Αθήνα, 29
Σκηνικό «πολέμου» με την αντιπολίτευση, τη δικαστική εξουσία και όλους όσοι έρχονται σε αντιπαράθεση με το νόμο Παππά ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, στήνει η κυβέρνηση. Η επιλογή δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς τα σύννεφα στον ορίζοντα ήδη έχουν αρχίσει να μαζεύονται.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαμηνύει ότι απαιτούνται νέες περικοπές όχι επικουρικών, αλλά κύριων συντάξεων, καθώς το Ασφαλιστικό “δεν βγαίνει”. Επιπλέον αφήνει να εννοηθεί ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα χρειαστεί νέα συμφωνία με την Ελλάδα, δηλαδή νέο Μνημόνιο -το 4ο- κάτι που κάνει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να “λούζεται σε κρύο ιδρώτα”.
Την ίδια στιγμή το θέμα του χρέους που αποτελεί σημαία για την κυβέρνηση δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τους δανειστές. Χαρακτηριστική η δήλωση Ρέγκλινγκ ότι στο θέμα του χρέους συντάσσεται με τον Σόιμπλε. Ετσι το πιθανότερο είναι πως στο τελευταίο για το 2016 Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει κάποια απόφαση, παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι το θέμα της διευθέτησης του χρέους πρέπει να έχει λυθεί έως το τέλος του έτους. Με αυτά τα δεδομένα το μόνο “χαρτί” που μπορεί να συσπειρώσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να είναι το θέμα της λεγόμενης διαπλοκής και των καναλιών, που θα επιστρατευθεί στην περίπτωση διαφυγής από την οικονομική μέγγενη μέσω εκλογών.
Οι χειρισμοί για το ΕΣΡ
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα, στην Διάσκεψη των Προέδρων όπου θα θέσει το ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ.
Ήδη το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση μετάφεραν την συνεδρίαση της Διάσκεψη των Προέδρων πριν από την ολομέλεια της Βουλής στην οποία θα συζητηθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα κανάλια που θα καταθέσει ο Ν. Παππάς μετά από την απόφαση του ΣτΕ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πετάξει τον …«μουντζούρη» της μη συγκρότησης του ΕΣΡ στην ΝΔ η οποία έχει κάνει γνωστό ότι πρώτα θα ψηφιστεί ο νέος νόμος που θα επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά θα συμμετέχει στην συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων του Μ. Μαξίμου είναι ότι αρχικά ανακοίνωσε πως θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στην βουλή για τα κανάλια και μετά θα συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ. Κατόπιν συσκέψεων γίνεται η αλλαγή στην ώρα συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων και δημοσιοποιείται ανακοίνωση του γραφείου του Πρωθυπουργού στην οποία καλείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης να λάβει θέση για την συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής.
Η απόφαση που έχει ληφθεί σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του ΣτΕ που αιφνιδίασε το Μαξίμου είναι να παίξει τα ρέστα του το κυβερνών κόμμα ανοίγοντας μέτωπα με την Δικαιοσύνη, την αντιπολίτευση και τα ιδιωτικά συμφέροντα επιδιώκοντας να ταυτίσει την στρατηγική των τριών παραγόντων για την πρόκληση πολιτικής αναταραχής και εκλογών.
Βολές κατά πάντων
Μετά την απόφαση του ΣτΕ που γκρεμίζει τον βασικό πυρήνα του νόμου Παππά κρίνοντας αντισυνταγματική την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας για τον διαγωνισμό των καναλιών, η κυβέρνηση αντιδρά σαν… πληγωμένο λιοντάρι σε αιχμαλωσία αφού βάλλει κατά πάντων που διαφωνούν με τις θέσεις της.
Αρχικά στο στόχαστρο της κυβέρνησης τέθηκαν οι δικαστικοί για τους οποίους η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι έχουν νομιμοποιήσει τα Μνημόνια ενώ ο γ.γ. Ενημέρωσης κ. Κρέτσος σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών σημειώνει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ και των δικαστηρίων είναι δεσμευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αξίζουν τον σεβασμό των πολιτών. «Μπορεί κάποιοι δικαστές του ΣτΕ να είναι υπεράνω χρημάτων, αλλά αυτό ενδεχομένως να συνιστά αλαζονεία στο 30% των πολιτών της χώρας που βιώνει συνθήκες φτώχειας και οικονομικής ασφυξίας» προσθέτει στο ίδιο πλαίσιο.
O Mητσοτάκης για τον
Τσίπρα,τις εκλογές και την «πολιτική της έντασης»
Νέα δεδομένα, νέα κατάσταση και νέο πολιτικό περιβάλλον δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το νόμο Παππά, σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, η ηγεσία της οποίας εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ομάδα του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να παραμείνουν όσο περισσότερο μπορούν στην εξουσία. «Είναι αδίστακτοι» λένε στην ηγεσία της Ν.Δ. και σημειώνουν με έμφαση ότι το Μέγαρο Μαξίμου λειτουργεί πολωτικά και διχαστικά, με χυδαίες προσωπικές επιθέσεις κατά των αντιπάλων του.
Ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την ηγεσία της Ν.Δ. είναι να οδηγήσει την πολιτική αντιπαράθεση στα άκρα, πιστεύοντας ότι έτσι θα συσπειρώσει την εναπομείνασα βάση του και θα πλήξει και τη Ν.Δ. ρίχνοντάς την και αυτήν στη λάσπη, ώστε να μην μπορεί να ξεδιπλώσει τη στρατηγική της.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα στη “λασπομαχία” και θα επιβάλλει, η επόμενη αντιπαράθεση να αφορά την αποτίμηση της πορείας της Κυβέρνησης και το ποιος μπορεί να δώσει προοπτική για την επόμενη μέρα» τονίζουν στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ.
Στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχουν δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Ν.Δ. κοντά στο όριο της αυτοδυναμίας, μια εξέλιξη που σημαίνει ότι δεν αποδέχονται όλοι το κόμμα για τις ιδεολογικές του αρχές, αλλά ως τον πολιτικό φορέα που μπορεί και πρέπει κατά μια μεγάλη μερίδα πολιτών να γκρεμίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία.
Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η υπόθεση των αδειών έδωσε ένα καίριο πλήγμα στον Αλ. Τσίπρα
Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η υπόθεση των αδειών έδωσε ένα καίριο πλήγμα στον Αλ. Τσίπρα, ενώ η Ν.Δ. δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όσο η κυβέρνηση επιμένει να κινείται αντισυνταγματικά και φέρει ένα νέο νόμο που θα κινείται και πάλι στο πνεύμα του προηγούμενου που κρίθηκε ως αντιστυνταγματικός από το ΣτΕ. Το μείζον όμως στην παρούσα φάση είναι η «κρίση Δημοκρατίας» που περνάει η Ελλάδα και γι’ αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες σε «δημοκρατική εγρήγορση», ενώ θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για να θέσει το ζήτημα της παραβίασης του Συντάγματος από την κυβέρνηση και θα ζητήσει από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα να παρέμβει ώστε να προασπίσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Την ίδια στιγμή ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει σταθερός στη στρατηγική του να αναδείξει ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που μπορεί ενώσει πολύ ευρύτερες δυνάμεις και να βγάλει την χώρα από την κρίση.
Σύμφωνα με την ανάλυση που γίνεται στο επιτελείο του πρόεδρου της Ν.Δ., κάθε μέρα που περνάει γίνεται σαφές ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι εδώ και καιρό μέρος του προβλήματος της χώρας – το μεγαλύτερο πρόβλημα, για την ακρίβεια – καθώς, όπως λένε, έχει σπαταλήσει πλέον το πολιτικό του κεφάλαιο. «Η εικόνα του στα μάτια της πλειονότητας των πρώην ψηφοφόρων του έχει καταρρεύσει οριστικά (όπως επιβεβαίωσε και πρόσφατη έρευνα της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» – εταιρεία και εφημερίδα μάλλον φιλικές στον ΣΥΡΙΖΑ) και οι επιλογές του αρχίζουν να αμφισβητούνται και εντός ΣΥΡΙΖΑ, κάτι αδιανόητο πριν λίγο καιρό» τονίζουν επιτελικά στελέχη της Ν.Δ.
Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας πρωθυπουργός χωρίς πολιτικό κεφάλαιο και αξιοπιστία
Ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του με διάφορα πρόσωπα της πολιτικής και της οικονομίας, εκτιμά ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ένας πρωθυπουργός χωρίς πολιτικό κεφάλαιο και αξιοπιστία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ηγηθεί μιας δύσκολης εθνικής προσπάθειας. Μάλιστα, τονίζει ότι δεν εκπέμπει σταθερότητα αλλά δίνει συνεχώς την αίσθηση ότι μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα και να επαναφέρει στη χώρα τις συνθήκες του 2015 που γύρισαν πίσω την οικονομία. «Αντί να δημιουργεί ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα διευκόλυναν τις απαιτούμενες αλλαγές και κυρίως επενδύσεις, προκαλεί ανησυχία για την πορεία της χώρας» λένε κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά την εκτίμηση της Ν.Δ. η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πόλωση και ο Αλ. Τσίπρας θα επενδύει σε ζητήματα που απλώς στηρίζουν το πολιτικό του αφήγημα, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της πολιτικής του στην οικονομία.
«Και αυτό την ώρα που η πολιτική του έχει γονατίσει την πραγματική οικονομία από τους φόρους, έχει εκτροχιάσει το ασφαλιστικό και συνθλίβει τους ελάχιστους που έχουν ακόμα απομείνει ενεργοί στην οικονομία» λένε στελέχη της Ν.Δ. και συμπληρώνουν: «Την ώρα που παριστάνει τον αδέκαστο με του φοροφυγάδες και την αδιαφάνεια, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πρωταθλήτρια στη φοροεπιδρομή και ουραγός στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».
Στον αντίποδα η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει στην Πειραιώς θα κινούνται στη λογική της διεύρυνσης της πολιτικής απήχησής τους. «Ο λόγος του Κυρ. Μητσοτάκη εστιάζει ολοένα και περισσότερο στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και θα επιμείνει σε αυτό. Πολύ περισσότερο τώρα που πλησιάζει νέος γύρος οικονομικών επιβαρύνσεων για τα νοικοκυριά» λένε συνεργάτες του και υπογραμμίζουν ότι η Ν.Δ. ακολουθεί στοχευμένη στρατηγική ανοίγματος στα πιο λαϊκά στρώματα, στα οποία στις τελευταίες αναμετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κυριαρχήσει.
Αυτό φαίνεται τόσο στον πολιτικό λόγο του προέδρου της Ν.Δ. (στον οποίο έχουν ενταθεί οι αναφορές στα θύματα της κρίσης) όσο και στο πρόγραμμα επισκέψεών του, όπου προτάσσονται περιοχές με λαϊκά χαρακτηριστικά και αναπτυξιακή σημασία (Περιστέρι, Λαύριο, Αγρίνιο, Ελευσίνα, κ.λπ.). Το επόμενο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης θα εντείνει τις επισκέψεις και περιοδείες του προβάλλοντας τις θέσεις της Ν.Δ. και διευρύνοντας τις κοινωνικές της συμμαχίες.
Παράλληλα, η Ν.Δ. ξεδιπλώνει σταδιακά το πρόγραμμά της. Την Τρίτη παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ν.Δ. για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους («κόκκινα δάνεια») σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η δική τους πρόταση είναι πολύ πιο αποτελεσματική – πειστική από αυτήν της Κυβέρνησης, η οποία λόγω των πολλών γραφειοκρατικών διαδικασιών που την διέπουν δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα λαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε με τον τρόπο αυτό η Ν.Δ. να ελέγχει την πολιτική ατζέντα και να προβάλλει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.