Ειδήσεις

“Η αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚΑΒ, αναπνοή των νησιωτικών και ορεινών περιοχών”

Την αποφασιστικότητα με την οποία θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, για την ουσιαστική στήριξη των δομών Υγείας στη νησιωτική χώρα με συγκεκριμένα έργα και προτάσεις, έθεσε ο Δημήτρης Γάκης στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής την Πέμπτη 26.11.15, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Π. Πολάκη και του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Κ. Καρακατσιανόπουλου.
Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Επιτροπής στην ουσιαστική εφαρμογή της «νησιωτικότητας», κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων και τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατού εργαλείου άσκησης κοινωνικής πολιτικής και πολιτικών συνοχής προς όφελος των τοπικών οικονομιών, ειδικά στις ευαίσθητες νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, έθεσε σαν πρώτο θέμα στην Υποεπιτροπή του Κοινοβουλίου τη συζήτηση πάνω στα ιδιαίτερα προβλήματα του συστήματος Υγείας και του δικτύου του ΕΚΑΒ στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα. Περιοχών, που χρήζουν ουσιαστικής στήριξης και χρηματοδότησης του δικτύου του ΕΚΑΒ για να διασφαλιστεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του σε περιοχές με γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες. «Ποια είναι τα άμεσα θεσμικά βήματα της υλοποίησης αναβαθμισμένων υπηρεσιών στο δίκτυο του ΕΣΥ στο νησιωτικό χώρο που θα προτείνεται στο Κοινοβούλιο;», ρώτησε ο βουλευτής, για να έρθει η πρώτη θετική απάντηση από κυβερνητικής πλευράς στο θέμα αυτό από τον κ. Πολάκη, που είχε προσκληθεί στην Υποεπιτροπή.
Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας, την ίδια μόλις ημέρα, είχε υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση για τη σύσταση εθνικού φορέα διαχείρισης αεροπορικών μέσων κρατικών φορέων για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
«Το θέμα των αεροδιακομιδών, ειδικά στο πολυνησιακό Νότιο Αιγαίο, αποτελεί υπηρεσία αιχμής για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες των νησιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο που θα διασφαλίσει στους νησιώτες την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας», τόνισε ο Δημήτρης Γάκης.
«Ειδικό θέμα συζήτησης τόσο για τις νησιωτικές, όσο και για τις ορεινές περιοχές, είναι η σύνδεση τουριστικών δραστηριοτήτων με την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Η διαφοροποίηση στην οικονομία, θα δώσει μια νέα ώθηση στις τοπικές κοινωνίες για τα ποιοτικά μας προϊόντα – με ονομασία προέλευσης – που θα μπορούσαν να συνδυαστούν άριστα, με τη διατροφή, με τον οργανωμένο θεματικό γαστρονομικό, οινικό, αθλητικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, ιατρικό, ιαματικό, φυσιολατρικό, εκπαιδευτικό τουρισμό» είπε ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής.
Επίσης, ο Δημήτρης Γάκης, πρότεινε στην εισήγησή του να προγραμματιστούν, α) μια ειδική συνεδρίαση για την ανάπτυξη και προβολή εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού στα μικρά νησιά και στα ορεινά και ημιορεινά μέρη της χώρας, β) συνεδρίαση για θέματα ενεργειακής επάρκειας στη νησιωτική χώρα και γ) η συνεδρίαση με θέμα την συγκριτική ανάλυση για το νησιωτικό ΦΠΑ στην ΕΕ και για ενημέρωση σε ζητήματα ευρωπαϊκών πολιτικών κοινωνικής συνοχής, σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας που είχε συζητήσει ο Δημήτρης Γάκης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθ. Π. Λιαργκόβας, τον Ιούνιο του 2015.
«Θέλω να υπογραμμίσω, ότι ο ΦΠΑ είναι ένα εργαλείο, που όμως μόνο σε συνδυασμό με άλλα αναπτυξιακά μέτρα θα μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις ευαίσθητες νησιωτικές οικονομίες», είπε απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου.
Στην εισήγησή του αναφερόμενος στην κάλυψη των νησιωτικών περιφερειών και των ορεινών περιοχών από το δίκτυο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, ο Δημήτρης Γάκης τόνισε τα εξής:
«Η Υγεία, βρίσκεται στην πρώτη θέση των αναγκών και των προτεραιοτήτων των κατοίκων της ελληνικής περιφέρειας, ιδιαίτερα των νησιωτικών περιοχών, και οι υπηρεσίες υγείας είναι στην πρώτη θέση της κατάταξης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων των νησιωτών. Η πολιτική υγείας στην περιφέρεια, θέλει μία διαφορετική αντιμετώπιση που να λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Με ένα επιστημονικά, ορθολογικά, και χωροταξικά σχεδιασμένο περιφερειακό δίκτυο μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας, για να μπορεί ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ισότιμη πρόσβαση όπου και αν βρίσκεται: Στον ορεινό δήμο, στο ακριτικό νησί, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, σε απομακρυσμένο αγροτικό οικισμό, σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Θα ήθελα να συνεισφέρω στη συζήτηση, θέτοντας στην Επιτροπή ορισμένα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν πρωτίστως τις νησιωτικές περιφέρειες, λόγω της Δωδεκανήσου που έχω την τιμή να εκπροσωπώ: Τα προβλήματα στελέχωσης των ιατρείων και των ΚΥ των μικρών νησιών, όπως η περίπτωση των Λειψών, της Πάτμου και της Καλύμνου, της Τήλου, του Καστελορίζου, της Κάσου και της Καρπάθου. Να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για τη στελέχωση των μικρών νησιών. Το σημαντικό πρόβλημα στελέχωσης και λειτουργίας των ιατρείων στα περιφερειακά αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου των νησιών που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Για τις ελλείψεις στο σύστημα του ΕΚΑΒ, θα έχουμε φυσικά τη δυνατότητα να ακούσουμε την ενημέρωση από τον πρόεδρό του, απλά θα ήθελα να σημειώσω για τη συζήτηση τα ειδικά προβλήματα στη νότια Ρόδο, στον Έμπωνα, στην Κω, στην Πάτμο και στην Κάρπαθο, που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.
Στα νησιά, αυτό που χρειάζεται με τις αυξημένες ανάγκες στη θερινή περίοδο και τις υποχρεώσεις για παράδειγμα από τη διασυνοριακή υγεία είναι επιπλέον χρηματοδότηση για τις επιπλέον υπηρεσίες που έχει αναλάβει το δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του στην Υποεπιτροπή, ο Δημήτρης Γάκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου