«Ο εργαζόμενος αποκτά δύναμη αναφορικά με τη δήλωση της πραγματικής εργασίας και την καταβολή της αντίστοιχης αμοιβής (πραγματική έναρξη και λήξη εργασίας), σε περίπτωση υπερεργασίας και υπερωρίας», τονίζει αναφερόμενος στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που μπήκε για τα καλά στον εργασιακό μας βίο, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κώστας Καραγκούνης.
Και προσθέτει, μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής»: «Επεκτείνουμε την εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι πρόταση της ΓΣΕΕ από το 2011, με τη λογική ότι διασφαλίζονται αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά είναι και προς όφελος των συνεπών επιχειρήσεων».
Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής από τις επιχειρήσεις, σημειώνει: «Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν την καταγραφή του χρόνου εργασίας μέσα από τις ψηφιακές εφαρμογές του υπουργείου, κατεβάζοντας τις εφαρμογές, Ergani Card Scanner και την κάρτα εργασίας κάθε εργαζόμενου (QR Code), χωρίς κόστος από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Οι επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας μπορούν να επιλέγουν μέσω της υποβολής δήλωσης εξαίρεσης από την υποχρέωση προαναγγελίας ανά μήνα, και να εφαρμόζουν το απολογιστικό σύστημα, αναφορικά με τις διαδικασίες ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας(μεταβαλλόμενο/τροποποιούμενοο ωράριο ανά ημέρα) και των υπερωριών (απολογιστικά). Και να πω και κάτι σημαντικό.
Πριν από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας προηγείται εκτεταμένη διαβούλευση με τους εκπροσώπους τους, ώστε να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητες του κλάδου και να ληφθούν υπόψη οι τυχόν παραμετροποιήσεις που απαιτούνται. Παράλληλα, δίνεται χρόνος για δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος».
Για το ρόλο του υπουργείου στο όλο εγχείρημα και τις κυρώσεις σε όσες εταιρίες δεν συμμορφώνονται, αναφέρει:
«Η δική μας συμβολή ως υπουργείο είναι να παρέχουμε ειδικευμένη συμβουλευτική ενημέρωση σε μικρότερες επιχειρήσεις και σε κλάδους χαμηλής εξειδίκευσης.
Τα λέω όλα αυτά, γιατί τεχνικά οι επιχειρήσεις έχουν όλα τα ψηφιακά εργαλεία να εφαρμόσουν την ψηφιακή κάρτα, με τις κατάλληλες, μάλιστα, διευκολύνσεις στη λειτουργία τους, όπως εξήγησα και νωρίτερα.
Από κει και πέρα, στους κλάδους της Οικονομίας όπου ήδη ισχύει, η εφαρμογή της είναι οριζόντια και καθολική. Δεν είναι a la carte. Όποια επιχείρηση δεν την εφαρμόζει, υφίσταται και τις ανάλογες κυρώσεις.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας είναι επιφορτισμένη με το να ελέγχει αν τα όσα δηλώνονται από τους εργοδότες μέσω της Ψηφιακής Κάρτας είναι αληθή και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Κάρτα σε Εστίαση και Τουρισμό
Την 1η Μαρτίου του 2025 θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στην Εστίαση και τον Τουρισμό, με την πιλοτική εφαρμογή να έχει ξεκινήσει.
Στόχος είναι να δοθεί ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, και για να επιλυθούν οποιαδήποτε πρακτικά ζητήματα.
Ουσιαστικά, περίπου 1.500.000 εργαζόμενοι στους μεγαλύτερους κλάδους της εγχώριας Οικονομίας προβλέπεται, πλέον, να «χτυπάνε» την Ψηφιακή Κάρτα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρησή τους από το χώρο εργασίας τους, καταγράφοντας το χρόνο φυσικής παρουσίας τους.
Και τελικός στόχος είναι η εφαρμογή του μέτρου να επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του Τουρισμού και του Επισιτισμού (για παράδειγμα, ξενοδοχεία, καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping και χώροι Εστίασης), έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περίοδο προσαρμογής, ώστε να εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και να εγκαταστήσουν τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό, που επί της ουσίας είναι ένα τάμπλετ.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς θα είναι ανοιχτός και διαρκής, όπως ακριβώς συνέβη και με τους υπόλοιπους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας που έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Επισημαίνεται πως στο διάστημα που μεσολαβεί έως την 1η Μαρτίου, το υπουργείο σκοπεύει να υλοποιήσει διαδικτυακά σεμινάρια, καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και την επίλυση τεχνικών ζητημάτων, όπου αυτά ενσκήπτουν.
Υπενθυμίζεται πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει ξεκινήσει την απασχόλησή του στις κτιριακές εγκαταστάσεις του εργοδότη του χωρίς να υφίσταται σήμανση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις από τους επιθεωρητές Εργασίας (που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για κάθε μη ορθά δηλωμένο εργαζόμενο).
Το ίδιο θα συμβεί εάν διαπιστωθεί ότι ο εργαζόμενος δηλώνει δήθεν την αποχώρησή του από την επιχείρηση, ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθεί να εργάζεται πραγματοποιώντας αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας παρατηρήθηκε αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών.
Τους πρώτους επτά μήνες του 2024 οι καταγεγραμμένες ώρες υπερωριών έφθασαν τις 1,53 εκατ., σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο 7μηνο των προηγούμενων ετών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης των δηλωθεισών υπερωριών ανά κλάδο αποτελούν τα σούπερ μάρκετ, όπου από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου έως το τέλος του 2023, παρατηρήθηκε σωρευτική αύξηση ύψους 61,2%.
Πηγή: vradini.gr