση τους, και για τις οποίες δεν ισχύει το εν λόγω μέτρο.
Το χρονοδιάγραμμα
Κατά τα λοιπά, οι επιχειρήσεις καλούνται ανάλογα με τον τζίρο τους από την υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 να ενταχθούν στο νέο καθεστώς. Επίσης επιπλέον κριτήριο αποτελεί η ένταξή τους ή μη στους πληττόμενους ΚΑΔ λόγω Covid-19.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έχει αναφέρει η ΑΑΔΕ, από τις 31 Αυγούστου έως και τις 31 Οκτωβρίου 2021 οι επιχειρήσεις με παλιές ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές που δεν έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης και δεν εκτυπώνουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης, πρέπει να τις αντικαταστήσουν με βάση το εξής χρονοδιάγραμμα:
– από 01/09/2021 οι οντότητες που, βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα πάνω από 100.000 ευρώ,
– από 01/10/2021 οι οντότητες που, βάσει ΚΑΔ, δεν επλήγησαν από την πανδημία και το φορολογικό έτος 2019 είχαν ακαθάριστα έσοδα μέχρι και 100.000 ευρώ και
– από 01/11/2021 οι λοιπές οντότητες.
Επισημαίνεται ότι στην ίδια ημερομηνία εντάσσονται και οι οντότητες που είτε είναι υπόχρεες σε χρήση ΦΗΜ είτε χρησιμοποιούν προαιρετικά ΦΗΜ και έχουν κάνει έναρξη εργασιών από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2021, καθώς και οι οντότητες που το φορολογικό έτος τους λήγει σε διαφορετική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση φυσικά που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019, από τις υπόχρεες οντότητες, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα της τελευταίας υποβληθείσας δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Η νέα διαδικασία
Με βάση το νέο καθεστώς τα δεδομένα που διαβιβάζονται, ανά εκδοθέν στοιχείο λιανικής πώλησης, κατ’ ελάχιστον, είναι τα εξής: α) ΑΦΜ του εκδότη β) Είδος Παραστατικού λιανικής πώλησης γ) Αύξων αριθμός του στοιχείου λιανικής πώλησης δ) Ημερομηνία και ώρα έκδοσης ε) Συντελεστής ΦΠΑ στ) Συνολική αξία παραστατικού.
1. Τα δεδομένα διαβιβάζονται με τη μορφή σύνοψης, εκτός από τις περιπτώσεις που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ορίζεται η υποχρέωση διαβίβασης αυτών με αναλυτική διάκριση των ειδών, στους χρόνους που ορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές.
2. Τα δεδομένα διαβιβάζονται στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ, σύμφωνα με τις συμπληρωματικές τεχνικές προδιαγραφές πρωτοκόλλου επικοινωνίας και κρυπτογράφησης για τη διαβίβαση δεδομένων από τους ΦΗΜ, από το οποίο ενημερώνεται η ψηφιακή πλατφόρμα «myDATA» της ΑΑΔΕ.
3. Οι υπόχρεες οντότητες έχουν την υποχρέωση να διαβιβάζουν αναλυτικά κάθε μία, τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ, με δύο τρόπους:
α) Σύμφωνα με τον πρώτο τρόπο, οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν τις συναλλαγές λιανικής, στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ, μέσω διακριτών κωδικών παραστατικών λιανικής. Στην ανωτέρω υποχρέωση εμπίπτει και η διαβίβαση των Δελτίων Ημερήσιας Κίνησης «Ζ» (s.txt αρχείο). Η ΑΑΔΕ αθροίζει ανά εγκατάσταση, και ανά ημέρα, τα σύνολα των εσόδων λιανικής των «Ζ» εκάστης ημέρας, τα οποία στη συνέχεια συσχετίζονται με διακριτούς Τύπους Παραστατικών της κατηγορίας Α2, για σκοπούς ενημέρωσης της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
β) Σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο, οι υπόχρεες οντότητες διαβιβάζουν τις συναλλαγές λιανικής στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ, μέσω διαφορετικών κωδικών παραστατικών λιανικής. Η ΑΑΔΕ αθροίζει ανά εγκατάσταση και ανά ημέρα, τα σύνολα των εσόδων λιανικής για κάθε μία από τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, που οι υπόχρεες οντότητες διαβίβασαν στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΦΗΜ και εκδόθηκαν εντός της ίδιας ημέρας, τα οποία στη συνέχεια συσχετίζονται με διακριτούς Τύπους Παραστατικών της κατηγορίας Α2, για σκοπούς ενημέρωσης της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
Τα ανωτέρω διενεργούνται με σκοπό την επιτυχή διαβίβαση των δεδομένων συναλλαγών λιανικής στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, με τη χορήγηση Μοναδικού Αριθμού Καταχώρησης (ΜΑΡΚ). Στην περίπτωση που οι υπόχρεες οντότητες χρησιμοποιούν είτε ΦΤΜ είτε ΑΔΗΜΕ, διαβιβάζουν αποκλειστικά με τον πρώτο τρόπο.
Γιώργος Αλεξάκης
Πηγή: Reporter.gr