Ειδήσεις

Σπεύδουν στα κοινωνικά ιατρεία ακόμα και για παυσίπονο

Ασφαλισμένοι πολίτες καταφεύγουν σε κοινωνικά ιατρεία επειδή δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα!

Πρόκειται για μια σχετικά νέα τάση, η οποία έχει καταγραφεί στο Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) και της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. «Έρχονται με την ηλεκτρονική συνταγή του ΕΟΠΥΥ και μας παρακαλούν να τους δώσουμε τα φάρμακα» λέει στο «Έθνος» η παιδίατρος και εθελόντρια του ιατρείου Ελένη Μηλιάκου.

Στην αρχή, εξηγεί, έρχονταν στο κοινωνικό ιατρείο πιο πολλοί ξένοι. «Σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται Έλληνες και πιο πολύ επαγγελματίες που έχουν χάσει τα μαγαζιά τους και δεν μπορούν να πληρώσουν 40 ή 70 ευρώ τον μήνα. Στις μέρες μας το ποσό αυτό είναι λογαριασμός, ειδικά για όσους πρέπει να παίρνουν τα φάρμακα κάθε μήνα».

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ιατρείου, οι εθελοντές γιατροί και φαρμακοποιοί βλέπουν καθημερινά έως και 100 περιστατικά. Πρόκειται για Έλληνες και αλλοδαπούς, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Το τελευταίο διάστημα οι ανασφάλιστοι καλύπτονται από τις δημόσιες δομές, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και αυτοί δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τη συμμετοχή τους για φάρμακα.

Συμμετοχή 25%

Παίρνουν τη συνταγή αλλά δεν μπορούν να πάνε στο φαρμακείο να την εκτελέσουν, καθώς η συμμετοχή είναι 25%. Η φτώχεια είναι τέτοια που ζητούν ακόμη και απλά παυσίπονα του ενός ευρώ.

«Στεναχωριέσαι όταν ακούς να λένε ”πού κατάντησα”» λέει η κ. Μηλιάκου, την οποία έχει αγγίξει η φτώχεια. Πάντα, λέει, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και είναι χαρά να μπορείς να τους βοηθάς. «Από εδώ δεν φεύγει κανένας ασθενής χωρίς φάρμακο» υπογραμμίζει η φαρμακοποιός του ιατρείου Αννα Παπαπροκοπίου. Η ζήτηση, εξηγεί, καλύπτεται από την προσφορά των πολιτών: «Δεχόμαστε καθημερινά πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μας φέρνουν φάρμακα επειδή έχουν αλλάξει την αγωγή τους ή χάθηκε ο άνθρωπος που τα λάμβανε».

Η κ. Παπαπροκοπίου αναδεικνύει την οικονομική αδυναμία που βιώνουν οι πολίτες: «Για να έρχονται εδώ 100 ή 110 άνθρωποι και να περιμένουν πάνω από δύο ώρες, σημαίνει πως έχουν απόλυτη ανάγκη το φάρμακό τους. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, όπως υπέρταση ή διαβήτη, και αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμο είναι να τους εξυπηρετήσουμε».

Πηγή: Έθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου