Ο Πάνος Σκουρλέτης δίνει τα χρωστούμενα ως το 2009, ενώ έκτοτε το δημόσιο οφείλει άλλα 10 δις ευρώ!
Λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προχωρά στην απόδοση της τελευταίας χρηματικής δόσης, από την λεγόμενη «παλιά γενιά» των παρακρατηθέντων στους δήμους.
Σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης επιτάχυνε τις διαδικασίες ώστε να «κλείσει» το ζήτημα των οφειλών του ελληνικού δημοσίου, οι οποίες σωρεύτηκαν έως το 2009, και να γίνει άμεσα η αποπληρωμή.
Από κει και πέρα, βέβαια, μετά το 2009, το δημόσιο έχει και άλλα χρωστούμενα προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄βαθμού -οι αιρετοί υπολογίζουν ότι αυτές τις οφειλές του δημοσίου προς τους δήμους φτάνουν τα 10 δις ευρώ. Την ίδια ώρα, περικοπές στους πόρους των δήμων προβλέπονται και στον προϋπολογιμσό του 2017….
Κίνηση καλής θέλησης ενόψει συνεδρίου
Η απόφαση Σκουρλέτη αφορά ποσό ύψους 213.875.000 ευρώ, και αποτελεί την τελευταία από τις 8 ετήσιες ισόποσες δόσεις που προβλέπονταν να αποδοθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 ν.3756/2009.
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους Δήμους, διατίθενται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών καθώς και για τις επενδυτικές δραστηριότητες έργων των Δήμων της χώρας, Ωστόσο, «δύναται τα αποδιδόμενα στους δικαιούχους ΟΤΑ ποσά, να διατεθούν κατά την κρίση τους», τονίζει το υπουργείο.
Θα μπορούσε να θεωρηθεί μια κίνηση καλής θέλησης, ύστερα από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενόψει του συνεδρίου τους.
Είναι ένα σήμα προς τους δημάρχους ότι η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο κρατά αν μη τι άλλο το νήμα της κυβερνητικής απόφασης να επουλώνει ανοιχτές πληγές- με δεδομένο ότι με τις αιτίες δεν μπόρεσε (ή σωστότερα δεν θέλησε) να αντιπαρατεθεί. Αφότου η κυβέρνηση αποδέχτηκε το μνημονιακό πλαίσιο, πορεύεται σαν τον κάβουρα, κλείνοντας (κατ΄άλλους ανοιγοκλείνοντας) «τρύπες».
Πάντως, δεν είναι άνευ σημασίας ότι ο κ. Σκουρλέτης θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να μιλήσει το συνέδριο της ΚΕΔΕ, την ερχόμενη Πέμπτη . Είναι εμφανές ότι θέλησε να υπογράψει μια απόφαση που να αποτελεί δείγμα πρώτης γραφής , ως οικονομική ανάσα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πλήττεται από την υποχρηματοδότηση, σε σημείο που για κάποιους δήμους τίθεται θέμα, ακόμα και λειτουργικής επιβίωσης.
Γνωρίζει ότι κάθε ποσό που μπαίνει στα ταμεία των δήμων είναι κρίσιμο, με δεδομένο τον ασφυκτικό δημοσιονομικό κλοιό, την ώρα που πληθαίνουν , λόγω οικονομικής κρίσης, οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Είναι ενδεικτικό ότι το ζήτημα των παρακρατηθέντων αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης που είχαν προ ημερών (11.11.2016), εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , με τον κ. Σκουρλέτη και τον ΓΓ του υπουργείου κ. Κώστα Πουλάκη. Τότε ο κ. Σκουρλέτης είχε ενημερώσει ότι η τελευταία δόση των παρακρατηθέντων, ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ θα αποδοθεί στους δήμους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Θυμίζουμε ότι η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ είχε ζητήσει να αποδοθεί αυτό το ποσό άμεσα και πάντως μέσα στο 2016 . Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ τόνισαν ότι για το 2017, «θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, σε αντικατάσταση της “ένεσης των παρακρατηθέντων”». Και είχαν προσθέσει: «Μέχρι να εξεταστεί η απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, να εξευρεθεί τρόπος ώστε το 2017 να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων, διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι η χρηματοδότησή τους θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2016».
Όμως, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 προβλέπονται περικοπές εσόδων στους ΟΤΑ . Τα οικονομικά προβλήματα και οι εκ νέου μειώσεις κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ (1 έως 3 Δεκεμβρίου 2016) στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο «είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και πιο πριν». Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, οι συνεχείς περικοπές πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ξεπεράσει το 60% .
Περικοπές εσόδων στους ΟΤΑ
Όσον αφορά τη «νέα γενιά» των παρακρατηθέντων, αυτά υπολογίζονται από τους δημάρχους σε πολλά δις ευρώ. Είναι ενδεικτικό τι ανέφερε ο κ. Πατούλης, σε επιστολή (4.8.2016) που είχε στείλει προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με αφορμή τον κίνδυνο να μπουν πολλοί δήμοι στο Πρόγραμμα Οικονομικής Εξυγίανσης. Σημείωνε ότι «πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων μέχρι το 2009. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων, που πρέπει να αρχίσουν να αποδίδονται από το 2017 και τα οποία είναι 10 δισ. € τουλάχιστον».