“Κόκκινη κάρτα” έβγαλαν οι “θεσμοί” στην κυβέρνηση για τον επόμενο Προϋπολογισμό, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά στους κυβερνητικούς τους συνομιλητές ότι, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, χωρίς νέα μέτρα ο “κόφτης” δύσκολα θα αποφευχθεί τον επόμενο χρόνο. Ο λόγος; Βλέπουν αυτό που βλέπουν και όλοι, ακόμα και χωρίς να είναι οικονομολόγοι, ότι Προϋπολογισμός που βασίζεται για τη βελτίωσή του ουσιαστικά μόνο στους φόρους δεν μπορεί παρά να αποτύχει. Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι, για να επιτευχθούν οι στόχοι του επόμενου Προϋπολογισμού, θα πρέπει η οικονομία να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης που δεν έχει δει τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια, και μάλιστα ενώ υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τότε μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί η αμφιβολία των “θεσμών” για την επιτυχία του επόμενου Προϋπολογισμού.
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καθώς βλέπουν ότι οι “θεσμοί” αμφισβήτησαν με το “καλημέρα” της νέας αξιολόγησης ένα από τα πιο γερά χαρτιά που είχε στο μανίκι του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: την καλύτερη των προβλέψεων πορεία των φορολογικών εσόδων.
Πριν από τους “θεσμούς”, το στίγμα της αμφισβήτησης στην πιθανότητα επιτυχίας του επόμενου Προϋπολογισμού έχει έρθει εντός των συνόρων. Από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που με επιστημονικό τρόπο έθεσε έντονες αμφιβολίες για την επίτευξη των στόχων του. Οι αμφιβολίες επικεντρώθηκαν στο εξής: στο γεγονός ότι η υπερφορολόγηση στην οικονομία δημιουργεί υφεσιακό κλίμα, που, με τη σειρά του, θα υπονομεύσει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, και μάλιστα με ρυθμό 2,7% που προβλέπει η κυβέρνηση. Λέει και κάτι άλλο με πολύ νόημα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Ότι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι πολύ πιθανό να αποτύχει, καθώς βασίζεται κατά 97% σε αύξηση φορολογικών εσόδων και κατά μόλις 3% σε μείωση κρατικών δαπανών.
Τι αμφισβητούν
Οι “θεσμοί” αμφισβητούν ότι θα εξασφαλιστούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ περίπου που έχουν εγγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2017 και αφορούν τη δαπάνη για την παροχή του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ουσιαστικά δεν δέχονται ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του επιδόματος με την καλύτερη των προβλέψεων επίδοση στα φορολογικά έσοδα(στο 9μηνο φέτος εμφανίζουν υπέρβαση από τους στόχους κατά περίπου 1 δισ. ευρώ) και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αυτή θα διατηρηθεί και το 2017.
Οι αναλυτικοί αριθμοί
Οι “θεσμοί” αμφισβητούν και συγκεκριμένα άλλα στοιχεία του νέου Προϋπολογισμού, όπως:
– Την αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία κατά 1,464 δισ. ευρώ, παρά τη σαρωτική αύξηση σχεδόν όλων των έμμεσων φόρων.
– Την αύξηση των εσόδων από την άμεση φορολογία το 2017 κατά 371 εκατ. ευρώ (παρά τη θετική επίπτωση που θα έχουν στο επόμενο έτος παρεμβάσεις που έγιναν φέτος, όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών).
– Την αύξηση των συνολικών εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού (δεν περιλαμβάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) κατά 1,359 δισ. ευρώ.
Η “καταιγίδα” των φόρων το 2017
Οι “θεσμοί” αμφισβητούν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2017, παρά την “καταιγίδα” φόρων. Πιο συγκεκριμένα:
– Αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου 2016 κατά 5 λεπτά του ευρώ, προκαλώντας αύξηση της λιανικής τιμής μαζί με τον ΦΠΑ κατά 6 έως 7 λεπτά.
– Από την 1η Οκτωβρίου 2016 αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες (κατά 13 λεπτά του ευρώ).
– Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 τα καύσιμα. Η βενζίνη κατά 3-4 λεπτά ανά λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κατά 8-9 λεπτά και το υγραέριο κίνησης κατά 6-7 λεπτά.
– Από την 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί, από 20%, στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης έως 1 ευρώ το πακέτο.
– Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις έως και 15% τις λιανικές τιμές πώλησης των διάφορων ειδών καφέ.
– Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.
– Από το νέο έτος θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.
– Καταργείται από την Πρωτοχρονιά η έκπτωση 30% του ΦΠΑ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα σε ορισμένα νησιά, κυρίως αυτά της άγονης γραμμής.
– Αυξάνεται από το νέο έτος ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
*Αναδημοσίευση από το “Κεφάλαιο”