Ειδήσεις

Τουρισμός: Δευτεραθλήτρια η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Αμερικανών

Το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ταξιδιών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 27% στην Αθήνα, με βάση τα στοιχεία της ForwardKeys. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις συνολικές αφίξεις.

Στους τρεις ευρωπαϊκούς προορισμούς οι οποίοι κατά το γ’ τρίμηνο του έτους κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ως προς τις αφίξεις Αμερικανών ταξιδιωτών περιλαμβάνεται η Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ForwardKeys, το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ταξιδιών από την άλλη άκρη του Ατλαντικού σημείωσε άνοδο κατά 47% στη Λισαβόνα, κατά 27% στην Αθήνα και κατά 12% στο Μιλάνο έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Ωστόσο, συνολικά ο αριθμός των ταξιδιών από τις ΗΠΑ προς τη Γηραιά Ηπειρο εξακολουθεί να καταγράφει υστέρηση σε ποσοστό 6% έναντι των προ πανδημίας επιπέδων.

Πάντως, για το δ’ τρίμηνο αναμένεται περαιτέρω βελτίωση κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 για τη Λισαβόνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αφίξεις από το Σαν Φρανσίσκο, την Ουάσιγκτον και το Μαϊάμι, με τη διολίσθηση του ευρώ και την άνοδο του δολαρίου να αναμένεται να ωθήσουν περισσότερους Αμερικανούς να ταξιδέψουν στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Βέβαια, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε προ ημερών η Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των Αμερικανών ταξιδιωτών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σημείωσε πτώση κατά 17,9% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Μεγαλύτερη ήταν, μάλιστα, η απόκλιση που διαπιστώθηκε σε μηνιαία βάση, καθώς ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών μειώθηκε κατά 30,7% τον Αύγουστο, όταν ταξίδεψαν στη χώρα μας 133 χιλιάδες έναντι 192 χιλιάδων το 2019.

Κυριαρχούν οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης
Σύμφωνα με τη ForwardKeys, ο ταξιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη επιδεικνύει αργά αλλά σταθερά σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία, με την Κωνσταντινούπολη, τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη να παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα. Μάλιστα, η ανάκαμψη των ταξιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη πρόκειται να συνεχιστεί το τέταρτο τρίμηνο, παρά τον υψηλό πληθωρισμό, την ύφεση, τις τιμές του πετρελαίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα στοιχεία από τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που επεξεργάστηκε η ForwardKeys δείχνουν αξιοσημείωτη βελτίωση το β’ εξάμηνο του έτους. Το γ’ τρίμηνο οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με το 2019, ποσοστό βελτιωμένο, ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες βρέθηκαν στο -19% και την Αμερική, που ήταν στο -24%. Συνολικά, πάντως, τα στοιχεία αφίξεων το δ’ τρίμηνο σε όλη την Ευρώπη θα σημειώσουν βελτίωση.

Μάλιστα, μετά από μήνες κατά τους οποίους το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» κυριαρχούσε, οι αστικοί προορισμοί ανακάμπτουν και προσελκύουν περισσότερους διεθνείς επισκέπτες και τα δεδομένα της ForwardKeys δείχνουν προοδευτική ανάκαμψη σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Η Κωνσταντινούπολη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη πρόκειται να συνεχίσουν να καταγράφουν διεθνείς αφίξεις κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Η Κωνσταντινούπολη εμφανίζει, μάλιστα, ποσοστά ανάπτυξης τόσο στο γ’ όσο και στο δ’ τρίμηνο και, όπως αναφέρεται, η ισχυρή απόδοσή της συνδέεται με την ανθεκτικότητα τόσο των αγορών μεγάλων αποστάσεων, όσο και των ενδοευρωπαϊκών αγορών.

Εκτός, πάντως, από τη δυναμική των υπερατλαντικών ταξιδιών και την ανθεκτικότητα των ενδοευρωπαϊκών, το άνοιγμα των βασικών ασιατικών αγορών συντελεί επίσης στη δημιουργία συγκρατημένης αισιοδοξίας σχετικά με την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία διευκόλυνε την επιστροφή των πολιτών των χωρών από ένα διεθνές ταξίδι και ως εκ τούτου η Ευρώπη πρόκειται να επωφεληθεί, όπως επισημαίνει η ForwardKeys.

Πηγή euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου