Άρθρο του Δημήτρη Γάκη στο περιοδικό «ΒΟΥΛΗ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Η αναπτυξιακή ατζέντα της νησιωτικής Ελλάδας έχει στην κορυφή της τον τουρισμό. Οι καινοτόμες τουριστικές δραστηριότητες, αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα εξόδου από την κρίση, βασικό συστατικό του μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Είναι εξαιρετικά κρίσιμο, μέσα στις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε μετά από έξι χρόνια λιτότητας και οικονομικής ύφεσης, να θέσουμε στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους. Όπως και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα δυνατά θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και το άνοιγμα της περιφερειακής οικονομίας σε νέες αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης. Ο στόχος είναι διπλός: Ποιοτικός και ποσοτικός. Αύξηση των τουριστών, αλλά και των εσόδων. Αναβάθμιση του κλάδου και διαφοροποίηση του προϊόντος. Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με ταυτόχρονη ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Με δράσεις σε όλες τις περιφέρειες, ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής (π.χ. νησιωτική, ορεινή, μικρά νησιά). Αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με τη συνέργεια δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα και εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας στην περιφερειακή αναπτυξιακή διαδικασία. Προωθώντας και υλοποιώντας έργα που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, δικτυώνοντας ψηφιακά τους χώρους πολιτισμού στο Αρχιπέλαγος (με ειδική μέριμνα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου για την ανάδειξη και προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών).
Ο στόχος αυτός, απλά διατυπωμένος, για να φέρει αποτελέσματα είναι απαραίτητο να κάνει σωστή χρήση των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι θεσμικές πρωτοβουλίες για τη νησιωτική χώρα, θα μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (π.χ., ειδικές ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου για τη νησιωτική περιφέρεια, Τράπεζα ειδικού σκοπού, κ.ά.), αλλά και σε δράσεις στο πλαίσιο της «νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20». Στη δημιουργία αυτού του «χάρτη ανάπτυξης» για την περιφέρεια, τα μικρά νησιά θα αξιοποιούν έργα που θα διασφαλίζουν την ισόρροπη σχέση της τουριστικής δραστηριότητας με τη φύση και θα προσφέρουν ένα σταθερό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους.
Σημαντικός κρίκος σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να αποτελέσει η συνεργασία της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με την Κομισιόν και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ενημέρωση του Κοινοβουλίου και η μεταφορά τεχνογνωσίας θα υποβοηθούσε σημαντικά το έργο των βουλευτών στην ενημέρωση των περιφερειών και των δήμων για τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστούν στην πράξη ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Προγράμματα που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δικών τους στρατηγικών για να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών τους. Όχι μόνο σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, αλλά και στην αναβάθμιση των υποδομών τους και για έργα που αφορούν στην εξάλειψη των ανισοτήτων και στην κοινωνική συνοχή.
Με αυτό τον τρόπο, το Κοινοβούλιο θα συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του αναπτυξιακού στόχου, αναδεικνύοντας τα ειδικά – μοναδικά – πλεονεκτήματα των περιφερειών μας και το σημαντικότερο: Θα κινητοποιήσει στο μέγιστο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Μένει η αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας προς όφελος των ελληνικών περιφερειών.