Σε βαθιά εσωστρέφεια τόσο τοπικά όσο και κεντρικά βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Παρότι στόχος ήταν να διατηρηθεί η δυναμική των εθνικών εκλογών και να καταφέρει το κόμμα να κερδίσει έδαφος και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι χειρισμοί της Χαριλάου Τρικούπη αποδεικνύονται τουλάχιστον άστοχοι.
Τελικώς το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να μη δώσει στηρίξεις στους Δήμους -αν και αρχικώς είχε διατυπωθεί η άποψη να δοθούν τουλάχιστον στους μεγάλους Δήμους- και να ακολουθήσει τη λογική των «ακηδεμόνευτων διεργασιών» από τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην δημιουργηθούν περιορισμοί στις επιλογές των υποψηφίων αλλά και των ψηφοφόρων, εντούτοις στο παρασκήνιο έχει ανοίξει συζήτηση για την «τύχη» των μελών του που συμμετέχουν σε συνδυασμούς με τη στήριξη της ΝΔ.
Ειδικώς στη Ρόδο όπου υπήρχαν μέχρι πρότινος δύο υποψήφιοι δήμαρχοι προερχόμενοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ (Βάιος Καλοπήτας και Σάββας Διακοσταματίου), το κόμμα επισήμως -παρά τα γνωστά τραγελαφικά γεγονότα που προηγήθηκαν από τον Ιανουάριο με ευθύνη των κεντρικών στελεχών που είχαν την αρμοδιότητα για την Αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά ποιος από τους θα δύο θα στηριχθεί – επέλεξε να μην πάρει θέση, όπως έπραξε εξάλλου σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς στηρίξεις σε άλλες περιοχές έγιναν εμφανείς δια της πλαγίας οδού, όμως στη Ρόδο μέχρι και στο παρά πέντε δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το ποιος τελικά από τους δύο υποψηφίους δημάρχους θα έχει την «εύνοια» του κόμματος.
Και οι δύο υποψήφιοι ακολουθώντας τη λογική των «ακηδεμόνευτων διεργασιών» επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να κάνουν τις επιλογές τους, ο μεν Σάββας Διακοσταματίου συμπορεύτηκε με την παράταξη του σημερινού δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη, ο δε Βάιος Καλοπήτας συνέπραξε με την παράταξη του Αλέξανδρου Κολιάδη.
Των συνεργασιών και συμπράξεων των δύο υποψηφίων δημάρχων είχαν προηγηθεί συμφωνίες μελών και αυτοδιοικητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με άλλες δημοτικές παρατάξεις όπως του κ. Καμπουράκη, του κ. Γερονικόλα και του κ. Κολιάδη, ακριβώς επειδή το κόμμα με απόφαση του προέδρου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη αποφάσισε να μην δώσει στηρίξεις στον Α΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.
Ο κατακερματισμός των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ τοπικά, έχει επιφέρει γκρίνια και δυστοκία που αποτυπώνεται στα τοπικά κομματικά όργανα όπου όλοι βάλλουν εναντίον όλων και όλοι καταλογίζουν σκοπιμότητες στους «άλλους». Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι ποιος τελικά ευθύνεται για την άνευ προηγουμένου κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο, από την διασπορά στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις με εξαίρεση αυτή του του ΚΚΕ, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν περιορισμοί αλλά ούτε και προϋποθέσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη;
Το ΠΑΣΟΚ, που εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλα ερείσματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν φρόντισε να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία για την ανασυγκρότηση του χώρου αναλαμβάνοντας εγκαίρως πρωτοβουλίες. Ακόμα και τα χρίσματα στις Περιφέρειες δόθηκαν την τελευταία στιγμή, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο, την προετοιμασία και τον προεκλογικό αγώνα των υποψηφίων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία με τους κομματικούς τους αντιπάλους και τρέχουν τώρα να καλύψουν το χαμένο έδαφος και τις αστοχίες της Χαριλάου Τρικούπη.
Το ΠΑΣΟΚ που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναδεικνύοντας στελέχη που άφησαν ιστορία αλλά και εφαρμόζοντας μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις στις κυβερνητικές του θητείες, σήμερα αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση και να βρει τον βηματισμό του.
Επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έγιναν τομές που άλλαξαν τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα ξεκινώντας από τα Συμβούλια Περιοχής στην αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 1994, στη συνέχεια τον ”Καποδίστρια” και έπειτα τον ”Καλλικράτη”. Αλλαξε την αρχιτεκτονική του κράτους, με τον ανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, περιφέρειας και αυτοδιοίκησης, με σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη και σήμερα μοιάζει αδύναμο να σταθεί αντάξιο της ιστορίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από την περίφημη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου, ότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βάθρο της Δημοκρατίας, μοχλό ανάπτυξης και στήριγμα της κοινωνίας μέχρι τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές στην Αυτοδιοίκηση τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 που την εναρμόνισαν με τον χάρτη της τοπικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα το κόμμα φαίνεται να σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις.
Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανά τη χώρα έχουν εκφράσει ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για την «ερμαφρόδιτη» στάση του κόμματος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που από τη μια εγκαλεί τα μέλη του τα οποία συμμετέχουν σε δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν τη στήριξη ή που οι υποψήφιοί τους προέρχονται από τη ΝΔ και από την άλλη η Χαριλάου Τρικούπη να προτάσσει την ανεξάρτητη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως τον λόγο που δεν έδωσε στηρίξεις τελικά σε υποψηφίους δημάρχους.
Μάλιστα, αυτό το αλαλούμ που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ, οδήγησε στελέχη του που είτε συμμετείχαν, είτε ηγούντο δημοτικών παρατάξεων να αποσυρθούν από τις εκλογές, κάνοντας λόγο για διάσπαση δυνάμεων, αποσυσπείρωση και λανθασμένους χειρισμούς των κορυφαίων στελεχών που είχαν κεντρικά την ευθύνη.
Όπως λένε τα ίδια τα στελέχη του, το ΠΑΣΟΚ με τη στάση που τηρεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις παλινωδίες που προηγήθηκαν, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί ουσιαστικά και να ξαναβρεί τους δεσμούς του με την κοινωνία αλλά και οργανωτικά αφού η απομείωση της όποιας δυναμικής παρουσίασε στις εθνικές εκλογές είναι πέρα από εμφανής, γεγονός που όπως λένε θα αποτυπωθεί εμφατικά στον επόμενο σταθμό, που είναι οι ευρωεκλογές.