Ολα αυτά τα χρόνια οι διοικήσεις άλλαζαν σαν τα πουκάμισα χωρίς να επιτυγχάνονται οι ούτως ή άλλως ανεδαφικοί στόχοι των δύο πρώτων μνημονίων για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Φαντάζει απίστευτο, αλλά μέχρι σήμερα – και αφού έχουν παρέλθει έξι χρόνια – δεν έχει ολοκληρωθεί καμία σημαντική επένδυση σε ακίνητο που παραχωρήθηκε ή πωλήθηκε μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Η πρώτη φαίνεται πως θα είναι ο Αστέρας Βουλιαγμένης.
Το Ταμείο έλαβε προ μηνών τριετή παράταση λειτουργίας, μέχρι τον Ιούνιο του 2020, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα αρκετοί σημαντικοί διαγωνισμοί, ενώ το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ) βρίσκεται ακόμα στο… ρελαντί. Η ΕΕΣΥΠ αναλαμβάνει, για 99 χρόνια, τη διαχείριση / ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και των ακινήτων του δημοσίου με βάση το τρίτο μνημόνιο με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ να έχει ημερομηνία λήξης.
Χαρακτηριστικό των δυσκολιών και των διαφωνιών που συνόδευσαν τις αποφάσεις για τα νέα πρόσωπα που θα καθίσουν στις ηλεκτρικές καρέκλες του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πολύμηνη περίοδος επιλογής. Για παράδειγμα, αρχικά είχε κυκλοφορήσει το όνομα του καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Γιώργου Παναγιώτου (σήμερα είναι μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Attica Bank ΑΤΤ -1,89%) για τη θέση του προέδρου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η υποψηφιότητα αποσύρθηκε καιτελικά επελέγη ο κ. Αρης Ξενόφος.
Οι εκκρεμότητες που πρέπει να προχωρήσει η νέα διοίκηση είναι, πάντως, πολλές. Ορισμένες, δε, σέρνονται για χρόνια μέσω συνεχών αναβολών. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, έγινε γνωστό πως παρατείνεται για τέταρτη φορά η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την εταιρεία συντήρησης του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ΕΕΣΣΤΥ) που έληγε στο τέλος της εβδομάδας.
Στο ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσαν παράταση για τις 14 Φεβρουαρίου 2018 “κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε προεπιλεγέντας επενδυτής”. Αρχικό ενδιαφέρον για την ΕΕΣΣΤΥ είχαν εκδηλώσει η ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane S.p.A. η οποία απέκτησε πρόσφατα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η τσέχικη ŠKODA TRANSPORTATION a.s.
Η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ είναι, βέβαια, παρωνυχίδα μπροστά στους άλλους διαγωνισμούς που πρέπει να ολοκληρώσει η νέα διοίκηση υπό τους κ.κ. Ξενόφο και Λαμπίρη, όπως το Ελληνικό, ο ΔΕΣΦΑ, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού,η πώληση του 30% της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ). Τα πολύ δύσκολα έρχονται, όμως, με την προώθηση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων που προγραματίζονται για το 2018 όπως η πώληση της ΔΕΠΑ, ποσοστού της ΔΕΗ, κ.λπ.
Για τις συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις έχουν προσληφθεί σύμβουλοι οι οποίοι και θα παραδώσουν τις προτάσεις τους στη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Ελάχιστοι είναι, όμως, εκείνοι που πιστεύουν πως θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί, παρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο.
Ταυτόχρονα, το νέο Δ.Σ. του ταμείου αναμένεται να ξεκινήσει και τους στοιχειωμένους διαγωνισμούς για την παραχώρηση τουριστικών λιμένων (μαρινών), σχέδιο που προωθείται από το 2013, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μία παραχώρηση. Προτεραιότητα φαίνεται πως έχουν οι μαρίνες Πύλου, Αλίμου και Αρετσούς στην Θεσσαλονίκη.
Στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνεται και η πώληση ή παραχώρηση σημαντικών ακινήτων που έμειναν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ ακόμα και όταν ιδρύθηκε το Υπερταμείο το οποίο ελέγχει την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με τα 75.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα.
Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, καταληκτική προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το οποίο είχε οριστεί η περασμένη Παρασκευή. Αρκετά από τα σημαντικά ακίνητα του ταμείου αντιμετωπίζουν, πάντως, προβλήματα με τη δασική υπηρεσία, κλπ και έχουν κατατεθεί ενστάσεις.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Αφάντου στη Ρόδο ο οποιός ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπογραφούν συμβάσεις, αφού προέκυψε θέμα με την αρχαιολογία.
Το Ελληνικό
Η μεγαλύτερη από τις εν εξελίξει διαδικασίες που καλείται να προχωρήσει η νέα διοίκηση είναι το Ελληνικό. Προς το παρόν αναμένεται η υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου επί της εισήγησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ώστε να συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα και να αποσταλλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μετά την έγκριση και αφού το δημόσιο έχει εκπληρώσει σειρά υποχρεώσεων (όπως η έναρξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό), τότε θα γίνει το λεγόμενο οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας με το επενδυτικό σχήμα υπό την Lamda Development.
Οι διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ από την ίδρυσή του
Πρόεδρος Διευθύνων Σύμβουλος
Γιάννης Κουκιάδης Κώστας Μητρόπουλος
Παναγιώτης Αθανασόπουλος Γιάννης Εμίρης
Στέλιος Σταυρίδης Γιάννης Εμίρης
Κ. Μανιατόπουλος Γιάννης Εμίρης
Μαν. Κονδύλης Πασχάλης Μπουχώρης
Στέλιος Πιτσιόρλας Αντώνης Λεούσης
Λίλα Τσιτσογιαννόπουλου Αντώνης Λεούσης
Αρης Ξενόφος Ριχάρδος Λαμπίρης
Φώτης Κόλλιας-euro2day.gr