Προβληματισμό προκαλεί στους λοιμωξιολόγους η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, που τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούν κατα μέσο όρο τα 3.500. Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται ραγδαία.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της κλινικής Covid του νοσοκομείου Παπανικολάου, Διαμαντή Χλωρό, στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 30 ανεμβολίαστοι πολίτες, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
«Τίποτα, όσο δραματικό κι αν είναι, δεν μας οδηγεί σε μια αναθεώρηση των απόψεων και των στάσεων για τη ζωή και τον τρόπο που ζούμε. Κανείς από πλευρά του δεν κάνει το καθήκον του, ούτε οι ανεμβολίαστοι, ούτε οι εμβολιασμένοι, ούτε το κράτος», πρόσθεσε ο κ. Χλωρός μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι μια ασθενής 43 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ ένας 20χρονος ανεμβολίαστος έχασε επίσης τη ζωή του, ενώ δεν αντιμετώπιζε άλλα προβλήματα.
«5.000 κρούσματα την ημέρα»
Υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα τάσσεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση σε όλους: δεν χρειάζεται να φοβηθούμε όταν φθάσουμε τα 10.000 κρούσματα ημερισίως. Αν φθάσουμε εκεί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εμβολιαστούμε», είπε και έκρουσε δε τον κώδωνα κινδύνου για άνοδο των κρουσμάτων ακόμα και στα 5.000 την ημέρα.
Σύμφωνη με την ενημέρωση για τον εμβολιασμό με τη μέθοδο πόρτα – πόρτα δηλώνη και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τονίζοντας ότι αυτή η εκστρατεία πρέπει να επικεντρωθεί σε ομάδες που δεν έχουν προσεγγίσει, όπως οι Ρομά.
Την ίδια ώρα, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, τόνισε πως ο κορωνοϊός «σαρώνει» σε περιοχές όπου σημειώνεται χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και υπογράμμισε πως πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.
«Προφανώς η μόνη λύση που έχουμε για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός. Βλέπουμε πως σε όποιες περιφέρειες της Ελλάδας η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη, έχουμε υψηλό αριθμό νοσηλειών. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη χρήση της μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων και το καλό πλύσιμο των χεριών. Παρακολουθώντας τη διαδρομή της πανδημίας, προφανώς η τήρηση μέτρων θα χρειαστεί να είναι πάλι στο προσκήνιο για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό που δημιουργούν όσοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε.
«Πάμε κατευθείαν στα βράχια»
Στην οριακή κατάσταση που έχουν φτάσει τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκαν μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
«Για την επόμενη εφημερία δεν έχουμε καμία κλίνη εντατικής διαθέσιμη, κάνουμε απεγνωσμένες προσπάθειες να διαμορφώσουμε χώρους σε χειρουργεία για να προστατέψουμε όσους τυχόν κινδυνέψουν», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.
Όπως τόνισε, βρισκόμαστε εν μέσω μιας δύσκολης κατάστασης αναφορικά με την πανδημία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες»
Εξέφρασε δε την ανάγκη η κυβέρνηση να παρέμβει με την επιβολή μέτρων, επισημαίνοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα οδηγούμαστε προς τα βράχια. «Κάτι πρέπει να κάνει ο καπετάνιος», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η κ. Παγώνη σημείωσε πως η πληρότητα στις ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα έφτασε το 95,7% ενώ στην Αθήνα το 75%.
Στάθηκε επίσης στη σημασία της 3ης εμβολιαστικής δόσης, καθώς όπως είπε η χορήγηση της είναι κρίσιμη ειδικά για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα: «Κάνουμε έκκληση να εμβολιαστούν για την δική τους ασφάλεια», τόνισε.
πηγή kathimerini.gr