Αλλάζει ολοκληρωτικά φέτος το εορταστικό σκηνικό στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, το «χριστουγεννιάτικο χωριό, που στηνόταν κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες στην πλατεία Δημαρχείου, αλλάζει χώρο, για πρώτη φορά ύστερα από δέκα και πλέον χρόνια, παραμένοντας, όμως στην «καρδιά» της πόλης αφού θα στηθεί όλο στον πίσω αύλειο χώρο του Δημαρχείου, εκεί που είναι το πάρκινγκ του Δήμου.
«Μετά από πολλή σκέψη, συζητώντας με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου, με τους καταστηματάρχες κ.λπ. –διότι είναι πολύ σημαντικό ό,τι κάνουμε να έχει σύνδεση και με την αγορά για να μην κάνουμε κάτι που θα δημιουργήσει προβληματισμό ή θα επιφέρει οικονομική ζημία στους καταστηματάρχες που ταλαιπωρούνται- καταλήξαμε να κάνουμε φέτος το ‘χριστουγεννιάτικο χωριό’ στο πίσω μέρος του Δημαρχείου για να βρίσκεται σε ένα σημείο που θα είναι κοντά στην αγορά αλλά θα παραμένει στο κέντρο της πόλης. Στο Μανδράκι που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, μέσα στην Νέα Αγορά, ήταν επιτυχημένο αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε εκεί, φέτος. Μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και πρέπει να φροντίζουμε για την ασφάλεια όλων. Έπρεπε να επιλέξουμε ένα μέρος όπου θα υπάρχει πρόσβαση κυρίως από μία είσοδο, η οποία θα ελέγχεται. Επιλέξαμε το πίσω μέρος του Δημαρχείου και οι ετοιμασίες έχουν ξεκινήσει με το παγοδρόμιο κ.λπ. Είναι αρκετά δύσκολο να δούμε πώς θα γίνει η διαρρύθμιση με σωστό τρόπο ώστε, αφενός όσοι επιλέξουν να πάρουν τα ‘σπιτάκια’ να είναι ικανοποιημένοι και αφετέρου, να μην γίνει ένα… λούνα πάρκ μόνο με λουκουμάδες και κρέπες. Πρέπει να υπάρχει ποικιλία και το αποτέλεσμα να θυμίζει χριστουγεννιάτικο χωριό και όχι πανηγύρι. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα γιατί αυτή τη φορά, όλα θα είναι διαφορετικά και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Εύχομαι να έχει απήχηση στον κόσμο και κυρίως στα μικρά παιδιά. Έχουμε θέσει σαν στόχο να δώσουμε χαρά στα παιδιά και στις οικογένειές τους, να περνούν όλοι όμορφα και με ασφάλεια. Από εκεί κι έπειτα, θα στηθεί και μια εξέδρα για να γίνουν συναυλίες κι εκδηλώσεις.
Γι αυτό τον λόγο θα στηρίξουμε τους δικούς μας καλλιτέχνες –όπως κάνουμε εδώ και ενάμιση χρόνο. Ξεκινήσαμε ένα Project με ένα εγχείρημα που λεγόταν Support Local Artists (στηρίξτε τους ντόπιους καλλιτέχνες) που θα το συνεχίσουμε με τον Σύλλογο Μουσικών Ρόδου. Ο Σύλλογος αυτός, πριν ενάμιση χρόνο αριθμούσε 30 μέλη και σήμερα είναι πάνω από 120 που σημαίνει ότι έχουν οργανωθεί και βαδίζουν σε καλή πορεία. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε μαζί τους αφού οι δικοί μας άνθρωποι έχουν ανάγκη να εργαστούν –και φυσικά επειδή είναι πολύ καλοί καλλιτέχνες και πρέπει να αναδειχτούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε συναυλίες στις 19 και 20 Δεκεμβρίου με την ‘Καμεράτα’ με νέο ρεπερτόριο. Είναι η 3η συναυλία που θα δώσει η Καμεράτα αλλά αυτή τη φορά με την χορωδία του κ. Σακελλαρίδη. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι περίπου 70 άτομα οπότε θα γίνει μέσα στο «ΡΟΔΟΝ». Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτό το σημείο είναι η άμεση διασύνδεση που υπάρχει με το Δημοτικό Θέατρο (εάν υπάρξουν εμπόδια όπως ο καιρός ή το θέμα του covidκ.λπ. να έχουμε εναλλακτικές λύσεις αλλά να είναι και μικτός χώρος για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους). Θέλουμε να είμαστε ανοιχτοί για όλο τον κόσμο. Εάν γίνουν κάποιες μέσα σε κλειστό χώρο, θα είναι για εμβολιασμένους», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ.
