Μετά την αντίδραση των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης στο κυβερνητικό σχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό, έρχεται η “αντιπολίτευση του δρόμου” με τη Γενική Απεργία της 3ης Δεκεμβρίου ενάντια στις άγριες περικοπές σε σημερινές, μελλοντικές, υψηλές αλλά και χαμηλές συντάξεις.
Συγκεκριμένα το κυβερνητικό σχέδιο στο οποίο γενικεύεται η πολιτική και κοινωνική αντίδραση προβλέπει:
* μειώσεις 6,5% στις επικουρικές συντάξεις
* μείωση 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ
* περικοπή έως 8% στα εφάπαξ
* αύξηση ασφαλίστρων στον ΟΓΑ
* μείωση 30-40% τω μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου
* μείωση των βασικών συντάξεων κατά 20% (μέσω της Εθνικής Σύνταξης των 382 ευρώ)
* την περικοπή του ποσοστού αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη στο 50- 60
* αύξηση των ασφαλίστρων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ για τα “υψηλά” εισοδήματα.
Προκειμένου να μετριάσει τις παραπάνω περικοπές συντάξεων και τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα, η κυβέρνηση πιέζει για αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά τουλάχιστον 0,5-1%.
Από το “όχι” της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη Γενική Απεργία της 3ης Δεκεμβρίου
Μετά την άρνηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε μία “Επιτροπή Διαλόγου” για το νέο Ασφαλιστικό την οποία τους πρότεινε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σαββάτο στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, η κυβέρνηση θα συναντήσει την άρνηση των εργατικών συνδικάτων στις νέες περικοπές στις συντάξεις στις οποίες έχει καταλήξει προκειμένου να “μηδενίσει” το έλλειμμα στο Ασφαλιστικό, το οποίο έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.
Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει τη 2η Γενική Απεργία τους μέσα σε μόλις 15 μέρες με επίκεντρο την “υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης”.
Αμφιλεγόμενη είναι ακόμα η αντίδραση των δανειστών στην εκκολαπτόμενη νέα καθυστέρηση –η οποία σύμφωνα με ορισμένα σενάρια μπορεί να λάβει ακόμα ένα ή ενάμιση μήνα– στην θεσμοθέτηση του νέου Ασφαλιστικού.
Οι πιέσεις τις οποίες δέχεται η σημερινή κυβέρνηση εντός και εκτός Ελλάδας ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες που δέχτηκε η προκάτοχός της, όταν πέρσι τέτοιον καιρό διαπραγματευόταν με την τρόικα σενάρια στο συνταξιοδοτικό, το πιο ακραίο εκ των οποίων προέβλεπε κάτι που εμμέσως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει… ήδη κάνει, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων κατά 3% (σ.σ. μέσω των νέων παρακρατήσεων υπέρ του ΕΟΠΥΥ που επεβλήθησαν τον περασμένο Ιούλιο).
Άτυπη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε όλα τα Ταμεία
Οι δανειστές, συνεπείς στη “γραμμή” τους, ζητούν φέτος όπως και πέρσι την επιβολή μία άτυπης ρήτρας “μηδενικού ελλείμματος” σε όλο το Ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σύστημα και όχι μόνο στα επικουρικά ταμεία. Δηλαδή ζητούν να μηδενίζονται κάθε χρόνο τα ελλείμματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (συνταξιοδοτικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ , ΟΑΕΔ), τα οποία οφείλονται συντριπτικά στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΕΑ, κλπ.).
Το μόνο που διαπραγματεύονται οι δανειστές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτός ο μηδενισμός, δηλαδή αν θα γίνει με οριζόντιες μειώσεις (πχ 10% σε όλες τις συντάξεις ή με στοχευμένες μειώσεις στη μία ή την άλλη κατηγορία συντάξεων, ορισμένες αυξήσεις εισφορών).
Του λόγου του αληθές, τα μέτρα τα οποία ζητούν μέσω του νέου Μνημονίου να εφαρμοστούν έως τέλος του 2016 ανέρχονται στο 1,25% του ΑΕΠ ή σε 1,8 -2,1 δισ.ευρώ.
Σύμφωνα με το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, φέτος το έλλειμμα του Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης θα ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ ενώ το 2016 σε 2,1 δισ. ευρώ.
Τετραπλασιάστηκε το έλλειμμα μέσα σε…12 μήνες
Έτσι τα μέτρα που προβλέπει το νέο Μνημόνιο ισούνται με το έλλειμμα του Ασφαλιστικού. Αντίθετα το έλλειμμα του Ασφαλιστικού προβλεπόταν 950 εκατ. ευρώ φέτος –γι’ αυτό και τα μέτρα που ζητούσαν οι δανειστές πέρσι άγγιζαν στη χειρότερη περίπτωση τα 900 εκατ. ευρώ για το 2015.
Το 2014, το έλλειμμα είχε φτάσει μόλις στα 485 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια το εν λόγω έλλειμμα σχεδόν… τετραπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 12 μήνες (σ.σ. από 485 εκατ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ ή από το 2,5% στο 5,7% των ετήσιων συνταξιοδοτικών δαπανών) και να πενταπλασιαστεί το 2016 (6,6% έναντι 2,5%).
Μεταξύ 2014-2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων αυξήθηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ έναντι 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 38%. Συνεπώς τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν από τα 2,6 δισ. ευρώ το 2014 στα 5,8 δισ. ευρώ το 2015 ή αλλιώς διπλασιάστηκαν.
capital.gr