Σε αδιέξοδο έχει φτάσει η κατάσταση όσον αφορά το μεταναστευτικό – προσφυγικό, καθώς στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή hotspots) στα νησιά, και ειδικά στη Λέσβο και τη Σάμο. παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες, λόγω των αυξημένων ροών. Μόνο τον Σεπτέμβριο έφθασαν πάνω από 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες. Παράλληλα, λόγω των αυξημένων αφίξεων στα νησιά όπου δεν υπάρχουν hotspots ή άλλες υποδομές φιλοξενίας όπως π.χ. στη Ρόδο, οι μετανάστες στοιβάζονται στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων για εβδομάδες, όπου σε πολύ δύσκολες συνθήκες παραμένουν και μικρά παιδιά. Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας έκανε λόγο χθες στη Βουλή για «παρατηρήσιμη αύξηση» ροών προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο και στη Μυτιλήνη, αλλά όχι σε εύρος τέτοιο που να δημιουργεί την αίσθηση πως «αποτελεί ένδειξη κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για αυστηρό έλεγχο και παρεμπόδιση των ροών από τη γείτονα». Παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, θα αντιμετωπίσει το ζήτημα, και στο αμέσως προσεχές μέλλον η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Αντιδράσεις
Ειδικότερα, η ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας είναι άμεσες όσο οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται. Πέρυσι η ξαφνική επιδείνωση του καιρού στα νησιά οδήγησε στον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, κυρίως διότι οι συνθήκες στα hotspots δεν ήταν καλές και οι άνθρωποι κοιμούνταν σε καλοκαιρινές σκηνές λόγω του υπερπληθυσμού. Η ίδια ακριβώς κατάσταση παρατηρείται σήμερα. Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις των νησιωτών εντείνονται ενώ και πάλι έχουν εμφανιστεί ακραία στοιχεία που καλούν σε δράση «για να απαλλαγούν τα νησιά από τους μετανάστες».
Στη Σάμο βρίσκονται 3.012 άνθρωποι σε χώρο που έχει σχεδιαστεί για να χωράει έως 700 άτομα, ενώ στη Λέσβο τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 4.700 άτομα μένουν στο ΚΥΤ χωρητικότητας 2.500 ατόμων. Ομως και σε άλλα νησιά υπάρχει πρόβλημα λόγω της αύξησης των ροών. «Οσους φτάνουν στη Ρόδο είμαστε υποχρεωμένοι να τους συλλάβουμε έως ότου οδηγηθούν στη Λέρο ή την Κω, όπου υπάρχουν οργανωμένες δομές. Ομως η διαδικασία είναι αργή γιατί δεν υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εως ότου να λάβουμε την άδεια να κάνουμε τη μεταφορά, στα κρατητήρια χωρητικότητας 40 ατόμων στοιβάζονται 120 άτομα, πολλές φορές μαζί με μικρά παιδιά, για περισσότερες από 20 ημέρες», λέει στην «Κ» ο Μανώλης Ανδρουλάκης, πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Νότιας Δωδεκανήσου.
«Είναι εκρηκτική η κατάσταση στα νησιά, υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες», επισήμανε ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (Ν.Δ.) στη Βουλή και σημείωσε ότι η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις και η επιδείνωση στις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας διαμορφώνουν περιβάλλον τέτοιο, που η Αγκυρα απειλεί ότι δεν θα συνεχίσει να ελέγχει τις ροές. «Ο ρόλος σας είναι να προετοιμάζετε τη χώρα ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μεταβολή ενδεχομένως υπάρξει στο Αιγαίο από κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας», συμπλήρωσε, για να προσθέσει πως ούτε τα κονδύλια αξιοποιούνται ούτε το υπουργείο έχει κατάλληλα οργανωθεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης ούτε έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις όπως εκείνη η οποία αφορά τα κέντρα για παραβατικούς μετανάστες ή η λήψη μέτρων για αποσυμφόρηση των νησιών.
Στις «απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τις ροές προσφύγων προς τα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που αν συμβεί θα σημάνει ότι θα αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των νησιών, που είναι ευαίσθητες περιοχές» εστίασε ο Δημ. Κρεμαστινός (ΔΗΣΥ), ενώ ο Χαρ. Αθανασίου υποστήριξε ότι με τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί (μίλησε για την πολιτική των «ανοικτών συνόρων»). Απαντώντας ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατόν, μέσα σε αντικειμενικά δυσχερές περιβάλλον, και «έδειξε» αλλού, για τις όποιες καθυστερήσεις. «Τα χρήματα που υπάρχουν από ευρωπαϊκά κονδύλια δεν τα διαχειρίζεται εκείνος αλλά άλλος υπουργός, τα προαναχωρησιακά κέντρα δεν κατασκευάστηκαν ακόμα εξαιτίας αντιδράσεων τις οποίες υποδαυλίζουν στελέχη της Ν.Δ. στις τοπικές κοινωνίες, το υπουργείο –εξαιτίας αργών ρυθμών του Δημοσίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε– ακόμα είναι υπό συγκρότηση, οι συνθήκες διαβίωσης για κατοίκους και πρόσφυγες – μετανάστες έχουν σχέση με τον όγκο κάθε φορά των ροών».
Καθημερινή