ΤουΔημήτρη Δελεβέγκου
Να… απαλλάξει 3.000 κρατικά ακίνητα από πολεοδομικά και άλλου είδους προβλήματα που αυτά εμφανίζουν επιδιώκει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), της οποίας απώτερος στόχος είναι να αναζητήσει μεσοπρόθεσμα επενδυτές για τα συγκεκριμένα «λιμνάζοντα» κρατικά assets. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα επιλεγούν τα μελετητικά και νομικά γραφεία που θα αναλάβουν το «ξεσκαρτάρισμα» των κρατικών ακινήτων.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ΕΤΑΔ παρέλαβε χθες -οπότε εξέπνευσε η ημερομηνία υποβολής προσφορών- περίπου 30 φακέλους από 18-19 κοινοπρακτικά σχήματα μελετητικών και νομικών εταιρειών που διεκδικούν το μεγάλο αυτό έργο «ωρίμανσης» των 3.000 ακινήτων. Το έργο είναι προϋπολογισμού 6.001.350 ευρώ, ενώ η καθεμία σύμβαση είναι ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά Θα συναφθούν 3 ισόποσες συμβάσεις με 3 αναδόχους, που αφορούν σε 3 διαφορετικές γεωγραφικές ενότητες, των Περιφερειών Αττικής, Στερ. Ελλάδας, Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου (α’ γεωγραφική ενότητα), των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, Δυτ. Μακεδονίας (β’ γεωγραφική ενότητα) και των Περιφερειών Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, νήσων Β. Αιγαίου, νήσων Ν. Αιγαίου και Κρήτης (γ’ γεωγραφική ενότητα).
Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή των αναδόχων για το «ξεκαθάρισμα» των 3.000 ακινήτων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών, ενώ η σύμβαση είναι ισχύος 12 μηνών από την υπογραφή της.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΤΑΔ, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα έργο μαζικής και συστηματικής ωρίμανσης δημοσίων ακινήτων σε τέτοιο πλήθος, έκταση και βάθος. Η επιλογή των 1.000 ακινήτων θα γίνει κατόπιν νομικού και τεχνικού ελέγχου μεταξύ 3.000 ακινήτων σε όλη τη χώρα, με κριτήρια οικονομικά, εμπορικότητας, γεωγραφικά και τεχνικά.
70.000 ακίνητα
Την ίδια στιγμή, σήμερα στα βιβλία καταγραφής και στη βάση δεδομένων της ΕΤΑΔ, της οποίας επικεφαλής είναι ο Γρηγόρης Δούνης είναι καταγεγραμμένα περισσότερα από 70.000 δημόσια ακίνητα. Από αυτά, χιλιάδες ακίνητα είναι:
– καταχωρημένα ως «άγνωστα» ή μη εντοπισμένα
– «κατεχόμενα», για τα οποία εκκρεμεί ακόμη η εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές, των αιτήσεων εξαγοράς που έχουν υποβληθεί πριν το 1984, βάσει τριών διαφορετικών νόμων.
– περιβαλλοντικά και πολεοδομικά δεσμευμένα (δάση, πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι, πάρκα, υδάτινοι πόροι κ.ά.).
– παραχωρημένα στους ΟΤΑ, για αόριστο χρόνο χωρίς αντάλλαγμα και
Μεγάλος αριθμός αυτών προέρχονται κυρίως από επανακαθορισμό γραμμής αιγιαλού, και είναι μη άρτια και οικοδομήσιμα ή στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.
Υπερπροσφορά
Αυτό, πάντως που είναι βέβαιο είναι ότι όταν τα ακίνητα αυτά βγουν στην αγορά θα ενισχυθεί δραματικά η προσφορά προς πώληση κρατικού real estate.
Μέχρι στιγμής, ορισμένες από τις πιο βασικές συμφωνίες πώλησης που έχει «κλείσει» το ΤΑΙΠΕΔ, σχετίζονται με τα 28 ακίνητα sale & lease back, το αναξιοποίητο τμήμα του πρώην διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι, αλλά και αριθμό ακινήτων που έχουν διατεθεί μέσω του συστήματος των ηλεκτρονικών δημοπρασιών (e-auction). Εκκρεμεί, τέλος, η επικύρωση των συμφωνιών παραχώρησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, της έκτασης του Ελληνικού και των Αφάντου Ρόδου.
Πηγή:www.capital.gr