Συνεντεύξεις

Μ. Κόνσολας : «Δεν πρόκειται να συμπράξω στην αύξηση του ΦΠΑ»!

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Δεν μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι θυσίες των πολιτών, ούτε μπορούν κάποιοι να τις αγνοούν. Η Ελλάδα δεν ζητεί ειδικούς όρους, ζητά να διασχίσει με ασφάλεια τα τελευταία μέτρα μιας δύσκολης προσπάθειας, να γίνουν σεβαστές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
Υπάρχει μια σκληρή διαπραγμάτευση σε εξέλιξη».
Στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου με τους δανειστές προκειμένου να μην επιβληθούν νέα σκληρά μέτρα που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους πολίτες, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας.
«Έχουμε επιχειρήματα, έχουμε να επιδείξουμε αποτελέσματα, δεν μπορεί να δεχόμαστε άκριτα κάθε απαίτηση των δανειστών. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάθεται η ίδια η χώρα», δηλώνει ο κ. Μάνος Κόνσολας.
Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, ο κ. Μάνος Κόνσολας, δηλώνει:
«Δεν πρόκειται να συμπράξω. Χρειάζεται ένα ενιαίο και αρραγές Δωδεκανησιακό μέτωπο. Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όχι μόνο δεν θα αποδώσει τα έσοδα που προσδοκούν κάποιοι αλλά θα οδηγήσει στην ύφεση και στη συρρίκνωση της οικονομίας των νησιών μας».
Ο κ. Μάνος Κόνσολας αναφέρεται και στην ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών, υποδομή ιδιαίτερα σημαντική για τη Ρόδο.
Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:

• Σε θρίλερ εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση στο Παρίσι με τους δανειστές να ζητούν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ή μείωση των συντάξεων. Τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση;
Υπάρχει μια σκληρή διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Έχουμε επιχειρήματα, έχουμε να επιδείξουμε αποτελέσματα, δεν μπορεί να δεχόμαστε άκριτα κάθε απαίτηση των δανειστών. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάθεται η ίδια η χώρα.
Δεν μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι θυσίες των πολιτών, ούτε μπορούν κάποιοι να τις αγνοούν. Η Ελλάδα δεν ζητεί ειδικούς όρους, ζητά να διασχίσει με ασφάλεια τα τελευταία μέτρα μιας δύσκολης προσπάθειας, να γίνουν σεβαστές οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών.
•  Οι φορείς ειδικά για το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ ζητούν από τους βουλευτές πατριωτισμό και σκληρό αγώνα. Τι απαντάτε;
Για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχω απαντήσει από το βήμα της Βουλής. Είπα ότι δεν πρόκειται να συμπράξω.
Η υπεράσπιση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, δεν είναι υπόθεση ενός μόνο ανθρώπου ή των βουλευτών. Είναι ζήτημα συνένωσης δυνάμεων, με την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, των φορέων και των πολιτών.
Χρειάζεται ένα ενιαίο και αρραγές Δωδεκανησιακό μέτωπο. Πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όχι μόνο δεν θα αποδώσει τα έσοδα που προσδοκούν κάποιοι αλλά θα οδηγήσει στην ύφεση και στη συρρίκνωση της οικονομίας των νησιών μας. Θα οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, πτώση των φορολογικών εσόδων και άνοδο των τιμών.
Αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, που ισχύουν στα νησιά μας είναι προνόμιο, δεν είναι μόνο αγνώμονες και ανιστόρητοι, είναι και επικίνδυνοι.
•  Σε δημιουργία «εθνικού μετώπου για τις συζητήσεις απέναντι στην τρόικα» κάλεσε σε συνέντευξή της η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, στη σκιά και των τελευταίων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι. Πρότεινε να επισπευθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Δεκέμβριο και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές. Συμφωνείτε;
Δε νομίζω ότι αυτό ήταν το ακριβές σκεπτικό της κ. Μπακογιάννη.
Πιστεύω ότι η κ. Μπακογιάννη θέτει επιτακτικά ζήτημα εθνικής συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.
Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί πόσο πολύπλοκη και δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση που διεξάγεται. Χρειάζεται εθνική ενότητα και συνεννόηση. Αυτό που δεν χρειάζεται η χώρα, είναι αποσταθεροποίηση και μονομερείς ενέργειες που θα κοστίσουν. Η συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα ήταν ένα θετικό και ισχυρό μήνυμα. Θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο εθνικού διαλόγου, στον οποίο θα πρέπει να προσέλθουν όλοι με ειλικρίνεια.

