• Τι αναφέρεται στο κλητήριο θέσπισμα και τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή είδηση της «δημοκρατικής» για την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου την 2α Οκτωβρίου 2024 μιας αιρετής και 4 υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Ρόδου για πλημμύρα από αμέλεια με κίνδυνο για άνθρωπο και για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως.
Κατηγορούνται ως υπαίτιοι ειδικότερα για το ό,τι στην Ιαλυσό στις 25.11.2019 από αμέλειά τους (συγκλίνουσα), δηλαδή από έλλειψη της προσοχής και επιμέλειας, την οποία όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν και ενώ είχαν ιδιαίτερη προς τούτο υποχρέωση ως εκ της ιδιότητάς τους, δεν προέβλεπαν το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης τους και προκάλεσαν πλημμύρα από την οποία κινδύνεψε άνθρωπος ήτοι:
– Ο πρώτος κατηγορούμενος ως προϊστάμενος του Τμήματος Συντηρήσεων και Καθημερινότητας της ΔΕ Ιαλυσού δυνάμει της 695/24.3.2016 αποφάσεως του δημάρχου Ρόδου, αν και είχε προς τούτο ιδιαίτερη νόμιμη υποχρέωση δεν μερίμνησε για τον επαρκή καθαρισμό των φρεατίων με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να απορροφήσουν την ποσότητα των όμβριων υδάτων που έρρεαν στους δρόμους της Ιαλυσού και ειδικά επί των οδών Ευεργετών, Ν. Πλαστήρα, Ξάνθου και Τριαντών, μετά από έντονη βροχόπτωση, επίσης, δεν μερίμνησε, καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και στις 22.11.2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα, από την οποία κινδύνευσε και τότε η Ειρήνη Παρασχάκη του Μιχαήλ, να επιδιορθωθούν και να εξαλειφθεί η υψομετρική διαφορά των 40 περίπου εκ. μεταξύ της οδού Ξάνθου (οικία της προαναφερθείσας παθούσας) με την οδό Τριαντών με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπική λεκάνη συλλογής ομβρίων υδάτων χωρίς τρόπο κατάλληλης φυσικής διαφυγής πλην του δικτύου ομβρίων, τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή σε αριθμό στην περιοχή.
Η δεύτερη κατηγορούμενη με την ιδιότητα της εκλεγμένης προέδρου του Συμβουλίου της Δ.Κ. Ιαλυσού και ενώ της δόθηκε εντολή καθαρισμού των φρεατίων από τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δ. Ρόδου με το με ΑΠ 2/50712/23.09.2019 έγγραφο και συνεπώς όφειλε και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να εκτελέσει τα όσα αναφέρονταν εκεί δεν μερίμνησε για τον επαρκή καθαρισμό των φρεατίων με αποτέλεσμα αυτά να αδυνατούν να απορροφήσουν την ποσότητα των όμβριων υδάτων που έρρεαν στους δρόμους της Ιαλυσού και ειδικά επί των οδών Ευεργετών, Ν. Πλαστήρα, Ξάνθου και Τριαντών, μετά από έντονη βροχόπτωση.
Η τρίτη κατηγορούμενη με την ιδιότητα της (αναπληρώτριας) διευθύντριας στις τεχνικές υπηρεσίες του Δ. Ρόδου δεν μερίμνησε καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και στις 22.11.2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα, από την οποία κινδύνευσε και τότε η Ειρήνη Παρασχάκη του Μιχαήλ, ώστε να επιδιορθωθεί και να εξαλείψει υψομετρική διαφορά των 40 περίπου εκ. μεταξύ της οδού Ευεργετών και της οδού Ν. Πλαστήρα και έως 90 εκ. μεταξύ της οδού Ξάνθου (οικία της προαναφερόμενης παθούσας) με την οδό Τριαντών με αποτέλεσμα να δημιουργείται τοπική λεκάνη συλλογής όμβριων υδάτων χωρίς τρόπο κατάλληλης φυσικής διαφυγής τα οποία όμως ήταν ανεπαρκή σε αριθμό και διατομή στην περιοχή.
Ο τέταρτος κατηγορούμενος με την ιδιότητα του προϊσταμένου Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δεν μερίμνησε για την διενέργεια αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Ιαλυσού και ιδίως επί της υφιστάμενης υπογειοποίησης του Τριαντενού ποταμού, ο οποίος έρρεε πλησίον της οικίας της παθούσας Παρασχάκη Ειρήνης και αποτελούσε αποκλειστική διαφυγή των όμβριων υδάτων αφού τα φρεάτια ήταν συνδεδεμένα με αυτόν, ώστε να υπάρξει δυνατότητα απορροής μεγαλύτερου όγκου νερού από αυτόν που μπορούσε να διαχειριστεί η υφιστάμενη διατομή του ποταμού, προκειμένου να γίνεται γρηγορότερη και μεγαλύτερη εκτόνωση του νερού και να μην συσσωρεύεται αυτό επιφανειακά χωρίς δυνατότητα διαφυγής.
