Στη Ρόδο βρίσκεται ο Αυστριακός Κλάδος των Μαλτέζερ (Ιππότες του Τάγματος της Μάλτας) μετά την τελευταία επίσκεψη στο νησί το 2012. Συνολικά 200 μέλη του Κλάδου Αυστρίας του Τάγματος της Μάλτας, (τα 45 είναι σε αναπηρικά καροτσάκια), επισκέπτονται αυτές τις ημέρες την Ρόδο συμμετέχοντας σε εκδρομή με σκοπό να κάνουν μία ανασκόπηση στο παρελθόν και στην ιστορία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ταξίδι στις ιστορικές ρίζες τους για τους συμμετέχοντες στην αποστολή.
Χτες στο Δημαρχείο της Ρόδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Κώστας Ταρασλιάς υποδέχτηκε τους εκπροσώπους του Τάγματος μαζί με την Επίτιμη Πρόξενο κα Μαίρη Μοσχή, εκφράζοντας την ιδιαίτερη τιμή και ικανοποίησή του που ο Δήμος Ρόδου, υποδέχεται και πάλι το ιστορικό αυτό Τάγμα, η ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου.
Την ομάδα πλαισιώνει ο Αυστριακός Πρεσβύτερος Ηγούμενος του Τάγματος ενώ χτες, είχαν συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο και σήμερα, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιήσουν Θεία Λειτουργία στον αύλειο χώρο του ναού της Φιλερήμου.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Από τη σύστασή του πριν από 900 χρόνια έως και σήμερα, το Τάγμα των Μαλτεζέρ ακολουθεί τη ρήση “tuitio fidei et obsequium pauperum”. Να διαφυλάσσει δηλαδή την πίστη και να προσφέρει αρωγή στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Η ιστορία τους συνδέεται με τη Ρόδο από τα χρόνια του Μεσαίωνα, με το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας. Το 1309 το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας –που άλλοτε λόγω του προστάτη Αγίου τους, Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, ονομαζόταν Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη- επέλεξε την Ρόδο ως το νέο τόπο εγκατάστασής του. Το πέρασμα της διοίκησης του νησιού από τη μέχρι τότε Βυζαντινή κυριαρχία στα χέρια του Τάγματος, σηματοδότησε την απαρχή της Ιστορίας των Μαλτέζερ στην Ρόδο που έμελλε να διαρκέσει πάνω από 200 χρόνια. Τα πρώτα μέτρα που έλαβαν οι νέοι κύριοι του νησιού ήταν η αποκατάσταση αλλά και η κατασκευή νέων οχυρωματικών έργων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σώζεται ως τις μέρες μας.
Την σημασία των συγκεκριμένων μέτρων που τότε υιοθετήθηκαν καταδεικνύει η επιτυχής αναχαίτιση των επιθέσεων πειρατών και Οθωμανών που έμελλε να γνωρίσει η πόλη της Ρόδου, 100 χρόνια αργότερα. Στα οχυρωματικά έργα που ήρθαν να ενισχύσουν την αμυντική υποδομή της πόλης, προστέθηκαν, περί τα μέσα του 14ου αιώνα, ένα εντυπωσιακό μέγαρο που έμελλε να αποτελέσει το Ανάκτορο του Μεγάλου Μαγίστρου καθώς και ένα νοσοκομείο, κτίρια που μπορεί κανείς να θαυμάσει και σήμερα. Κύρια αποστολή του γνωστού ασύλου της Αγίας Αικατερίνης ήταν η περίθαλψη προσκυνητών αλλά και του ντόπιου πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια των 213 χρόνων παραμονής τους στο νησί, οι Μαλτέζερ κατάφεραν να αναζωογονήσουν την λάμψη και το κύρος που απόλαυσε κατά την Ελληνιστική περίοδο, ιδίως μέσω του εμπορίου και της διεθνούς δομής του Τάγματος που συνεπέφερε την επαφή του τόπο με ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία της παρουσίας του Τάγματος στο νησί, έμελλε να τελειώσει την 22α Δεκεμβρίου του 1522 με την κατάκτηση της Ρόδου από τις δυνάμεις του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή και την απέλαση των Μαλτέζερ, στους οποίους επετράπη να αποχωρήσουν με αξιοπρέπεια.
Μέχρι σήμερα, το Τάγμα ως κύρια αποστολή του θεωρεί την διαφύλαξη της Πίστης, την Περίθαλψη και την πλαισίωση των ασθενών. Νέοι οι περισσότεροι, οι συνοδοί των Μαλτέζερ τάσσονται στην αφιλοκερδή προσφορά του έργου τους ύστερα από εσωτερική εκπαίδευση διάρκειας ενός έτους, που τους παρέχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Η κατάρτιση του περιλαμβάνει εκπαίδευση στην παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, παραϊατρική κατάρτιση καθώς και εκπαίδευση στη συνοδεία ΑΜΕΑ. Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών φροντίδας διασφαλίζεται και με την πρακτική εξάσκηση και επιμόρφωση στην οποία υποβάλλονται για ένα τουλάχιστον έτος.