• Τι θα σημάνει για τη χώρα η παράταση του προγράμματος;
Η παράταση του προγράμματος θα είναι ολιγοήμερη ή διάρκειας ενός το πολύ μήνα. Θα είναι απαραίτητη για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας με σκοπό την πιστωτική γραμμή ασφάλειας, την προστασία της Ελλάδας από την αρχική καχυποψία των αγορών ή από κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα ομόλογα. Οι αγορές έχουν τους δικούς τους ρυθμούς και νόμους, δεν λειτουργούν πολιτικά, κα. Χονδρογιάννη. Για αυτό το λόγο και πρέπει η Ελλάδα να κάνει με ασφάλεια τα πρώτα της βήματα έξω από το πρόγραμμα και τα μνημόνια.
• Είναι θέμα χρόνου να λειτουργήσουν τα τμήματα τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τι σημαίνει για τη Ρόδο;
Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία για τη Ρόδο, για τα Δωδεκάνησα και για ολόκληρη τη χώρα. Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε και επίσημα τη δημιουργία δύο πανεπιστημιακών τμημάτων τουρισμού, ένα ελληνόφωνο και ένα αγγλόφωνο, που θα είναι ενταγμένα στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο. Η επιτυχία αυτή ανήκει στους φορείς του νησιού, που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία που αναλάβαμε και συνυπέγραψαν την πρόταση δημιουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων τουρισμού με έδρα τη Ρόδο.
Αναβαθμίζεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ παράλληλα με τη δημιουργία αγγλόφωνου τμήματος διοίκησης τουρισμού με δίδακτρα για αλλοδαπούς φοιτητές, η Ρόδος μετατρέπεται σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Τώρα παίρνει σειρά η ΑΣΤΕΡ. Άμεσα θα αναλάβουμε ανάλογη πρωτοβουλία για την αναβάθμισή της σε πυλώνα της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με πλήρη αναβάθμιση του ρόλου της και του επιπέδου σπουδών.
•  Μια πολύ θετική εξέλιξη ήταν και η ψήφιση της τροπολογίας με την οποία ο Υπουργός Παιδείας έκανε δεκτή την πρόταση σας για την ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη για τη Ρόδο;
Είναι μια κορυφαία υποδομή, όχι μόνο για τη Ρόδο, αλλά για τα Δωδεκάνησα και την ίδια τη χώρα.
Η Ελλάδα της τουριστικής ανάπτυξης δεν διέθετε ένα ερευνητικό κέντρο με εξειδίκευση στον τουρισμό.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ρόδος θα αποτελέσει την έδρα αυτού του ερευνητικού Ινστιτούτου με σημείο αναφοράς τον τουρισμό. Η λειτουργία, το έργο του και οι συνέργειες που θα αναπτυχθούν θα διαμορφώσουν και θα στηρίξουν μια εθνική πολιτική και στρατηγική για τον τουρισμό.
Το Ινστιτούτο θα στηρίξει την αυτοδιοίκηση, τους φορείς και την τοπική οικονομία των νησιών που αποτελούν τουριστικό προορισμό. Θα στηρίξει την παραγωγική διαδικασία και τις επιχειρήσεις μας. Δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
Άμεσα θα προωθηθεί και το Προεδρικό Διάταγμα που θα ρυθμίζει τα ζητήματα της λειτουργίας του.

• Mε ερώτηση στη Βουλή ζητήσατε από τον υπουργό Υγείας, κ. Βορίδη, τη θεσμοθέτηση και ανάπτυξη της ειδικότητας της επείγουσας ιατρικής. Γιατί;
Γιατί η πρόταση αυτή δίνει ουσιαστική διέξοδο στα ιδιαίτερα προβλήματα της δημόσιας υγείας στα νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές, εκεί που χρειάζεται άμεση και αποτελεσματική διαχείριση ενός έκτακτου και επείγοντος περιστατικού.
Μπορούν να σωθούν ζωές με την ανάπτυξη της ειδικότητας της επείγουσας ιατρικής, χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε καμία άλλη ειδικότητα. Πιστεύω, όμως, ότι με τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της επείγουσας ιατρικής θα απελευθερωθούν οι γιατροί από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και θα διατεθούν στις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων όπου υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου