Mε την υπ’ αριθμ. 86/2023 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου (εκούσια δικαιοδοσία) απορρίφθηκε η αίτηση της εταιρείας «DELTA PARTNERS Α.Ε.» κατά της εταιρείας «ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.» για να της δοθεί βεβαιωτικός όρκος.
Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών αιτήθηκε να υποχρεωθεί η «ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.» να παρουσιαστεί δια των νομίμων εκπροσώπων της στο δικαστήριο και να υποβάλει κατάλογο όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών της στοιχείων και ταυτόχρονα να δώσουν οι νόμιμοι εκπρόσωποί της βεβαιωτικό όρκο ότι ο εγχειριζόμενος από αυτήν κατάλογος περιέχει όλα ανεξαιρέτως τα περιουσιακά της στοιχεία, ότι δεν έχει παραλείψει κανένα από αυτά και ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.
Όπως εξέθεσε με την υπ’ αριθμ. 307/2019 τελεσίδικη απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου (ειδικής διαδικασίας περιουσιακών διαφορών) και εκτελεστό α’ απόγραφο του Εφετείου Δωδεκανήσου η καθ’ ης καταδικάστηκε στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης της ανωτέρω δίκης ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία ηττήθηκε.
Επιδόθηκε κατασχετήριο εις χείρας δώδεκα τρίτων, με την οφειλή της καθ’ ης να ανέρχεται πλέον στα 8.972,41€ μετά από την πρόσθεση του ποσού των 520 ευρώ για παραγγελία εκτέλεσης και των εξόδων του ως άνω κατασχετηρίου.
Κατά τη διενέργεια απόπειρας είσπραξης των πιο πάνω απαιτήσεών της με τη διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης, ακόμη και σε τρίτους (τραπεζικά ιδρύματα), τόσο η δικαστική επιμελήτρια όσο και ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δεν βρήκαν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο της.
Η εταιρεία «ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.» εξέθεσε ότι η εταιρεία των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών απέκρυψε ότι έχει προβεί σε κατάσχεση κινητής περιουσίας της, πολλαπλάσιας εκτιμηθείσης αξίας η οποία κατάσχεση παραμένει ενεργή και την οποία η αιτούσα μπορεί να συνεχίσει με υποβολή δήλωσης συνέχισης.
Οι απαιτήσεις της αποτελούν απαιτήσεις που οφείλει η εταιρία ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ (και στους πλειστηριασμούς της οποίας δέον όπως πρέπει να έχει αναγγελθεί ως εγχειρόγραφος δανείστρια) και η αιτούσα διεκδικεί κατά της «ΜΑΡΙΝΕΣ ΡΟΔΟΥ Α.Ε.» ως τρίτης.
Τόνισε επιπλέον ότι η αντίδικη επισπεύδει την εκδίκαση της αίτησής της ενώ στο μεταξύ έχει ήδη δεσμευθεί από την τράπεζα Πειραιώς το σύνολο του ποσού των 8.972,41 ευρώ, που αποτελεί τη βάση αιτιολόγησης του αιτήματός της για δόση βεβαιωτικού όρκου από τους εκπροσώπους της.
Σημειώνεται ότι με αίτηση της εταιρείας Ορκωτών Ελεκτών Λογιστών είχαν εκδοθεί 3 διαταγές πληρωμής για απαιτήσεις που διατηρούσε κατά της εταιρείας με την επωνυμία: «Ιόνιος Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική και Τουριστική Εταιρεία».
Με έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης κατασχέθηκαν κινητά πράγματα αλλά και 7 πλωτές εξέδρες και πλωτήρες, που το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου είχε κρίνει το 2020 ότι αποτελούν παραρτήματα της μαρίνας, καθόσον ο αποχωρισμός τους ενδέχεται να προκαλέσει ουσιώδη βλάβη στην χρήση και στον οικονομικό προορισμό της μαρίνας, λαμβάνοντας υπόψιν ότι διαθέτει και σταθερό μώλο εξοπλισμένου σκυροδέματος, ο οποίος φέρει κατάλληλες δέστρες για πρόσδεση σκαφών που έχει συνολικό μήκος άνω των 1400 μέτρων.
Το δικαστήριο έκρινε ειδικότερα ότι τα pillars, δηλαδή οι πυργίσκοι που είναι τοποθετημένοι στις προβλήτες της μαρίνας, οι οποίοι είναι προορισμένοι για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδατος, υπηρεσιών τηλεόρασης, τηλεφώνου, σύνδεσης στο Internet στα σκάφη που ελλιμενίζονται και προσδένονται στη μαρίνα αποτελούν συστατικά αυτής, καθόσον πληρούνται όλα τα κριτήρια που τίθενται από τη θεωρία και τη νομολογία προκειμένου να υπαχθούν σε αυτή την κατηγορία.
Ειδικότερα, ο αποχωρισμός της μαρίνας από τους πυργίσκους τροφοδοσίας θα προκαλούσε αλλοίωση της λειτουργίας της μαρίνας, γιατί όχι μόνο θα καθίστατο δυσχερής ουσιωδώς η χρήση της, σύμφωνα με τον προορισμό της, πολλώ δε μάλλον που η μαρίνα θα έχανε τον χαρακτήρα της, ο οποίος συνίστατο στην παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού, αναψυχής, και συντήρησης των σκαφών που προσδένονται σε αυτή.
Την υπόθεση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Κώστας Χαλκιάς.