Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση 10 κοριτσιών να κάνουν παρέλαση για την εθνική επέτειο από την 28η Οκτωβρίου σε στυλ Monty Python. Οι συγκεκριμένες δέκα μαθήτριες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας και διακωμώδησαν την επέτειο του Όχι.
Οι αντιδράσεις Βούρου – Μπογδάνου
Η κίνησή τους αυτή εξόργισε τον δήμαρχο της περιοχής, Γιάννη Βούρο, ο οποίος μίλησε για «γελοία υποκείμενα». «Δυστυχώς, τη μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον δήμο μας στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων, χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του ’40, και μάλιστα υπό τη σκεπή της ελληνικής σημαίας.
Τα άτομα αυτά, φορώντας στολή παρέλασης, παρεισέφρησαν από κάποιο στενό της Λεωφόρου Δεκελείας ανάμεσα στα σχολεία της πόλης που παρήλαυναν κανονικά. Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούρος, με ανάρτησή του στο Facebook.
Θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα πήρε και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος. «Πάνω μια άξια σημαιοφόρος. Κάτω ένα τσούρμο που μας προσβάλλει. Και μην μπερδευόμαστε: Να κάνεις silly walks ως παραστάτης της σημαίας είναι σαν να ανεβαίνεις στο βήμα της Βουλής και να τραγουδάς το lumberjack song. Η αναφορά στους υπέροχους monty pythons δεν είναι δικαιολογία» έγραψε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη σελίδα του στο Facebook.
Τα συγχαρητήρια ΣΥΡΙΖΑ
Παρά το γεγονός ότι η κίνηση των συγκεκριμένων μαθητριών προκάλεσε αντιδράσεις, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -προτού γίνει γνωστό ότι η παρέλαση ήταν… «καλλιτεχνικό δρώμενο»- έδωσαν συγχαρητήρια στις μαθήτριες. Μία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα η Αννέτα Καββαδία, με ανάρτησή της στο Twitter, σχολίασε το θέμα ως εξής: «Στην πυρά! Στην πυρά! Ποια είναι αυτά τα 16χρονα που “τόλμησαν” να αμφισβητήσουν τον αγώνα των… εθελοντών απέναντι στις δυνάμεις του… λαϊκισμού; Να έπαιζαν, τουλάχιστον, με τα κινητά τους την ώρα της παρέλασης, εεε θα ήταν αλλιώς…».
Στήριξη στη συγκεκριμένη ενέργεια έδειξε αρχικά και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
Η απάντηση από τις 10 κοπέλες
Tα κορίτσια που προκάλεσαν αίσθηση με την παρέμβασή τους στη σχολική παρέλαση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, είχαν σκοπό να ταρακουνήσουν και να προβληματίσουν.
Με επιστολή τους στην «Εφ. Συν» τα 10 κορίτσια αναλύουν τους λόγους που επέλεξαν να παρελάσουν «υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python».
Αναλυτικά το κείμενο
Σε κείμενό τους που απέστειλαν στην «Εφ.Συν.» τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. Ισως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά».
Οι ίδιες εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή για την υλοποίηση της ιδέας τους και απαντούν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνησή τους τονίζοντας πως «Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων».
Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;
Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;
Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους;
Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.
Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας.
Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.
Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.
Τι κοινό μπορεί να’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.
Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.
Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.
Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.
Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.
ΥΓ. : Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.
10 “στρατιωτάκια” της υπο-κριτικής τέχνης».