Ειδήσεις

«Θέμα νησιών» θέτει ο Ταγίπ Ερντογάν!

Αγκυρα, 29

Θέμα αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης θέτει ευθέως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 που θέτει τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ερντογάν: «Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη».
«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης» συνέχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, «δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;»
Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα να διασυνδέσει την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με προσπάθεια κατοχής της Τουρκίας από εξωτερικές δυνάμεις που επιβουλεύονται τη χώρα.
«Αν αυτό το πραξικόπημα πετύχαινε, θα βρισκόμασταν σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Συνθήκης των Σεβρών» υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Η συνθήκη της Λωζάνης
Η συνθήκη της Λωζάνης ήταν συνθήκη ειρήνης που έθεσε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της ΕΣΣΔ (που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη συνθήκη).
Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του ελληνικού στρατού από τον τουρκικό υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου έπειτα από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.
Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Η Τουρκία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.
Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι (άλλοι κάνουν λόγο για περίπου 2.000.000), χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος.
Επιπλέον, βάσει του άρθρου 23, με όλα τα δεινά που η Συνθήκη αυτή συσσώρευσε στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, η Τουρκία απεμπόλησε πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της Κύπρου.

Τρίμηνη παράταση
της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για άλλους τρεις μήνες θα ήταν ευεργετική για την Τουρκία, καθώς η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεριζώσει την απειλή από τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ίδια συνάντηση που είχε με ομάδα διοικητών επαρχιών στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Μιλώντας μια ημέρα αφού το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας συνέστησε την παράταση της διακυβέρνησης υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Ερντογαν δήλωσε πως το μέτρο επιτάχυνε τη μάχη της Άγκυρας εναντίον της τρομοκρατίας και πως πιστεύει ότι οι Τούρκοι θα υποστηρίξουν την παράταση του καθεστώτος αυτού.
«Η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες εκτιμήσεις και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα (στο θέμα αυτό)», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ερντογάν: Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας»
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξουδετερώσει τον «διάδρομο της τρομοκρατίας» στα σύνορά της με τη Συρία, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας τη διπλή απειλή που η Άγκυρα υποστηρίζει πως αποτελούν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές των Κούρδων της Συρίας.
Μιλώντας σε επαρχιακούς διοικητές στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πως οι δυναμεις των Κούρδων της Συρίας, το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές που είναι πιστοί στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ «αλληλοτροφοδοτούνται».

 ΟΧΙ στην Αναθεώρηση
της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923
Απάντηση του Μανώλη   Κεφαλογιάννη, προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ -Τουρκίας, στις ανιστόρητες  και εν πολλοίς προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του   Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής ΕΕ -Τουρκίας  με αφορμή τις προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που αμφισβητούν ευθέως τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση και κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τις σημερινές του ανιστόρητες  και εν πολλοίς προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του, σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, έθεσε ευθέως θέμα αναθεώρησης της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Συνθήκη που υπέγραψαν εκ μέρους της Ελλάδας και της Τουρκίας ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμαλ Αττατούρκ   και καθορίζει το καθεστώς των Στενών και τα σημερινά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.
Σε μία χρονική στιγμή που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δοκιμάζεται από την εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, την τρομοκρατία του Ισλαμικού Χαλιφάτου και την στιγμή που η Ευρώπη δέχεται τεράστια ρεύματα ροών προσφύγων και μεταναστών, τέτοιες δηλώσεις όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά πυροδοτούν τις σχέσεις των χωρών της περιοχής, οδηγούν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση και  εξάρουν ανιστόρητες εθνικιστικές διεκδικήσεις.
“Με τη Συνθήκη της Λωζάννης” τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας, “δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;”.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι “όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς”.
Τη Συνθήκη της Λωζάνης πλην της Ελλάδος και της Τουρκίας συνυπέγραψαν πολλές χώρες  μεταξύ των όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η ΕΣΣΔ.
Με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν δόθηκε στην Ελλάδα κανένα νησί του Αιγαίου αντίθετα επιστράφηκαν στην Τουρκία τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος, νησιά με αμιγώς ελληνικό πληθυσμό, που ήταν και τα μόνα που της είχαν παραχωρηθεί με τη Συνθήκη των Σεβρών του 1919.
Η Τουρκία ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των Στενών.»
Παράλληλα με την ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά να ενημερωθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή εάν:
– Είναι σε γνώση της Επιτροπής οι συγκεκριμένες δηλώσεις; ΣΥΝΕΧΕΙΑ
– Τέτοιες δηλώσεις αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών που διαταράσσουν και τις σχέσεις καλής γειτονίας συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο;

Πώς σχολιάζουν
ελληνικές διπλωματικές πηγές τις δηλώσεις
Ερντογάν
Μια δηκτικό τρόπο σχολίασαν διπλωματικές πηγές τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται» ανέφεραν οι πηγές και προσέθεταν: «Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό».
Σημειώνεται ότι, νωρίτερα, θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet.
«Με τη Λωζάνη δώσαμε στους Έλληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος γα να συνεχίσει:
«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όσοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».

Τι απαντά η Αθήνα
«Η Συνθήκη της Λωζάνης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Αγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται. Όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό» τονίζουν διπλωματικές πηγές σε απάντηση προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην Αγκυρα στη συγκεκριμένη Συνθήκη, κάνοντας λόγο για άδικες προβλέψεις της συνθήκης σε βάρος της Τουρκίας.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι επικίνδυνες και προκλητικές, εντάσσονται στη συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ηγεσίας να αμφισβητεί τα νησιά του Αιγαίου και γενικότερα τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, να εγείρει θέμα ‘γκρίζων Ζωνών’».
» Η περίοδος που γίνονται αυτές οι δηλώσεις μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για το ‘κλείσιμο’ του Κυπριακού, στη βάση των δύο συνιστώντων κρατών, ενώ είναι σε εξέλιξη τα παζάρια Τουρκίας – ΕΕ για το προσφυγικό ζήτημα.
» Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις η Τουρκία αντικειμενικά ασκεί πίεση για τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων, σε ακόμη πιο αρνητική για τους λαούς κατεύθυνση» επισημαίνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας:
«Για μια ακόμη φορά εκτίθενται η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό, ότι η συμμαχία Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ‘ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή’, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν κατευνάζει τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας, αλλά αντίθετα τις υποθάλπει και τις ενισχύει».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Anagnostis    30.09.2016 09:20

    ο σουλτανος το πλεκει σιγα σιγα το κεντημα….οταν εμεις ερωτιαρηδες,ειμαστε ερωτευμενοι με ολους τους λαους χωρις γραβατα

Σχολιασμός άρθρου