Ήδη έχουν κλειστεί κάποιες θεατρικές παραστάσεις, κυρίως για παιδιά, στο Δημοτικό Θέατρο που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Ένας ακόμη λόγος που επιλέχθηκε ο χώρος είναι ότι η Ρόδος, θα φιλοξενήσει πάνω από 1000 μαθητές για την πενθήμερη εκδρομή τους. Δυστυχώς, την Δευτέρα ακυρώθηκε η πρώτη προγραμματισμένη εκδρομή με μαθητές αφού δεν εκτελέστηκαν τα αεροπορικά δρομολόγια τόσο της Aegean, όσο και της Sky Express. Τα παιδιά θα διαμένουν σε ξενοδοχεία της πόλης, οπότε θα είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε εκδηλώσεις.
«Παραμένει στοίχημα για εμάς να καταφέρουμε τον Μάρτιο του 2022 να φέρουμε πάνω από 3000 μαθητές, ξεκινώντας από αυτές τις ημέρες μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι στο δεκαήμερο 10-20 Δεκεμβρίου, θα φιλοξενήσουμε πάνω από 500 μαθητές στην πόλη μας.
Όλα αυτά που ανέφερα, γίνονται για όλους τους δημότες μας. θέλουμε στο χριστουγεννιάτικο χωριό να βρίσκουν εύκολα χώρους στάθμευσης και να μπορούν να έρχονται τα σαββατοκύριακα. Από εκεί και πέρα, θα αλλάξουμε τον διάκοσμο –που σημαίνει ότι τα κτήρια θα σκεπαστούν με κάτι σαν καμβά για να αλλάξει και η εικόνα!
Στόχος μας είναι ακόμη, να φέρουμε Ροδίτες επιχειρηματίες μέσα στο χωριό. Είχαμε συνάντηση με το ΕΒΕΔ, τον ΕΣΡ, τους εστιάτορες τους οποίους καλέσαμε να συνεργαστούμε πάνω σε αυτό το επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε ότι και σε άλλες περιοχές που είναι πιο οργανωμένες, έγιναν όλα σταδιακά. Κι εμείς ως Ρόδος θα πρέπει να οργανωθούμε.
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων που κάνουμε. Υπάρχουν συμπολίτες μας και οικογένειες που περνούν πολύ δύσκολα και θέλουμε να βοηθήσουμε. Επιπλέον, θα διοργανώσουμε τραπέζια για τους άπορους συμπολίτες μας ενώ θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού με ελέγχους κ.λπ.» Να σημειωθεί ότι το γνωστό μας Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, ύψους πάνω από 10 μέτρα, θα στηθεί φέτος μέσα στο χωριό ενώ στην πλατεία Δημαρχείου θα γίνει άλλος στολισμός με διάκοσμο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κολιάδης, κατέστησε σαφές πως οι εκδηλώσεις, κάλαντα, μπάντες με μουσική κ.λπ. δεν θα περιοριστούν μόνο στο κέντρο της πόλης της Ρόδου αλλά θα γίνει προσπάθεια να υπάρχουν δράσεις και στις γειτονιές:
«Δεν θα είναι μόνο το χριστουγεννιάτικο χωριό. Θα φροντίσουμε να υπάρχουν δράσεις σε γειτονιές και κυρίως στις πλατείες όπως στον Αη Γιάννη, στον Άγιο Νικόλαο ακόμη και στην Πλατεία Κύπρου. Υπάρχει μια σκέψη να τοποθετήσουμε ένα μεγάλο δέντρο και στους Αγίους Αποστόλους.
Το ίδιο θα γίνει και στα χωριά μας.
Οι μουσικές δράσεις, εκδηλώσεις και τα θεατρικά θα γίνουν σε πάνω από 15 χωριά της Ρόδου. Θα φροντίσουμε να πάμε σε όλα τα μέρη του νησιού μας, αφού οι δημότες δεν θα μπορούν να έρχονται στο κέντρο πολύ συχνά. Σχετικά με τους στολισμούς, τον έχουμε αναλάβει εμείς ως ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με τους χωρικούς αντιδημάρχους και με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων.