Την επισήμανση ότι παρά την θετική έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν, κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει για την επόμενη, έκανε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Βασίλης Μηναΐδης.
Όπως επεσήμανε: «Το 2022 ήταν η τρίτη χρονιά της πανδημίας του covid. Οι εκτιμήσεις μας και οι αρχικές προσδοκίες μας, ήταν να αγγίξουμε τα δεδομένα του 2019. Τώρα πια, βλέπουμε ότι τα ξεπεράσαμε. Οι λόγοι ήταν ότι αφενός σημειώθηκε μια ‘έκρηξη’ του ενδιαφέροντος από τον κόσμο που ήθελε να ταξιδέψει, αφετέρου καταργήθηκαν όλα τα μέτρα κατά του covid. Όλα μαζί συνετέλεσαν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης όχι μόνον στη Ρόδο, αλλά σε όλους τους τουριστικούς προορισμοούς. Τα αποτελέσματα αυτά όμως, ΔΕΝ προδικάζουν τίποτα για την επόμενη σεζόν. Την επόμενη χρονιά, θα δούμε τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία. Φέτος, δεν πρόλαβε να επηρεαστεί ο Τουρισμός από αυτές τις εξελίξεις. Το 2023 όμως, θα δούμε τι θα γίνει και αναλόγως θα επηρεαστεί και η τουριστική κίνηση…».
Ο πόλεμος στην
Ουκρανία και οι τιμές
Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνέπειες που είναι πλέον εμφανείς με τις ανατιμήσεις σε ενέργεια, καύσιμα, τρόφιμα κ.λπ. θα επηρεάσουν τις αγορές και την ζήτηση το 2023.
Όπως λέει ο κ. Μηναϊδης:
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα είναι θερμός ή ψυχρός ο πόλεμος και κανένας δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις. Χάσαμε την ρωσική αγορά (και άλλες όπως π.χ. Ουκρανία και Λευκορωσία) αλλά φέτος, αντικαταστάθηκαν με άλλες αγορές από την Ευρώπη. Εάν του χρόνου συνεχίσει αυτό, μπορεί να συμπαρασύρει και την αγορά της Κίνας. Ένας καινούργιος κόσμος πάει να διαμορφωθεί, και θέλει πολλή μεγάλη προσοχή.
Ήδη τα συμβόλαια για το 2023, εμφανίζονται λίγο συγκρατημένα. Μπορεί να είναι νωρίς, αλλά ξεκινήσαμε ήδη και μάλιστα με επιφύλαξη αφού όλοι σκέφτονται το κόστος. Επιπλέον, δεν ξέρουμε εάν θα ανέβουν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αφού οι εταιρείες θέλουν να καλύψουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι απαγορευτικά τα εισιτήρια. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλές κυβερνήσεις θα βάλουν… πλάτη με επιδοτήσεις, ώστε να μπορέσουν να πετάξουν τα αεροπλάνα. Καταλαβαίνετε ότι και το 2023 δεν θα είναι μια ‘ομαλή’ χρονιά. Το φετινό, ήταν ένα ‘ξέσπασμα’ του κόσμου που ήθελε να ταξιδέψει μετά την διετία του Covid. Δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη σεζόν».
Οι τιμές πάντως, το 2022 ήταν σχεδόν οι ίδιες. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΞΡ και πολύπειρο άνθρωπο του τουρισμού, οι ξενοδόχοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αυξήσεις φέτος, αλλά συμφώνησαν να…. σταματήσουν τις εκπτώσεις:
«Σταματήσαμε τις εκπτώσεις! Θα σας θυμίσω ότι μετά το 2001 με την επίθεση στην Αμερική (9/11) υπήρξε μια μεγάλη δυσπιστία στα ταξίδια με αεροπλάνα. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε εκπτώσεις της τάξης του 30%. Φέτος, δώσαμε εκπτώσεις της τάξεις του 10% -ή καθόλου. Για του χρόνου, οι τιμές θα ανέβουν: κάποιοι που είναι πιο λογικοί έκαναν αύξηση 10%, κάποιοι πιο παρορμητικοί ανεβάζουν 15-20%. Οι τελευταίοι, πιστεύω πως θα έχουν πρόβλημα. Ωστόσο, τα λάθη…. διορθώνονται κι εύκολα! Η εικόνα μας για το 2023, είναι σαφής –έστω κι αν είναι νωρίς. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές που θα προσφέρουμε».
-Αναφορικά με τις αγορές, παραμένουν οι βασικές που είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, ενώ οι απώλειες από την ρωσική αγορά, καλύφθηκαν από αγορές όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβακία και οι συνήθεις, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ κ.λπ.