Επιπλέον δεν μερίμνησε για την αύξηση της διαθέσιμης διατομής απορροής και διαχείρισης υδάτων του Τριαντενού ποταμού, ο οποίος παρουσίαζε στένωση και ως εκ τούτου προκλήθηκε αναστροφή της φοράς των υδάτων από το τούνελ του υπογειοποιημένου τμήματος του ποταμού προς τα φρεάτια προκαλώντας υπερχείλιση αυτών και καθιστώντας ανενεργό το σύστημα απορροής καίτοι η συγκεκριμένη περιοχή, όπως άπαντες γνώριζαν, είχε πληγεί και στις 22.11.2013 με έντονη βροχόπτωση, η οποία οδήγησε σε πλημμύρα, από την οποία κινδύνευσε και τότε η Ειρήνη Παρασχάκη.
Ο πέμπτος κατηγορούμενος με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΡ, ο οποίος προΐστατο όλων των υπηρεσιακών μονάδων της ΔΕΥΑΡ μεταξύ των οποίων και των τεχνικών υπηρεσιών και δη των δικτύων αποχέτευσης και ως εκ τούτου έχοντας ιδιαίτερη νομική υποχρέωση δεν μερίμνησε για την κατασκευή φρεατίων επαρκή σε αριθμό και διάνοιξη για την γρήγορη απορρόφηση των όμβριων υδάτων αλλά ούτε για την κατασκευή έργων ασφαλούς μεταφοράς των όμβριων υδάτων (ικανά να απορροφήσουν ποσότητα νερού τουλάχιστον ίση με αυτή της πλημμύρας της 22.11.2013 στην περιοχή της Ιαλυσού και ειδικά στην ευρύτερη περικοχή της οδού Τριαντών.
Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ιαλυσού κατέστησε σαφές ότι η πλημμύρα ήταν αφενός μεν πρωτόγνωρη και αδιανόητης έντασης, αφετέρου δε ανθρωπίνως αδύνατη οποιαδήποτε αντιμετώπιση της μανίας της φύσης, στοιχειοθετούσα την έννοια της ανωτέρας βίας.
Τόνισε ότι τόσο τα φρεάτια όσο και οι χείμαρροι ήταν καθαρισμένοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΕΥΑΡ, Περιφέρεια κλπ) αλλά ήταν αδύνατη η αντοχή των υποδομών στην ποσότητα του νερού.
Επεσήμανε ακόμη ότι οι αρμοδιότητες επί ρεμάτων (καθαρισμού και συντήρησής τους), αν και δεν υπάγονται στην δικαιοδοσία του Δήμου, καθώς η σχετική πρόβλεψη έχει καταργηθεί με το άρθρ. 224 του Ν. 4555/2018, οι δε καθαρισμοί φρεατίων ανήκουν στην ΔΕΥΑΡ, σε κάθε περίπτωση η όποια επέμβαση του Δήμου θα έπρεπε να είχε γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού από την προηγούμενη Αρχή.
Τόνισε μάλιστα ότι η σημερινή δημοτική αρχή όχι μόνον συνέδραμε αλλά και η ίδια δημοσίευσε ευχαριστίες στους διενεργηθέντες καθαρισμούς της περιόδου εκείνης (13-11-2019).
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που εξετάστηκαν κατέστησαν ομοίως σαφές ότι η μόνη αντικειμενική προσέγγιση της πλημμύρας αλλά και του θανάτου της άτυχης Παρασχάκη, είναι η πραγματογνωμοσύνη του διορισθέντος από το Δικαστήριο πραγματογνώμονα, στην οποία τονίζεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν ακραίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η βροχόπτωση μέσα σε δύο ώρες αντιστοιχούσε σε διπλάσια της μηνιαίας αντίστοιχης. Επίσης, αποδείχθηκε ότι τα φρεάτια είχαν καθαρισθεί και δεν δημιούργησαν προβλήματα. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, όταν σταμάτησε η βροχόπτωση, αμέσως η στάθμη του νερού κατέβηκε άμεσα.
Ως προς τα αυτοκίνητα, αποδείχθηκε ότι η παρουσία τους δεν συνδέεται αιτιωδώς με τη πλημμύρα της οικίας, αλλά ούτε και συνέβαλαν στην άνοδο της στάθμης. Αντιθέτως, επιβράδυναν την ορμή του νερού, η οποία ήταν σημαντική.
Σημείωσαν εξάλλου ότι όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν ενεργοποιηθεί, τόσο της Πολιτικής Προστασίας όσο και των λοιπών υπηρεσιών, με επιφυλακή προσωπικού αλλά και μηχανημάτων.
Πέραν από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, είχε εκδώσει ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ανακοινώσεις με SMS στα κινητά τηλέφωνα.
Αρμόδια για τον καθαρισμό των ρεμάτων και ποταμών είναι και ήταν, όπως τόνισαν εξάλλου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και είχε πράξει τα δέοντα.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Ακης Δημητριάδης, Μανώλης Στάγκας και Αντώνης Ζερβός.