Η αμερικανική αγορά
Και τι γίνεται με την αγορά της Αμερικής; Θα μπορέσει ποτέ η Ρόδος να γίνει πόλος έλξης για τους αμερικανούς τουρίστες;
«Κανένας δεν το σκέφτεται αυτό! Παρά το γεγονός πως άνοιξαν πτήσεις προς την Αθήνα και σημειώθηκε μεγάλη άνοδος, η Ρόδος δεν έχει δείξει τέτοια δείγματα γραφής. Κάποτε, οι αμερικανοί ήταν οι καλύτεροι πελάτες για την χώρα μας. Σιγά σιγά, απομακρύνθηκαν. Αυτό οφειλόταν σε μια αντι-αμερικανική στάση που ακολουθήθηκε λόγω πολιτικών εξελίξεων και συγκυριών. Αυτό, δυστυχώς, κράτησε πολύ. Τώρα όμως, με την βελτίωση των διμερών σχέσεων, η αμερικανική αγορά, δείχνει το ενδιαφέρον της, εμπράκτως. Οι πτήσεις, βοηθούν πολύ. Η Ρόδος θα μπορούσε να ενισχυθεί αλλά στο επίπεδο του πολιτιστικού τουρισμού –όχι τόσο του παραθερισμού για τους αμερικανούς που έρχονται στην Αθήνα», λέει ο κ. Μηναϊδης.
-Πάντως, η πολυπόθητη επιμήκυνση μπορεί να βρίσκεται ante portas, αλλά η Ρόδος δεν προσφέρεται για 12μηνη βάση. Συνεπώς, εάν η σεζόν ξεκινάει από τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται μέσα στον Νοέμβριο, αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα, για το νησί.
Ο θαλάσσιος τουρισμός
Την ίδια ώρα, αισιοδοξία κυριαρχεί στις τοπικές επιχειρήσεις της Ρόδου, που βλέπουν να εξελίσσεται θετικά και ο θαλάσσιος τουρισμός. Όπως αναφέρει ο κ. Μηναΐδης: «Η κρουαζιέρα, δεν αφορά στους ξενοδόχους. Αφορά κυρίως στην αγορά. Ωστόσο, όποιος έρχεται έστω και για μία ημέρα να κάνει εκδρομή ή να κάνει τα ψώνια του, κατά μεγάλο ποσοστό θα επανέλθει σαν επισκέπτης. Σε κάθε περίπτωση, μας ενδιαφέρει πολύ αυτός ο τουρισμός».
Ποιο είναι το μέλλον; – Θα τα καταφέρει
ο μαθητικός τουρισμός;
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΞΡ εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το επόμενο βήμα που σχεδιάζεται σχετικά με τον επανασχεδιασμό του μαθητικού τουρισμού:
«Δυστυχώς, ό,τι τελειώνει δεν ξαναρχίζει. Διαβάζω ότι γίνονται προσπάθειες για να ανακάμψει ο μαθητικός τουρισμός. Κάποτε η Ρόδος από τον Απρίλιο γέμιζε με μαθητές –και μάλιστα με ναυλωμένα πλοία γι’ αυτό. Είναι δύσκολο να ξαναγίνει αυτό. Έχουν αλλάξει οι καιροί…».
Η Ρόδος έπιασε….
ταβάνι σε κλίνες!
Καταλήγοντας, ο κ. Μηναΐδης, εκτίμησε ότι η Ρόδος θα συνεχίσει στο ίδιο τουριστικό μοντέλο αλλά χρειάζονται αφενός να βελτιωθούν οι υποδομές, αφετέρου να σταματήσουν οι νέες ξενοδοχειακές κλίνες και να στραφεί η αγορά στις πολυτελείς βίλες:
«Αν θέλουμε τουρισμό και τον χειμώνα –με άλλα δεδομένα- πρέπει να σταματήσουν οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες και να στραφούμε στις πολυτελείς βίλες. Υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση γι’ αυτό το είδος του τουρισμού –κυρίως από την Γερμανία που θέλουν να έρθουν και τον χειμώνα και ίσως, να αγοράσουν εδώ σπίτια. Δεν μιλάμε για νέες κλίνες πια. Έχουμε πιάσει ταβάνι! Και αυτό, είναι σε συνάρτηση με την τεράστια ανάγκη για προσωπικό. Αν δεν έχεις πια προσωπικό δεν μπορείς να κρατήσεις τα ξενοδοχεία. Την διετία της πανδημίας, οι περισσότεροι άλλαξαν επάγγελμα κι έτσι, φτάσαμε στο φετινό αποτέλεσμα.
Η Ρόδος δεν μπορεί να αντέξει νέα ξενοδοχεία, νέες κλίνες. Πρέπει να ανακαινίσει τα παλαιότερα και βεβαίως, να αναβαθμίσει τις υποδομές της. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί πελάτες μας είναι επαναλαμβανόμενοι (έρχονται κάθε χρόνο) σε ποσοστά που αγγίζουν το 30-40% σε μερικές αγορές όπως οι Γερμανοί!».
https://www.dimokratiki.gr/30-08-2022/vasilis-minaidis-den-einai-sigoyro-oti-to-2023-tha-epanalifthei-to-thayma-toy-2022/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.